Διεθνή
27-04-2021 | 20:44

Η Πορτογαλία θα διατηρήσει τη βοήθεια Covid για τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες με «κάθε κόστος»

Newsroom
Μοιράσου το
Η Πορτογαλία θα διατηρήσει τη βοήθεια Covid για τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες με «κάθε κόστος»
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τα πολυδάπανα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και οικογενειών στην Πορτογαλία θα παραμείνουν σε ισχύ, για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, παρά την τεράστια «τρύπα» στον προϋπολογισμό, την οποία προκάλεσαν τους πρώτους μήνες του 2021, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Χθες, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα έλλειμμα ύψους 2,3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με ένα πλεόνασμα ύψους 103 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο, λόγω των τεράστιων δαπανών με στόχο τη βοήθεια σε οικογένειες και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του λοκντάουν.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα αύξησαν τις δημόσιες δαπάνες κατά περίπου 2,1 δισ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες, εκ των οποίων τα 932 εκατ. δαπανήθηκαν μονάχα τον Μάρτιο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Ζοάο Λεάο είπε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι «αν και αυτά τα μέτρα στήριξης είναι πολύ έντονα, είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και την απασχόληση και να προετοιμαστούν για τη φάση της ανάκαμψης».

«Η στήριξη στις οικογένειες, τους εργαζόμενους και τις εταιρείες θα συνεχιστεί με κάθε κόστος, για όσο η οικονομική δραστηριότητα επηρεάζεται από την πανδημία», τόνισε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα επέτρεψαν το ποσοστό της ανεργίας να παραμείνει στο 6,8% το 2020 και οι επενδύσεις να μειωθούν κατά μονάχα 2%.

Η οικονομία της χώρας «συρρικνώθηκε» 7,6% πέρυσι, στην πιο απότομη ύφεση από το 1936.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.