Διεθνή
21-01-2021 | 15:41

Λαγκάρντ: Παραμένουν τα ρίσκα - Θα πάρει χρόνο για να υπάρξει ανοσία

Newsroom
Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Παραμένουν τα ρίσκα - Θα πάρει χρόνο για να υπάρξει ανοσία

Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να υπάρξει μια ευρεία ανοσία στις χώρες της Ευρωζώνης όπως εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως επισήμανε η ίδια η έναρξη των εμβολιασμών αποτελεί μπορεί να αποτελεί ορόσημο ωστόσο η πανδημία συνεχίζει να θέτει σοβαρά ρίσκα και κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την οικονομία της Ευρωζώνης. Η μεταποιητική δραστηριότητα παραμένει ανθεκτική, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αν και μικρότερο από ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας. 

Στο ζήτημα του πληθωρισμού η κα. Λαγκάρντ επισήμανε πως παραμένει εξαιρετικά χαμηλός λόγω της χαμηλής ζήτησης και των προβλημάτων στην αγορά εργασίας, αλλά αναμένει ενίσχυσή του τους επόμενους μήνες.

Η Λαγκάρντ φόρντισε να στείλει το μήνυμά της προς τις αγορές αναφέροντας πως η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα ώστε να αναπροσαρμώσει την εργαλειοθήκη της και τα προγράμματά της. Δεν παρέλειψε δε, να επισημάνει πως η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την πορεία των ισοτιμιών.

Να επισημάνουμε πως η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως, στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Παράλληλα το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), διατηρήθηκε στα 1,85 τρισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι επανεπνδύσεις από την εξόφληση τίτλων θα πραγματοποιούνται για τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.