Τηλεφωνική επικοινωνία αξιωματούχων για την προετοιμασία της συνάντησης Πούτιν-Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τηλεφωνική επικοινωνία αξιωματούχων για την προετοιμασία της συνάντησης Πούτιν-Μπάιντεν
Ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, συζήτησαν την προετοιμασία της συνάντησης του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, συζήτησαν την προετοιμασία της συνάντησης του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας μετά το τέλος της συνομιλίας που έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

«Ο Νικολάι Πατρούσεφ και ο Τζέικομπ Σάλιβαν συζήτησαν την πορεία προετοιμασίας για την συνάντηση κορυφής, καθώς και τις πιθανές κατευθύνσεις στην ανάπτυξη της ρωσο-αμερικανικής συνεργασίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «παρά τις μη εποικοδομητικές πρωτοβουλίες της αμερικανικής πλευράς που οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα για τη συνέχιση του διαλόγου προς το συμφέρον της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον και της εγγύηση της διεθνούς ασφάλειας».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με την Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» (Open Skies), το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο και την στρατηγική σταθερότητα.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ επισήμανε στον Τζέικ Σάλιβαν ότι είναι ανεπίτρεπτες οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και των συμμάχων της και χαρακτήρισε αβάσιμες τις προφάσεις για την επιβολή κυρώσεων.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι Σάλιβαν και Πατρούσεφ συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Εμιλι Χόρν, οι Σάλιβαν και Πατρούσεφ «συζήτησαν σειρά ζητημάτων διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή προβλήματα , που προκαλούν ανησυχία». «Ο Σάλιβαν και ο γραμματέας Πατρούσεφ συζήτησαν επίσης τις προοπτικές μια συνάντηση κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας , συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές» επεσήμανε η Χόρν.

Η σημερινή τηλεφωνική συνομιλία Σάλιβαν - Πατρούσεφ είναι η τρίτη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider