Προειδοποιητικές βολές από ρωσικό μαχητικό σε βρετανικό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποιητικές βολές από ρωσικό μαχητικό σε βρετανικό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού
HMS_Defender_
Ρωσικό μαχητικό έριξε βόμβες ως "προειδοποίηση" σε πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού. Η Ρωσία κάνει λόγο για παραβίαση των συνόρων της

Η Ρωσία χρησιμοποίησε βόμβες και πυρά ως «προειδοποιητικές βολές» εναντίον του πλοίου του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, HMS Defender σύμφωνα με δηλώσεις του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ένα πολεμικό αεροσκάφος Su-24 έριξε τέσσερις βόμβες στο νερό, κοντά στο HMS Defender κι ένα περιπολικό σκάφος του λιμενικού πυροβόλησε προς το πλοίο. Σκοπός ήταν να εκτραπεί το πλοίο από την πορεία του, καθώς σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, «εισήλθε στα ρωσικά χωρικά ύδατα» και «αρνήθηκε να υπακούσει στις προειδοποιήσεις που στάλθηκαν από τον ασύρματο».

Το περιστατικό, σύμφωνα πάντα με τη ρωσική πλευρά, συνέβη δυο ναυτικά μίλια εντός της κριμαϊκής θάλασσας, ανοιχτά της Οδησσού, απόσταση την οποία η Ρωσία θεωρεί ότι της ανήκει από το 2014, όταν και προσάρτησε όλη την ευρύτερη περιοχή από την Ουκρανία.

Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του δεν αναγνωρίζουν την Κριμαία ως ρωσική επικράτεια και θεωρούν ότι η περιοχή ανήκει στην Ουκρανία, οπότε και είχαν λάβει σχετική βεβαίωση να βρίσκονται εκεί από τις ουκρανικές αρχές.

Η βρετανική πλευρά διαψεύδει - Η Ουκρανία επιβεβαιώνει

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε τον ισχυρισμό της Ρωσίας, λέγοντας: «Δεν έχουν υπάρξει πυροβολισμοί απέναντι στο HMS Defender. Το πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού πραγματοποιεί αθώα διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο."

Η ουκρανική πλευρά, από τα πλέον επίσημα χείλη επιβεβαιώνει το συμβάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσεότι η ενέργεια της Ρωσίας απέδειξε την επιθετική και προκλητική πολιτική της Μόσχας προς την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

«Μια σαφής απόδειξη της θέσης της Ουκρανίας: οι επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Ρωσίας στη Μαύρη και Αζοφική Θάλασσα, η κατοχή και η στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας αποτελούν μόνιμη απειλή για την Ουκρανία και τους συμμάχους», δήλωσε ο Κουλέμπα στο Twitter.

«Χρειαζόμαστε μια νέα ποιότητα συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider