Δίχως τέλος το Brexit - Η ΕΕ «απειλεί» με καταγγελία τη Βρετανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δίχως τέλος το Brexit - Η ΕΕ «απειλεί» με καταγγελία τη Βρετανία
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για παραβίαση του Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη μονομερή δράση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συνιστά παραβίαση των ουσιαστικών διατάξεων του Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία και υποχρέωση καλής πίστης στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς ,είναι η δεύτερη φορά που η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και σημειώνει ότι «αυτό αποτελεί επίσης ξεκάθαρη απόκλιση από την εποικοδομητική προσέγγιση που επικρατούσε μέχρι τώρα, υπονομεύοντας έτσι τόσο το έργο της μικτής επιτροπής, όσο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για μια συνεργασία προσανατολισμένη στη λύση».

Ο αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία/τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής (Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις της, και για την αποφυγή σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας.

Ο αντιπρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι στην τελευταία σχετική συνεδρίαση στις 24 Φεβρουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ορθή εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, καθώς και για την άμεση εφαρμογή όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2020.

Υπενθύμισε επίσης ότι η από κοινού συμφωνημένη κοινή συνεργασία με επιχειρηματικούς ομίλους της Βόρειας Ιρλανδίας και άλλους ενδιαφερόμενους στόχευε στην από κοινού αναζήτηση λύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider