Το κάλεσμα για φορολογικό επαναπατρισμό

Γιώργος Καράμπελας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κάλεσμα για φορολογικό επαναπατρισμό

Με μειωμένο φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης κατά 50% για επτά χρόνια δελεάζει το υπουργείο Οικονομικών τους κάτοικους εξωτερικού σε περίπτωση που έρθουν στην Ελλάδα για εργασία από Ιανουάριο του 2021 σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η παραπάνω διάταξη, αφορά μισθωτούς και ατομικές επιχειρήσεις και έρχεται να συμπληρώσει σειρά από φορολογικά κίνητρα που έχει θεσπίσει πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για αλλοδαπούς συνταξιούχους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Η διάταξη αυτή αφορά βέβαια και ξένους εργαζόμενους που θα έρθουν να εργαστούν στη χώρα μας και συνδυαστικά αποσκοπεί στο να μειώσει το εργοδοτικό κόστος ξένων εταιρειών που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Ας δούμε όμως τις λεπτομέρειες που είναι γνωστές αυτή τη στιγμή και αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού που σκέφτονται την επιστροφή στη χώρα μας.

Οι προυποθέσεις για να τύχει εφαρμογή ο μειωμένος συντελεστής φόρου είναι οι παρακάτω:

 Ο φορολογούμενος να μην ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε από τα έξι χρόνια πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα. Δηλαδή με λίγα λόγια, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον για τα 5 τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και δηλωμένος ως κάτοικος εξωτερικού.

 να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

 να παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα ως μισθωτός σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα και να δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Η διαδικασία δεν γίνεται αυτόματα, αλλά χρειάζεται αίτηση του φορολογούμενου μέχρι την 31 η Ιουλίου του έτους επιστροφής. Η αίτηση θα εξετάζεται από τη φορολογική διοίκηση μέσα σε 60 ημέρες και θα εκδίδεται η σχετική απόφαση. Σε περίπτωση έγκρισης αναφέρεται πως οι ελληνικές αρχές θα ενημερώσουν την ξένη χώρα κατοικίας ότι ο φορολογούμενος επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο νόμος ξεκαθαρίζει ότι οι απαλλαγές εφαρμόζονται και σε φορολογούμενους που επιστρέφουν όχι μόνο ως μισθωτοί αλλά και για να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος, δηλαδή ατομική επιχείρηση.

Οι λεπτομέρειες και τα ψιλά γράμματα για τα παραπάνω θα βγουν προσεχώς από το υπουργείο Οικονομικών καθώς τα παραπάνω εφαρμόζονται από 1 η Ιανουαρίου του 2021. Στην απόφαση που αναμένεται θα αναφέρονται αναλυτικά τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση, ποια υπηρεσία θα την εξετάζει και τι αποδεικτικά θα χρειάζονται.

Επειδή κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, καταλαβαίνει κανείς ότι ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού, τα δεδομένα που ισχύουν για έναν φορολογούμενο δεν είναι απαραίτητο ότι θα ισχύουν για οποιονδήποτε άλλο. Αυτό διότι οι λεπτομέρειες και οι ιδιαιτερότητες είναι αυτές που κάνουν την διαφορά και απαιτούν προσεκτική ερμηνεία και σίγουρα τη συμβουλή εξειδικευμένων επαγγελματιών. Ακόμα περισσότερο όταν μιλάμε για αποφάσεις ζωής όπως ο επαναπατρισμός και η αλλαγή χώρας κατοικίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider