Ελλάδα
10-05-2021 | 18:17

Εμβολιασμοί: Κανονικά η 2η δόση με το σκεύασμα της AstraZeneca - Το πρόγραμμα για τις ηλικιακές ομάδες

Newsroom
Μοιράσου το
Εμβολιασμοί: Κανονικά η 2η δόση με το σκεύασμα της AstraZeneca - Το πρόγραμμα για τις ηλικιακές ομάδες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς της 2ης δόσης με το σκεύασμα της AstraZeneca, λέγοντας πως θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά για όσα άτομα έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε αρχικά τους λόγους που υπήρξαν αλλαγές σε Βρετανία  και Γερμανία σχετικά με το σκεύασμα της Astrazeneca, λέγοντας πως οι αλλαγές στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας.

Επίσης, έδωσε απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει ο δεύτερη δόση με εμβόλιο διαφορετικό της πρώτης. Η μόνη χώρα που μπορεί να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα σχετικά με αυτό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Το συμπέρασμα είναι ότι η 2η δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται εκτός των ελαχίστων περιπτώσεων με τη σοβαρή επιπλοκή των θρομβώσεων.

Γενικότερα, το θέμα της εναλλακτικής δεύτερης δόσης είναι υπό μελέτη και αναμένονται αποτελέσματα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιθανότατα να επιβεβαιώνουν την πιθανότητα χορήγησης άλλου εμβολίου ως εναλλακτικού, όμως μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις, συστήνεται η 1η και η 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο, όπως είπε η ίδια.

Αναφορικά με το ζήτημα των εμβολιασμών στα παιδιά, η ίδια δήλωσε πως ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά, είπε, είναι μικρός και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός τους. 

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο προγραμματισμό του επόμενου χρονικού διαστήματος για τα εμβόλια. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανοίξουν κλιμακωτά τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44, καθώς και τους 30άρηδες, χωρισμένους σε ηλικιακές ομάδες των 35-39 και 30-34.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως μόλις αξιολογηθεί ο αριθμός των ραντεβού για τους 40άρηδες και 30άρηδες και εξασφαλιστούν τα εμβόλια, τον Ιούνιο πιθανόν να ανοίξουν τα ραντεβού και για τις ηλικίες από 25-29 και 18-24.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι σήμερα συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 3.740.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 23,7%. Με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1.245.000 πολίτες, ποσοστό 12%.

Ανέφερε επίσης ότι στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί το 82% των υγειονομικών, 63% των νοσηλευτών και στον ιδιωτικό τομέα το 88% των υγειονομικών και 62% των νοσηλευτών.

Είπε επίσης ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πελώνη: Μόλις 1% το ποσοστό των ψευδώς θετικών self test- Προνόμια εμβολιασμένων όταν ανοίξει για όλους ο εμβολιασμός

Τα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό που δείχνουν ότι κάποιος έχει περάσει Covid

Αδ. Γεωργιάδης: Αν οι εμβολιασμοί συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό, είναι λογικό να καταργηθούν τα sms