Lockdown ως 30 Νοεμβρίου και «βλέπουμε»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lockdown ως 30 Νοεμβρίου και «βλέπουμε»
Σε μια συνέντευξη Τύπου που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα χθες το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς του οριζόντιου lockdown.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το lockdown ως το τέλος Νοεμβρίου, αλλά στην πραγματικότητα η διάρκειά του είναι ανοιχτή. Τι θα κρίνει το εύρος του, αλλά και το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα.

Σε μια συνέντευξη Τύπου που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα χθες το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς του οριζόντιου lockdown από τα ξημερώματα του Σαββάτου και αιτιολόγησε γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση, ελάχιστες μέρες μετά το διάγγελμά του, με το οποίο ανακοίνωσε περισσότερους περιορισμούς και κλείσιμο της εστίασης.

Είναι σαφές ότι, αν η κυβέρνηση δεν είχε κλείσει τη χώρα, η κατάσταση στο σύστημα υγείας θα ήταν εκρηκτική τις επόμενες μέρες. Αυτό ήταν το κεντρικό επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μια έκρηξη κρουσμάτων τις αμέσως προηγούμενες μέρες, κάτι που επιβάρυνε συνακόλουθα τα νοσοκομεία και τις εντατικές. Το νούμερο που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, ήταν εντυπωσιακό: αν δεν λαμβάνονταν μέτρα, μπορεί να φτάναμε τις 1000 νοσηλείες και τις 150 διασωληνώσεις τις επόμενες μέρες, ενώ η νέα ΜΕΘ των 50 κλινών στο Σωτηρία μπορεί να καλυπτόταν ακόμα και σε τρεις μέρες, αν συνεχιζόταν η εκθετική αύξηση.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, συνεπώς, ξεκινά η νέα καραντίνα, η οποία θα κρατήσει ως το τέλος Νοεμβρίου. Μένει, όμως, να φανεί, αν η 30η Νοεμβρίου είναι πραγματικά η καταληκτική ημερομηνία. Ο κ. Μητσοτάκης προέκρινε την καραντίνα των τριών εβδομάδων, θέλοντας να έχει επιλογή όταν προσεγγίζουμε στο τέλος του Νοεμβρίου, με το δεδομένο ότι απέχουμε αρκετά από τα Χριστούγεννα, για τα οποία η αγορά πρόκειται να ανοίξει. Η ανταπόκριση του συστήματος, όμως, είναι αυτή που θα κρίνει πώς θα προχωρήσει περαιτέρω η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, οι κρίσιμοι δείκτες που θα κατευθύνουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι ο ρυθμός μετάδοσης της επιδημίας, το περίφημο RT, και παράλληλα ο βαθμός θετικότητας στα τεστ που γίνονταν στην κοινότητα. Όλοι αυτοί οι δείκτες αντανακλώνται στα ημερήσια κρούσματα που από μόνα τους δεν λένε και πολλά. Από εκεί και πέρα, εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος είναι ο αριθμός όσων εισάγονται στα νοσοκομεία, αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι η χώρα δεν είναι στο κόκκινο, ως προς τις ΜΕΘ, αλλά θα μπορούσε να φτάσει και σχετικά σύντομα, αν δεν λαμβάνονταν άμεσα μέτρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, αν τα πράγματα κυλήσουν με γνώμονα το βασικό σενάριο, μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση ήδη από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με συνακόλουθη μείωση του αποτυπώματος στα νοσοκομεία. Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και διαχειρίσιμες εισαγωγές στα νοσοκομεία, το άνοιγμα της κοινωνίας θα είναι νοητό. Αν, όμως, τα μέτρα αργήσουν να δείξουν το αποτύπωμά τους και στην ημερήσια καταγραφή και στα νοσοκομεία, όλα είναι στο τραπέζι, όπως και η παράταση των περιορισμών και εντός Δεκεμβρίου.

Βεβαίως και τα Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Το λιανεμπόριο θα ανοίξει, για να κινηθεί η αγορά, αλλά η εστίαση αναμένεται να δοκιμαστεί. Συνακόλουθα, με δεδομένο ότι το άνοιγμα της κοινωνίας δεν θα συνοδεύεται από sms, είναι σαφές ότι θα επανέλθουν κάποιου είδους περιορισμοί ως προς τις μετακινήσεις, είτε χρονικός είτε γεωγραφικός.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider