Κορονοϊός: 1.176 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 30 θάνατοι -πάνω από 400 οι διασωληνωμένοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: 1.176 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 30 θάνατοι -πάνω από 400 οι διασωληνωμένοι

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.176 το τελευταίο 24ωρο και τον αριθμό των διασωληνωμένων να ξεπερνά τους 400.

Από τα συνολικά νέα κρούσματα, 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι. Το 95,7% είχε
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.00%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Γέμισαν οι ΜΕΘ

Πίεση δέχεται το σύστημα υγείας από τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με covid-19, ενώ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Αττικής. Κατειλημμένες είναι οι κλίνες ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία "Σωτηρία", ¨Ευαγγελισμός", "Αττικόν", "Θριάσιο", "Σισμανόγλειο", "Ασκληπιείο" , "Ελπίς". Δώδεκα κενές κλίνες ΜΕΘ βρίσκονται στα νοσοκομεία, "ΚΑΤ", "Αγία Ολγα", "Ερυθρός Σταυρός", "Γεννηματάς" και ΝΙΜΤΣ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακό.

Στο "κόκκινο" και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες covid όσο και κλίνες ΜΕΘ. Το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19. Γίνονται προσπάθειες ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ, ώστε να φτάσουν τις 340 και τα περιστατικά εκτός κορονοϊού που χρειάζονται εντατική μεταφέρονται, είτε σε άλλα νοσοκομεία είτε στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ.

Εξετάζεται επίσης η μετατροπή τις επόμενες ημέρες, του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non covid νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία περιστατικών covid.

553 κρούσματα στην Αττική

Στη γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων, στην περιφέρεια Αττικής κατεγράφησαν 553 μολύνσεις και στη Θεσσαλονίκη 111 μολύνσεις.

Αναλυτικά, η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων:

52 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

56 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

89 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

22 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

159 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

65 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

92 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

18 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

111 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

15 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

81 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς

13 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

26 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

23 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

9 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

16 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

25 κρούσματα υπό διερεύνηση

Τον Ιούνιο ικανοποιητικό τείχος ανοσίας στη χώρα

Μιλώντας στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε πως υπάρχει ενδεχόμενο να α διευρυνθεί η περίοδος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης σε συγκεκριμένα εμβόλια κατά της νόσου.

Όπως είπε, έχει ανοίξει διεθνώς η συζήτηση για αυτό το θέμα και συμπλήρωσε πως έχει διαπιστωθεί ότι από την πρώτη και μόνο δόση αναπτύσσονται σημαντικά αντισώματα και μειώνεται η πιθανότητα για βαριά νόσηση.

Η κ. Θεοδωρίδου συμπλήρωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν μετά την πρώτη ή ακόμη και μετά την δεύτερη δόση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν τους προστατεύει, καθώς αυτό συνέβη πιθανότατα πριν τον εμβολιασμό.

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για το πότε πιστεύει πως θα έχει δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας κόντρα στον κορονοϊό στην Ελλάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι γύρω στον Ιούνιο αυτό το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά, προσθέτοντας ότι τα πραγματικά αποτελέσματα σε πραγματικούς εμβολιασμούς και όχι σε μελέτες είναι καλύτερα από τα ερευνητικά

Τα εμβόλια, όπως είπε, δεν συμβάλουν μόνο στη μείωση της συμπτωματικής λοίμωξης, αλλά και στη μείωση των μεταδόσεων όπου υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο που αυξάνει τη μεταδοτικότητα και προσέθεσε ότι και τα τρία εμβόλια που έχουμε σήμερα στη χώρα είναι αποτελεσματικά για την βρετανική μετάλλαξη.

Επίσης αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Johnson & Johnson του οποίου οι πρώτες δόσεις αναμένονται στη χώρα μας μέσα τον Απρίλιο, τονίζοντας ότι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι προσφέρει 86% πρόληψη για σοβαρή νόσο και 100% πρόληψη θανάτου.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίου, το μεγάλο το πλεονέκτημα του είναι ότι είναι ένα εύχρηστο και μονοδοσικό εμβόλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider