ΗΠΑ: Καμιά νέα πρόταση για εκσυγχρονισμό των υποδομών δεν παρουσίασαν οι Ρεμπουμπλικάνοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Καμιά νέα πρόταση για εκσυγχρονισμό των υποδομών δεν παρουσίασαν οι Ρεμπουμπλικάνοι
Ρεπουμπλικάνοι μέλη του Κογκρέσου συναντήθηκαν χθες, Τρίτη, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Ρεπουμπλικάνοι μέλη του Κογκρέσου συναντήθηκαν χθες, Τρίτη, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, αναζητώντας κοινό έδαφος για μία πρόταση αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, αλλά δήλωσαν ότι δεν ανακοίνωσαν ένα νέο σχέδιο από την πλευρά τους.

Οι γερουσιαστές που έλαβαν μέρος στη συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ και την υπουργό Μεταφορών Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσαν ότι συζήτησαν τους τρόπους εξεύρεσης των κεφαλαίων που απαιτούνται για τις επενδύσεις στις υποδομές.

Η γερουσιαστής Σέλι Μουρ Καπίτο, που ηγείται της προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων, ανακοίνωσε τον Απρίλιο, μία αντιπρόταση οικονομικού ύψους 568 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πρόταση αυτή είναι κατά πολύ μικρότερη από την πρόταση των 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που προωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν. Μία διακομματική επιτροπή γερουσιαστών έχει συζητήσει ένα πακέτο ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Νομίζω ότι επεξεργάζονται αυτό που προτείναμε και νομίζω ότι το σχέδιό τους είναι να αντιδράσουν στην πρότασή μας», δήλωσε η Καπίτο. Σύμφωνα με την ίδια, δεν έχει προγραμματιστεί κάποια άλλη συνάντηση με αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά αν χρειαστεί, θα προχωρήσει μπροστά μόνο με την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

Ο Λευκός Οίκος είχε καθορίσει μία προθεσμία για τους Ρεπουμπλικάνους που έληξε χθες, Τρίτη, αναφορικά με την κατάθεση ενός νέου σχεδίου για την αναβάθμιση των υποδομών. Η εκπρόσωπος της Καπίτο, η Κέρι Μουρ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν ήταν πιθανή, η τήρηση της προθεσμίας από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η πρόταση-μαμούθ του Μπάιντεν για τις υποδομές συμπεριλαμβάνει παραδοσιακά προγράμματα για την αποκατάσταση οδικών δικτύων, γεφυρών, αλλά επιδιώκει επίσης να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, αλλά και κοινωνικά θέματα όπως, η φροντίδα των ηλικιωμένων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανακοινώσει ότι θα καλύψει το οικονομικό κόστος υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποδομών που προτείνει, με την αύξηση των φόρων στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν απορρίψει την πρόταση του Μπάιντεν ως ευρεία και πολύ μεγάλου οικονομικού κόστους και, αντί της υλοποίησής της, προσπάθησαν να επιτύχουν μία διακομματική συμφωνία που επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα οδικά δίκτυα, στις γέφυρες, στους υδάτινους διάυλους, αλλά και στην πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους παρουσιάζουν μία προσέγγιση δύο κατευθύνσεων που θα μπορούσε να συμπεριλάβει ένα μικρότερο διακομματικό πακέτο, όπως επίσης και ένα πιο ευρύ νομοσχέδιο, που θα μπορούσε να ψηφιστεί χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider