Διεθνή
24-12-2020 | 21:14

SAGE: Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού είναι κατά 56% πιο μολυσματικό

Newsroom
Μοιράσου το
SAGE: Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού είναι κατά 56% πιο μολυσματικό

Ανησυχητικά είναι τα νέα στοιχεία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού που «πολιορκεί» τη Βρετανία. Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε η ανεξάρτητη επιτροπή Sage, ένα συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης Τζόνσον στα θέματα που άπτονται του κορωνοϊού, πλέον υπάρχουν επαρκή στοιχεία που φανερώνουν ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πολύ πιο μολυσματικό.

Η επιτροπή, σύμφωνα με την «Daily Mail», ενημέρωσε εγγράφως την κυβέρνηση ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού με την ονομασία (B117 ή B.1.1.7) είναι «56% πιο μολυσματική από την “προκάτοχό” της». Αυτό, όπως σημειώνουν, είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους από τον κορωνοϊό το 2021 απ’ ό,τι το 2020, ανεξάρτητα από το αν επιβληθούν εθνικά lockdown.

Οι επιστήμονες του Sage επισημαίνουν ότι ο λόγος που ενδέχεται να «εκτοξεύσει» τον αριθμό των θανάτων το 2021 είναι ότι με το νέο στέλεχος του ιού θα καταγραφεί μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων. «Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι Βρετανοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα κολλήσουν τον ιό» λέει η «Daily Mail».

Η έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει καταλήξει σε ενδείξεις ότι η μετάλλαξη B117 του κορωνοϊού είναι πιο θανατηφόρα. «Ομως ακόμη κι αν “σκοτώνει” το ίδιο ποσοστό ανθρώπων που μολύνονται, τότε τα περισσότερα κρούσματα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε περισσότερους θανάτους», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα. Υπενθυμίζεται ότι ταυτόχρονα «τρέχουν» έρευνες για να φανεί αν η νέα μετάλλαξη θα «ακυρώσει» την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Συναγερμός για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού -Αναλυτικά η έκθεση Sage

Στο κείμενο που δημοσιοποίησε η ανεξάρτητη επιτροπή Sage τονίζεται αρχικά:

«Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ιδιαίτερα στην Αγγλία και την Ουαλία, επιδεινώνεται με ραγδαίο ρυθμό. Πλέον υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού (B117) είναι σημαντικά πιο μολυσματική από τα προηγούμενα στελέχη. Αυτό καθιστά χειρότερη μια ήδη άσχημη κατάσταση. Τα κρούσματα αυξάνονται σε όλες τις ζώνες (Tiers), ακόμα και στις περιοχές όπου το νέο στέλεχος του ιού σπανίζει. Οπως ανακοίνωσε ο Ματ Χάνκοκ στις 23 Δεκεμβρίου, οι ζώνες 1 με 3 δεν μπορούν πλέον να περιορίσουν τη διασπορά του νέου στελέχους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία επιστημόνων που επικαλείται η ανεξάρτητη επιτροπή, το νέο στέλεχος του ιού εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και η τάση επικράτησης εξαπλώνεται ταχύτατα από τα νοτιανατολικά προς την υπόλοιπη Αγγλία. Μοντέλο του London School of Hygiene and Tropical Medicine εκτιμά ότι το νέο στέλεχος θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.