Τον γαμπρό του υπερασπίστηκε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάλλοντας κατά της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αναζητά τα 128 δισ. δολάρια που «έγιναν καπνός» από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ενόσω ήταν υπουργός Οικονομικών ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως υπάρχουν 95 δισ. δολάρια αποθέματα συναλλάγματος στην Κεντρική Τράπεζα ενώ ανέφερε πως σύντομα φτάνει και το έκτο γεωτρύπανο στην Τουρκία, κάτι για το οποίο συνέβαλε και ο Αλμπαϊράκ.

Σε ομιλία του στο έκτακτο επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του στην Σμύρνη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «πρόσφατα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ η οποία έχει στόχο εμένα και ολόκληρη την οικογένειά μου».

«Εάν ο κ. Μπεράτ είχε ασκήσει καθήκοντα πολιτικού ως ένας οποιοσδήποτε πολιτικός θα τον είχαν αξιολογήσει αντικειμενικά. Ήρθαν 4 γεωτρύπανα και τώρα έρχεται άλλο ένα. Αυτό ονομάζεται οικονομική διαχείριση. Λυσσάνε επειδή το πέτυχε αυτό, τρελαίνονται επειδή το πέτυχε αυτό. Αν πάτε να ενοικιάσετε αυτά τα πλοία…τώρα έχουμε 5 πλοία και έρχεται και το έκτο…», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο CHP ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «λένε πως τα αποθέματα συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας μηδενίστηκαν». «Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας είχαμε 23,5 δισ. δολάρια σε αποθέματα συναλλάγματος, ενώ σήμερα η Κεντρική Τράπεζα έχει 95 δισ. δολάρια αποθέματα συναλλάγματος. Αλλά θα πω ακόμη έναν αριθμό. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, τα αποθέματα συναλλάγματος είχαν αυξηθεί στα 132 δισ. δολάρια. Θα πάμε πάλι στα 132 δισ. και θα φτάσουμε και στα 200 δισ. Επειδή εμείς αυτή τη δουλειά τη γνωρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Τη βδομάδα που πέρασε στο στόχαστρο του CHP ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Μπεράτ Αλμπαϊράκ καθώς η αντιπολίτευση αντιλήφθηκε ότι μετά την αποχώρησή του άρχισε αμέσως να ανακάμπτει η λίρα έναντι του δολαρίου και το ευρώ, προκαλώντας μεγάλα ερωτηματικά για το τι ήταν αυτό που προκαλούσε στη συναλλαγματική ισοτιμία η παρουσία Αλμπαϊράκ.

Τα 128 δισ. που «έκαναν φτερά» και οι μηνύσεις Αλμπαϊράκ

Τα ερωτήματα που έθεσε η αντιπολίτευση ήταν «Ποιος εμποδίζει να αποκαλυφθεί πως χάθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα τα 128 δισ. δολάρια; Πως μειώθηκαν στο -47 δισ. δολάρια τα αποθέματα συναλλάγματος; Ποιος ώθησε την οικονομία σε κατάρρευση; Γιατί το δολάριο ανέβηκε πάνω από 8 λίρες; Ποιοι κέρδισαν; Τι έχασε το έθνος; Ποιοι εμποδίζουν τον Αλμπαϊράκ να μιλήσει;»

Η απάντηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν μέσω του δικηγόρου του ο οποίος άσκησε αγωγή εναντίον του CHP ζητώντας 500 χιλιάδες τουρκικές λίρες αποζημίωση για συκοφαντία και μαύρη προπαγάνδα εναντίον του. Το CHP με τη σειρά του απάντησε μέσω Twitter «δεν φτάνει που 128 δισ. δολάρια έγιναν καπνός από την Κεντρική Τράπεζα ζητάνε και 500 χιλιάδες τουρκικές λίρες από το κόμμα μας».

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην Σμύρνη δεν παρέλειψε και πάλι να αναφερθεί σε «εισβολή» στη Σμύρνη υπονοώντας την Ελλάδα.

«Η επίθεση από ορισμένους στρατούς κάποτε αποτελεί απόπειρα εισβολής απευθείας στα εδάφη μας. Ο ενθουσιασμός να μας καταστήσουν αιχμαλώτους τους στην Ανατολία, αν είναι δυνατόν, που άρχισε με την εισβολή στη Σμύρνη, κατέληξε σε απογοήτευση. Στην Ανατολία, η οποία ξεκίνησε με την κατοχή της Σμύρνης, ο ενθουσιασμός να μας συλλάβει και ακόμη και να μας πάρει κρατούμενους, ει δυνατόν, κατέληξε σε απογοήτευση. Το έθνος μας, το οποίο μετέτρεψε τη συνθήκη των Σεβρών σε κουρελόχαρτο στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, ενίσχυσε την παρουσία του στην Ανατολία. Όσοι συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να εισβάλουν σε αυτήν την ιερή γη με τους στρατούς τους κατέφυγαν σε νέες ύπουλες μεθόδους», ανέφερε.

Με πληροφορίες από Cyprus Times και ΚΥΠΕ