Διεθνή
23-04-2021 | 17:07

AstraZeneca: Ο EMA συνεχίζει να συνιστά τη χρήση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Newsroom
Μοιράσου το
AstraZeneca: Ο EMA συνεχίζει να συνιστά τη χρήση του εμβολίου για τον κορονοϊό
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων επανέλαβε σήμερα ότι τα οφέλη του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου, βάσει μιας μελέτης που βασίστηκε στις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις σχετικά με τους σπάνιους θρόμβους στο αίμα, με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να καθορίσουν τη χρήση του εμβολίου.

Η ανανεωμένη στήριξη διατυπώνεται αφότου χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου, γνωστού ως Vaxzevria.

Η ενδιάμεση ανάλυση από μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) καθόρισε πως σοβαρές παρενέργειες σπάνιων θρόμβων στο αίμα είναι πιθανόν να συμβούν σε 1 στους 100.000 εμβολιασμένους ανθρώπους, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι του ΕΜΑ επισήμαναν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα, ότι η επικαιροποίηση στόχευε στο βάλει σε ένα πλαίσιο τα δεδομένα που έχει συλλέξει και αναλύσει με στόχο να βοηθήσει τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατανοήσουν πώς να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο βασιζόμενα στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους.

Τα πλεονεκτήματα του να κάνει κανείς το εμβόλιο αυξάνονται με την ηλικία και με οποιαδήποτε αύξηση στα ποσοστά μολύνσεων, όμως τα οφέλη είναι προς το παρόν προφανή σε όλα τα σενάρια και τις ηλικίες, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι.

Λένε ότι η σύσταση μπορεί να υπόκειται σε αλλαγές, διότι περισσότερα δεδομένα συγκεντρώνονται και, για παράδειγμα, δεν είχαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλάβει το φύλλο των παραληπτών του εμβολίου στα δεδομένα τους.

Όμως, ο Πίτερ Άρλετ, επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΑ αναλύσεων δεδομένων και μεθόδων δήλωσε: «Το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου της AstraZeneca είναι θετικό. Προλαμβάνει το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης και σώζει ζωές».

Αύξηση των παραγόμενων εμβολίων της Pfizer στην Πουρς του Βελγίου

Εξάλλου, νωρίτερα την Παρασκευή ο EMA  ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της μονάδας παραγωγής του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNtech στην Πουρς του Βελγίου, ενώ γνωμοδότησε θετικά σχετικά με την λειτουργία νέας γραμμής παραγωγής στην μονάδα της Moderna στην Ισπανία.

Η έγκριση αναμένεται να έχει «σημαντική επίδραση στην τροφοδοσία του Comirnaty, του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNtech στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει ο EMA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.