Διεθνή
17-03-2021 | 17:53

Σ. Κουρτς: Χαίρομαι που βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση για τη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ

Newsroom
Μοιράσου το
Σ. Κουρτς: Χαίρομαι που βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση για τη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

"Χαίρομαι που βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση", τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και αρκετούς αρχηγούς κυβερνήσεων, σχετικά με τον τρόπο διόρθωσης των υπαρχουσών αποκλίσεων από τον κανονισμό στις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η βάση θα ήταν η κατανομή των δέκα εκατομμυρίων δόσεων που θα προωθηθούν στο δεύτερο τρίμηνο από τους κατασκευαστές Biontech και Pfizer στην ΕΕ, και αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα υπάρξει ζημιά για την Αυστρία, παρά τη λάθος στάση του (στο μεταξύ αποσυρθέντα) εντεταλμένου του αυστριακού υπουργείου Υγείας Κλέμενς Μάρτιν 'Αουερ, στο θέμα των παραγγελιών από την Αυστρία, ανέφερε ο καγκελάριος, εκφράζοντας την προσδοκία ότι "θα λάβουμε εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερες δόσεις".

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της διορθωτικής απόφασης, η Αυστρία θα λάβει περίπου 400.000 δόσεις από την Biontech και την Pfizer, ενώ ιδιαίτερα πληγείσες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Λετονία θα λάβουν σημαντικά περισσότερα από ό, τι στο παρελθόν για να αντισταθμιστούν οι υπάρχουσες ανισότητες.

Η προμήθεια εμβολίων της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο κριτικής, και ο Κλέμενς Μάρτιν 'Αουερ αποσύρθηκε τη Δευτέρα ως συντονιστής εμβολιασμού, επειδή σε κάποιο χρονικό σημείο δεν είχε ενημερώσει τον προερχόμενο από τους Πράσινους υπουργό Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ σχετικά με τη δυνατότητα της Βιέννης για παραγγελία επιπλέον εμβολίων των Biontech/Pfizer.

Έναν "διορθωτικό μηχανισμό" για μία αποκατάσταση των διαφορών στην εμβολιαστική κάλυψη των κρατών-μελών, είχαν ζητήσει χθες, Τρίτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, οι οποίοι προειδοποίησαν για μια νέα πολιτική σύγκρουση εντός της ΕΕ, με τον Γιάνεζ Γιάνσα να δηλώνει ότι εάν ο τρέχων μηχανισμός διανομής δεν "διορθωθεί", θα οδηγήσει σε "πολιτική κρίση".

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών είχαν νωρίτερα συντονιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης και με τους ομολόγους τους της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς και της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των έξι αυτών χωρών, είχαν αποστείλει το περασμένο Σάββατο, 13 Μαρτίου, επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ασκώντας κριτική στην ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική στη διανομή των εμβολίων.

Στην επιστολή τους, ο Αυστριακός καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Λετονίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας και της Κροατίας ζητούσαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στην ΕΕ σχετικά με τη δικαιότερη διανομή των εμβολίων, "διαφορετικά, το τρέχον σύστημα παραγγελιών θα δημιουργήσει και θα εμβαθύνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών μέχρι το καλοκαίρι", όπως οι ίδιοι προειδοποιούσαν.

Οι "έξι", απευθυνόμενοι στην ηγεσία της ΕΕ, ασκούσαν κριτική στο γεγονός, όπως σημείωναν, ότι "η προμήθεια εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες σε μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πραγματοποιείται στην ίδια βάση", και ζητούσαν τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό.

Την Παρασκευή, ο Αυστριακός καγκελάριος, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην ακολουθούμενη από την ΕΕ πολιτική διανομής του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού μεταξύ των χωρών-μελών της, τόνιζε ότι "η διανομή δεν γίνεται δίκαια, ανάλογα με τον πληθυσμό, όπως είχε συμφωνηθεί".

Ταυτόχρονα, είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν "ενδείξεις" για πρόσθετες "μυστικές" συμφωνίες σε ένα "παζάρι" μεταξύ επί μέρους χωρών-μελών της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών, και ότι υπάρχουν σχέδια για συνέχιση της διαδικασίας μη διανομής εμβολίων ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους επόμενους μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.