Ελλάδα
30-03-2021 | 18:22

Special Olympics Hellas: 33 χρόνια άθλησης και προσφοράς στα άτομα με νοητική αναπηρία

Newsroom
Μοιράσου το
Special Olympics Hellas: 33 χρόνια άθλησης και προσφοράς στα άτομα με νοητική αναπηρία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τα Special Olympics Hellas παρά την πανδημία συνεχίζουν το έργο που ξεκίνησαν πριν από 33 χρόνια και μέσω του αθλητισμού, δημιουργούν ένα πλαίσιο ασφάλειας και ανάπτυξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία ενώ παράλληλα καλλιεργούν στις νέες γενιές τη νοοτροπία της αποδοχής και της συνύπαρξης.

Κατά τη διαδικτυακή συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, για το έργο των Special Olympics Hellas καθώς και τα νέα προγράμματα και τις δράσεις που σχεδιάζονται για το μέλλον, ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Διονύσιος Κοδέλλας, Πρέσβυς ε.τ., αναφέρθηκε στα 33 χρόνια από την ίδρυσή τους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν λάβει μέρος συνολικά 14.000 αθλητές ενώ τόνισε και τον εθελοντικό χαρακτήρα του τμήματος.

«Τα Special Olympics Hellas, εδώ και 33 χρόνια, έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους, μέσω του αθλητισμού, στη ζωή χιλιάδων ατόμων με νοητική αναπηρία, σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλάζοντας ουσιαστικά τη ζωή τους προς το καλύτερο. Παρά την περίοδο πανδημίας, παραμένουμε πιο ενεργοί από ποτέ και είμαστε πάντα έτοιμοι να καλωσορίσουμε στη μεγάλη Οικογένειά μας άτομα, Οργανισμούς και Ιδρύματα, που θα υποστηρίξουν το όραμά μας και θα συμβάλλουν καταλυτικά στη διεύρυνση του έργου μας» επεσήμανε ο κ. Κοδέλλας.

Τα Special Olympics Hellas ανήκουν στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics International, το οποίο εδώ και μισό αιώνα εκτείνεται σε 192 χώρες στον κόσμο, έχοντας κεντρικό του στόχο την ένταξη ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες που έχουν γίνει σε παγκόσμια κλίμακα έδειξαν ότι το 87% των μαθητών γενικής εκπαίδευσης επιθυμούν να συμμετάσχουν σε περισσότερες δράσεις με αθλητές Special Olympics ενώ το 96% των μαθητών που συμμετέχουν  σε μεικτούς αγώνες άλλαξαν τη στάση τους απέναντι στα άτομα με νοητική στέρηση. Το 86% των εκπαιδευτικών επίσης υποστηρίζουν ότι μετά τη συμμετοχή του σχολείου τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα των Special Olympics μειώθηκαν τα περιστατικά εκφοβισμού και παρενοχλήσεων.

Τα προγράμματα

Σήμερα τα Special Olympics Hellas υλοποιούν 82 προπονητικά προγράμματα, σε 35 πόλεις της Ελλάδας, και 8 παράλληλα προγράμματα, εκ των οποίων:

  • Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί» αποτελούν τα βασικά προγράμματα του Οργανισμού.
  • Τα Προγράμματα: Νεαροί Αθλητές, Υγιείς Αθλητές, Μεικτών Ομάδων Κοινωνικής Ένταξης, Ανάπτυξης Κινητικών Δεξιοτήτων (MATP), Αθλητές Ηγέτες, Οικογενειών λειτουργούν είτε παράλληλα με τα 2 παραπάνω βασικά προγράμματα, είτε κάτω από την ομπρέλα τους.

Επίσης, διοργανώνουν Τοπικούς, Περιφερειακούς και Πανελλήνιους Αγώνες σε 26 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα, υλοποιούν Εκπαιδευτικές Δράσεις και συμμετέχουν σε διοργανώσεις Διεθνούς Εμβέλειας, όπως οι Παγκόσμιοι Θερινοί & Χειμερινοί Αγώνες Special Olympics και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας.

Σημειώνεται ότι τα 2 βασικά προγράμματα Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί» υλοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Η συνεργασία μας τόσο με τα Special Olympics Hellas, όσο και με τα Special Olympics International στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος κοινωνικής ένταξης, είναι μια φυσική εξέλιξη της φιλοσοφίας στην οποία στηρίζεται το κοινωφελές έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» δηλώνει η Ρόζαλιν Μπέντζαμιν από τη Διεύθυνση Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε με το έργο μας να συνδράμουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, προς την επίτευξη μίας πιο δίκαιης κοινωνίας. Μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την ένταξη, τον σεβασμό, την αποδοχή και την κατανόηση. Έτσι ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τα Special Olympics και με όχημα τον αθλητισμό προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ευκαιριών κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης για τους αθλητές και τις οικογένειές τους»

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, διάρκειας 3 ετών, προβλέπει τη δημιουργία νέων αθλητικών προγραμμάτων σε 21 πόλεις , στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί 12 αθλήματα και 37 προπονητικά προγράμματα, σε συνεργασία με 72 ειδικά σχολεία, στις περιοχές: Σύρος, Κως, Καστοριά, Λευκάδα, Άρτα, Καλαμάτα, Σκιάθος, Κάλυμνος και επόμενοι σταθμοί είναι τα Τρίκαλα και τα Ιωάννινα.

Παράλληλα το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί» είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα µε και χωρίς νοητική αναπηρία να συμμετέχουν μαζί σε αθλητικές δράσεις. Μέχρι και σήμερα έχουν ενταχθεί 105 σχολεία από όλη τη χώρα, με περίπου 4.000 μαθητές και αθλητές με και χωρίς νοητική αναπηρία να έχουν λάβει μέρος σε περισσότερους από 175 μεικτούς αγώνες, με την υποστήριξη 500 καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων και 230 προπονητών. Χαρακτηριστικό της μεγάλης εμβέλειάς του είναι ότι, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, έχουν ενημερωθεί και συμμετάσχει σε ενταξιακές δράσεις περισσότεροι από 10.000 μαθητές.

Η προσφορά εν μέσω πανδημίας και τα σχέδια για το μέλλον

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, διατηρήθηκε η επαφή με τους αθλητές και συνεχίστηκε με ένταση η παρακίνησή τους, για να παραμείνουν ενεργοί και δραστήριοι. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 18 αγώνες και αθλητικές δράσεις, είτε με φυσική είτε με διαδικτυακή συμμετοχή περίπου 330 αθλητών, καθώς και περισσότερα από 10 διαδικτυακά σεμινάρια.

Ήδη υλοποιούνται, σε μηνιαία βάση, οι Διαδικτυακοί Αγώνες Special Olympics Hellas σε διάφορα αθλήματα, καθώς και ψηφιακά σεμινάρια με στόχο την ενεργοποίηση των αθλητών, την ενημέρωση των ιδίων και των οικογενειών τους σε θέματα διατροφής, άθλησης, ψυχολογίας κλπ. Πολύ σημαντικό θεωρείται το πολύπλευρο Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε πρόσφατα με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, και αποβλέπει στην ανάπτυξη Ενταξιακών Δράσεων και στην ενίσχυση του εθελοντισμού.

Μετά το τέλος του καλοκαιριού και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, σχεδιάζονται σημαντικές διοργανώσεις όπως οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ιστιοπλοΐας στην Άνδρο, οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ποδηλασίας στην Κω, οι Πανελλήνιοι Αγώνες Καγιάκ στα Χανιά, η Τελετή Αφής Φλόγας των Παγκοσμίων Χειμερινών Αγώνων Kazan 2022, που θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο του 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο, και η συμμετοχή στο Dancesport Chanpionship στην Αυστρία και στο Unified Basketball Tournament στην Ιταλία.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.