Διεθνή
08-04-2021 | 10:40

Βρετανία: «Ανοίγει τις πύλες» για μετεγκατάσταση σε πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες του Χονγκ-Κόνγκ

Newsroom
Μοιράσου το
Βρετανία: «Ανοίγει τις πύλες» για μετεγκατάσταση σε πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες του Χονγκ-Κόνγκ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Βρετανία θα διαθέσει 43 εκατομμύρια λίρες (περίπου 59 εκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει τους ανθρώπους που καταφτάνουν από το Χονγκ Κονγκ να βρουν δουλειές, σπίτια και σχολεία, υλοποιώντας μια πρωτοβουλία που επιτρέπει την υποδοχή εκατομμυρίων πολιτών του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία, μετά την επιβολή από την Κίνα των νέων νόμων για την εθνική ασφάλεια στην πρώην βρετανική αποικία.

Μία κλιμακούμενη διαμάχη με το Πεκίνο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο Χονγκ Κονγκ έφερε τη Βρετανία να ανοίγει τις πύλες εισόδου, ενδεχομένως σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, προσφέροντας τους την ευκαιρία να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα, αλλά τελικά να αιτηθούν και βρετανική υπηκοότητα.

Το ποσό των χρημάτων που θα διατεθεί ανακοινώθηκε σήμερα, ενώ θα δαπανηθεί από τις τοπικές διοικήσεις σε προγράμματα υποστήριξης για την παροχή βοήθειας με την αγγλική γλώσσα, αλλά και για την αντιμετώπιση του κόστους στέγασης για τις νέες αφίξεις πολιτών από το Χονγκ Κονγκ.

Η βρετανική κυβέρνηση θα οργανώσει επίσης 12 ψηφιακά περιφερειακά γραφεία για τη διάθεση βοήθειας, σχετικά με τις εγγραφές στο σύστημα υγείας, αλλά και στα σχολεία. Αυτά τα «Κέντρα Καλωσορίσματος» θα δίνουν επίσης συμβουλές για τον τρόπο ίδρυσης επιχειρήσεων στη Βρετανία.

«Το πρόγραμμα αυτό θα διασφαλίσει ότι οι κάτοχοι Βρετανικού Εθνικού Υπερπόντιου (BNO) διαβατηρίου, αλλά και οι οικογένειές τους θα έχουν ένα πολύ καλό ξεκίνημα, όταν θα φτάσουν, αλλά και υποστήριξη για την εξεύρεση ενός σπιτιού, σχολείων για τα παιδιά τους, αλλά και μιας ευκαιρίας στην ευημερία», σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Ρόμπερτ Τζένρικ.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι οι νόμοι ασφάλειας και οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας σχετικά με την επιστροφή της ημιαυτόνομης πόλης στην Κίνα το 1997.

Οι υπουργοί υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα για τη χορήγηση της βίζας είναι ένας τρόπος για να τιμήσουν τη συμφωνία από την πλευρά τους.

Η Κίνα έχει αντιδράσει με θυμό στην προσφορά αυτή, δηλώνοντας ότι οι απόψεις της Δύσης για τις ενέργειές της στο Χονγκ Κονγκ καλύπτονται από παραπληροφόρηση και αυτοκρατορικά κατάλοιπα.

Από την ενεργοποίηση του αναφερόμενου προγράμματος τον Ιανουάριο, 27.000 άνθρωποι είχαν υποβάλλει αίτηση για τη χορήγηση της νέας βίζας μέχρι τη 19η Μαρτίου.

Παρά το γεγονός ότι οι συνολικές εκτιμήσεις για τη ζήτησή της δεν έχουν προσδιοριστεί, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει από 258.000 ως 322.000 αιτήσεις σε μία πενταετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.