Διεθνή
23-04-2021 | 18:08

ΠΟΥ: Συνεχίζεται η απορρύθμιση στα ΕΣΥ των χωρών αν και κάποια σταδιακά επανέρχονται

Newsroom
Μοιράσου το
ΠΟΥ: Συνεχίζεται η απορρύθμιση στα ΕΣΥ των χωρών αν και κάποια σταδιακά επανέρχονται
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών και άλλες απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να παρουσιάζουν διατάραξη της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας μαζί με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τους φόβους των ασθενών, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Περίπου το 94% των 135 χωρών και περιοχών που απάντησαν στην έρευνά του ανέφεραν κάποιου είδους αναστάτωση, περιλαμβανομένων των επειγουσών επεμβάσεων για τη διάσωση της ζωής, ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, ανέφερε σε μια έκθεση.

"Τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να δοκιμάζονται έναν και πλέον χρόνο μέσα στην πανδημία. Σχεδόν όλες οι χώρες που απάντησαν [στα ερωτήματα της έρευνας] ανέφεραν τουλάχιστον μία διατάραξη λειτουργίας και αναστάτωση αναφέρθηκε σε όλους τους τομείς της υγείας, καταδεικνύοντας την εκτεταμένη επίδραση της πανδημίας στα συστήματα υγείας", ανέφερε ο Π.Ο.Υ.

Όμως υπάρχουν βελτιώσεις σε σύγκριση με το 2020, με τους εμβολιασμούς και κάποιες υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας για τους ασθενείς να επανέρχονται, ανέφερε.

Σε πλούσιες χώρες τα προβλήματα λειτουργίας οφείλονται κυρίως σε στρατηγικές αποφάσεις για αναστολή ή τροποποίηση υπηρεσιών, ενώ στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες είναι συχνά απρογραμμάτιστα.

Οι 63 υπηρεσίες που αξιολογήθηκαν περιελάμβαναν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη φροντίδα επειγόντων περιστατικών, μητέρων και νεογέννητων, την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών περιλαμβανομένου του καρκίνου, λοιμωδών νόσων όπως η φυματίωση και η ελονοσία, καθώς και την ψυχική υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.