Διεθνή
10-03-2021 | 12:55

Κομισιόν: 4 εκατ. επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer μέσα στον Μάρτιο

Newsroom
Μοιράσου το
Κομισιόν: 4 εκατ. επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer μέσα στον Μάρτιο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την εξασφάλιση 4 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά του κορονοϊού στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στον Μάρτιο ανακοίνωσε η Κομισιόν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προμήθεια των επιπλέον δόσεων έχει στόχο  αντιμετώπιση σημείων με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού και τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στα σύνορα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Απαιτείται γρήγορη και αποφασιστική δράση για να αντιμετωπιστούν οι επιθετικές παραλλαγές του ιού και να βελτιωθεί η κατάσταση στα σημεία με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα συμφωνία με τις BioNTech-Pfizer, χάρη στην οποία θα διατεθούν στα κράτη μέλη συνολικά τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων πριν από το τέλος του Μαρτίου, οι οποίες θα παρασχεθούν επιπλέον των δόσεων που έχουν προγραμματιστεί για παράδοση.

Αυτό θα βοηθήσει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση νέων παραλλαγών. Μέσω της στοχευμένης χρήσης τους εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαίες, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές, οι δόσεις αυτές θα συμβάλουν επίσης στη διασφάλιση ή την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και προσώπων, κάτι που είναι καίριας σημασίας για τη λειτουργία των συστημάτων υγείας και της ενιαίας αγοράς.».

Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στα κράτη μέλη. Παρά την τρέχουσα μείωση του αριθμού των θανάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, λόγω του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των πλέον ευάλωτων ατόμων, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για την εμφάνιση μιας σειράς σημείων με ιδιαίτερο υψηλό αριθμό κρουσμάτων της νόσου COVID-19 σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό οφείλεται ιδίως στην εξάπλωση νέων παραλλαγών, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές.

Το εμβόλιο των BioNTech-Pfizer έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό έναντι όλων των επί του παρόντος γνωστών παραλλαγών του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Περιφέρειες όπως το Τιρόλο στην Αυστρία, η Νίκαια κα η Moselle στη Γαλλία, το Bolzano στην Ιταλία και ορισμένα τμήματα της Βαυαρίας και της Σαξονίας στη Γερμανία, αλλά και σε πολλά άλλα κράτη μέλη, έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων και των νοσηλειών κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα τα κράτη μέλη να λάβουν αυστηρά μέτρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβάλουν νέους συνοριακούς ελέγχους.

Η Επιτροπή, προκειμένου να στηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να ανταποκριθούν στις εξελίξεις αυτές, διαπραγματεύθηκε με τις BioNTech-Pfizer τη δυνατότητα των κρατών μελών να παραγγείλουν συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων. Η αύξηση των δόσεων που θα παραδοθούν τον Μάρτιο είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς επέκτασης των παραγωγικών ικανοτήτων στην Ευρώπη, η οποία ολοκληρώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου.

Συνολικά, θα διατεθούν προς αγορά στα κράτη μέλη τέσσερα εκατομμύρια δόσεις, κατ' αναλογία προς τον πληθυσμό τους. Όλες αυτές οι δόσεις θα παραδοθούν πριν από το τέλος Μαρτίου. Οι δόσεις αυτές προστίθενται στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων που έχει συμφωνηθεί επί του παρόντος μεταξύ των κρατών μελών και των BioNTech-Pfizer. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.