Συρία: Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις στην πόλη Μάνμπιτζ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συρία: Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις στην πόλη Μάνμπιτζ
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά της τοπικής κουρδικής αστυνομίας στη Μάνμπιτζ και στα περίχωρά της, όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικής στρατολόγησης.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά της τοπικής κουρδικής αστυνομίας στη Μάνμπιτζ και στα περίχωρά της, μια πόλη με πλειοψηφικό αραβικό πληθυσμό στη βόρεια Συρία, όπου τις προηγούμενες δύο ημέρες σημειώθηκαν συγκρούσεις και πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικής στρατολόγησης, ανέφερε σήμερα μια ΜΚΟ.

Οι φονικές συμπλοκές συγκλόνισαν προχθές, Δευτέρα και χθες, Τρίτη, τη Μάνμπιτζ και γύρω χωριά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα σήμερα οι τοπικές αρχές να ανακοινώσουν αναστολή της στρατολόγησης.

Οι συγκρούσεις, σε μια περιοχή με αραβικό στην πλειονότητά του πληθυσμό όπου όμως ζουν και Κούρδοι, δείχνουν τα όρια τις ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης η οποία αντιμετωπίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που υποδαυλίζεται από τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται κυρίως από ελλείψεις καυσίμων και οικοδομικών υλικών.

"Έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν μέσα σε 48 ώρες από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας (...) στη διάρκεια διαδηλώσεων που οργανώθηκαν κατά της υποχρεωτικής στρατολόγησης", ανέφερε το Παρατηρητήριο το οποίο σε έναν πρώτο απολογισμό είχε κάνει λόγο για τέσσερις θανάτους.

Η στρατολόγηση διαρκεί περίπου ένα χρόνο και έρχεται να ενισχύσει τις γραμμές μιας μονάδας υπό τις διαταγές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), ενός αραβοκουρδικού στρατιωτικού συνασπισμού, εξήγησε στο AFP ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Μετά τον θάνατο τη Δευτέρα ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε από πυρά της κουρδικής αστυνομίας στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της στρατολόγησης, η κινητοποίηση διευρύνθηκε. Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και επιτέθηκαν σε ένα οδόφραγμα ελέγχου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έπειτα από μια συνάντηση των δυνάμεων ασφαλείας με προσωπικότητες των τοπικών φυλών, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι "σταματά" η εκστρατεία στρατολόγησης στη Μάνμπιτζ και στα περίχωρά της προκειμένου το θέμα "να μελετηθεί και να συζητηθεί", σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ, που συνδέεται με τις FDS.

Ανακοίνωσε επίσης την απελευθέρωση των διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί και τη σύσταση μιας επιτροπής προκειμένου να ερευνήσει τα επεισόδια βίας των προηγούμενων ημερών.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ καταδίκασε χθες βράδυ τις "επιθέσεις" εναντίον των γραφείων των δυνάμεων της τάξης, λέγοντας ότι οι επιτιθέμενοι ήθελαν να "εξωθήσουν την περιοχή στο χάος" .

"Χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την κατάταξη στην αυτοάμυνα (τη στρατολόγηση), όμως αυτό το καθήκον ισχύει εδώ και επτά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα", ανέφερε το Συμβούλιο.

Στα μέσα Μαΐου, διαδηλώσεις κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων συγκλόνισαν τις κουρδικές περιοχές. Το Παρατηρητήριο είχε κάνει λόγο για δύο θανάτους, προτού οι κουρδικές αρχές πάρουν πίσω την απόφαση αυτή.

Οι FDS, αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά των τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από τους Δυτικούς, ελέγχουν σήμερα πολύ μεγάλα τμήματα εδαφών στην ανατολική και βορειοανατολική Συρία.

Από τα τέλη του 2019, στρατιώτες του συριακού καθεστώτος σταθμεύουν στη Μάνμπιτζ, έπειτα από μια συμφωνία ανάμεσα στην εξουσία του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τους Κούρδους, στην οποία είχαν οδηγηθεί οι τελευταίοι έπειτα από μια επίθεση της γειτονικής Τουρκίας.

"Η αυτόνομη διοίκηση (...) είναι σε πλήρη οικονομική κατάρρευση", υπογράμμισε στο Twitter ο ειδικός για τη Συρία, Νίκολας Χέρας.

"Αυτό θα δώσει στην Τουρκία, στον Άσαντ και στους συμμάχους του ευκαιρίες για κατεδάφιση της διοίκησης (...) Αυτό θα επιταχύνει την αστάθεια. Πολλές Μάνμπιτζ προβάλλουν στον ορίζοντα", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider