Οι πρώτες δόσεις έφτασαν υπό ισχυρή αστυνομική συνοδεία, στο πλαίσιο της επιχείρησης Ιπποκράτης.

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Βάσει του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών, στην πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα δοθεί προτεραιότητα σε περίπου 70.000 άτομα. Πρόκειται για υγειονομικούς, ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης, και τέλος σε αξιωματούχους που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης.

Τα ραντεβού για εμβολιασμό θα κλείνονται με τρεις τρόπους από τον Ιανουάριο του 2021:

* Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
* Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
* Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.

Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Σχέδιο «Ιπποκράτης»: 3.000 αστυνομικοί για τη φύλαξη του εμβολίου

Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί αναμένεται να συνεισφέρουν στην υλοποίηση του σχεδίου «Ιπποκράτης» για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και τους χώρους εμβολιασμού για τον κορονοϊό.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει την 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων (7 στον αριθμό αρχικά και στη συνέχεια αναμένεται να αυξηθούν σε 14), όπου σε βαθιά κατάψυξη θα βρίσκονται τα εμβόλια για τον κορονοϊό μέχρι να πάνε στα 750 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, θα οποία θα έχουν και αυτά φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ.

Στόχος να αποφευχθούν τυχόν επιθέσεις από ακραίες ομάδες αρνητών αλλά και από επίδοξους «ποντικούς», που ενδεχομένως να στοχεύσουν τα εμβόλια για να τα διακινήσουν στη μαύρη αγορά, έναντι φυσικά υψηλότατων ποσών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης αστυνομική συνοδεία με περιπολικά και μηχανές της ΕΛ.ΑΣ. τον φορτηγών – ψυγείων που θα μεταφέρουν τα εμβόλια, από το αεροδρόμιο στις αποθήκες και μετά στα εμβολιαστικά κέντρα.