Έρχονται ρυθμίσεις για νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται ρυθμίσεις για νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
Θα προωθηθούν νομοθετικές προτάσεις για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων.

Ένα νέο νομοσχέδιο προετοιμάζεται από το επιτελείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για τη νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Τα τελευταία χρόνια τόσο από το ΥΠΑΑΤ όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε επιχειρηθεί να διευθετηθεί το πρόβλημα, με αποσπασματικές διατάξεις σε διάφορους νόμους. Σήμερα, όπως αναφέρουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προωθείται ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις παλαιές και τις νέες σταβλικές υποδομές και στόχο την αναστολή κατεδαφίσεων για τις πρώτες αλλά και την απλοποίηση του πλαισίου για τη λειτουργία των δεύτερων. Στόχος είναι η στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα ο οποίος επλήγη διπλά την τελευταία δεκαετία, καταρχάς από την οικονομική κρίση και στη συνέχεια από την ύφεση που συνοδεύει την πανδημία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές του ΥΠΑΑΤ, θα προωθηθούν νομοθετικές προτάσεις για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων. Επιπλέον θα δοθούν και κίνητρα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αν και σε πολλές περιπτώσεις προκύπτουν δυσκολίες καθώς βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή σε προστατευόμενες περιοχές. Επίσης, θα δοθούν κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη βιωσιμότητά τους, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων υγειονομικών και περιβαλλοντικών όρων.

Ακόμη, σχεδιάζεται να υπάρξει πρόβλεψη που θα ορίζει ότι, κάθε ενδιαφερόμενος, στην περίπτωση άσκησης προσφυγής κατά έκθεσης αυτοψίας, με αίτημα την έκδοση άδειας νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών (και εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την εν λόγω νομιμοποίηση) η αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων θα δίνει προθεσμία αναστολής κατεδάφισης ενός έτους (αντί της προθεσμίας των 60 ημερών, συν έξτρα 30 ημέρες, που ισχύει σήμερα) προκειμένου να προσκομιστεί η σχετική άδειας νομιμοποίησης. Να σημειωθεί ότι οι αρχικές ρυθμίσεις είχαν περιληφθεί στον νόμο 4495/2017 για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενεργείας κ. Γιάννη Τσιρώνη.

Ακόμη, στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης έγκρισης επέμβασης, όταν οι εγκαταστάσεις χωροθετούνται σε χορτολιβαδικές ή δασώδεις εκτάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι δασικοί χάρτες. Το ζήτημα της νομιμοποίησης των σταβλικών και γενικότερα των κτηνοτροφικών και γεωργικών εγκαταστάσεων αποτελεί πάγιο αίτημα των γεωργικού χώρου εδώ και χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider