Διεθνή
23-03-2021 | 13:18

Κλιμακώνεται η ένταση ΕΕ - AstraZeneca: Όλα τα «όπλα» στο τραπέζι

Newsroom
Μοιράσου το
Κλιμακώνεται η ένταση ΕΕ - AstraZeneca: Όλα τα «όπλα» στο τραπέζι
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η γενική διευθύντρια Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Σάντρα Γκαλίνα, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους τρόπους για να διασφαλίσει τις δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευθεί η AstraZeneca.

H Γκαλίνα απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τα εργαλεία που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει η ΕΕ, όμως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν έχει απειλήσει στο παρελθόν να αυτοματοποιήσει τους ελέγχους στις εξαγωγές των φαρμακευτικών εταιρειών που δεν τηρούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ένωση.

Η AstraZeneca είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Μάρτιο ότι στόχος της είναι να παραδώσει στην ΕΕ 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 ως το τέλος Ιουνίου, τρεις φορές λιγότερα από αυτά που δεσμεύεται βάσει του συμβολαίου της.

«Σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση», τόνισε η Γκαλίνα μιλώντας στους ευρωβουλευτές, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να λάβει τις δόσεις (του εμβολίου της AstraZeneca)».

«Είναι κρίμα, βλάπτει τη φήμη της», σχολίασε η ίδια, ενώ επεσήμανε ότι μόνο ένα από τα εργοστάσια παραγωγής του εμβολιου που αναφέρονται στο συμβόλαιο της ΕΕ με τη φαρμακευτική εταιρεία παρέχει εμβόλια στην Ένωση.

Στο συμβόλαιο αναφέρονται δύο εργοστάσια στη Βρετανία, ένα στην Ολλανδία και ένα στο Βέλγιο. Ακόμη ένα στις ΗΠΑ αναφέρεται ως εφεδρικό. Αυτή την περίοδο μόνο το εργοστάσιο του Βελγίου παράγει εμβόλια για την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.