Brexit χωρίς συμφωνία: Επτά πράγματα που θα αλλάξουν στη Βρετανία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Brexit χωρίς συμφωνία: Επτά πράγματα που θα αλλάξουν στη Βρετανία
Απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν προεξοφλούν ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων στη Βρετανία στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

Ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα θα είναι μερικές από τις συνέπειες μίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό αναφέρουν κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας The Sunday Times, με κωδική ονομασία: «Operation Yellowhammer». Η έκθεση συντάχθηκε μυστικά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την περίπτωση «no deal».

Τα έγγραφα της κυβέρνησης Τζόνσον αναφέρονται στις πιθανότερες συνέπειες ενός Brexit χωρίς αλεξίπτωτο και όχι σε σενάρια καταστροφής, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, όμως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δηλώνει έτοιμος να βγάλει την χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, μετά ή άνευ συμφωνίας διαζυγίου.

Τι θα αλλάξει όμως, πρακτικά, στην καθημερινότητα των Βρετανών πολιτών;

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν on line αγορές θα διαπιστώσουν επιπλέον χρεώσεις διότι τα πακέτα με προϊόντα που θα προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη δεν θα έχουν δικαίωμα στην ελάφρυνση του ΦΠΑ.

Οι Βρετανοί που θα βρίσκονται για διακοπές στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με διεθνές δίπλωμα οδήγησης. Όσο για την μετακίνηση κατοικιδίων ζώων από τους Βρετανούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπόκειται σε πιο αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο συνήθως διαθέτει στοκ φαρμάκων για τρεις μήνες, έχει αυξήσει τα αποθέματα για να κερδίσει άλλες έξι εβδομάδες.

Η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, αλλά θα συνεχίσει προσωρινά να αναγνωρίζει τα ευρωπαϊκά τεστ και τις πιστοποιήσεις για να αποφύγει μία διπλή διαδικασία και τη διάρρηξη της αλυσίδας τροφοδοσίας.

Το Λονδίνο δεν θα μπορεί ωστόσο πλέον να χρησιμοποιεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες σπέρματος: τα βρετανικά ιδρύματα θα πρέπει να κάνουν νέες συμφωνίες και θα μπορούν να καταφύγουν σε εισαγωγές από άλλες, εκτός Ευρώπης, χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε να παρατείνει το αυτόματο δικαίωμα των βρετανικών εταιρειών να πραγματοποιούν πτήσεις προς τις 27 χώρες μέλη, αλλά μόνο μέχρι τον Μάρτιο 2020.

Η υπό την Μάγχη σιδηροδρομική σύνδεση (Eurostar) θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς μεταβολές επί τρεις μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή τελωνειακούς ελέγχους, επιθεωρήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων και την εποπτεία της εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φοβούμενο μεγάλες καθυστερήσεις στα κύρια σημεία διέλευσης, κυρίως στο Ντόβερ, το Λονδίνο έχει φροντίσει να ανοίξει νέα σημεία διέλευσης και να αυξήσει τη δραστηριότητα και άλλων λιμανιών της χώρας.

Στο τομέα των αγαθών, πολλές επιχειρήσεις παραμένουν υπό την απειλή ενός μη συντεταγμένου διαζυγίου τον Οκτώβριο. Εν όψει των Χριστουγέννων θα γίνει δύσκολη η δημιουργία στοκ, προειδοποιεί η βασική εργοδοτική οργάνωση της Βρετανίας, η CBI.

Στον τομέα των υπηρεσιών, έχουν συνομολογηθεί «ανακουφιστικές» συμφωνίες με τους Ευρωπαίους, για την προστασία, για παράδειγμα, της αγοράς παραγώγων στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την CBI, περί τους 3.000 δικηγόροι έχουν εγγραφεί στην Ιρλανδία, χώρα μέλος της ΕΕ, για να έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να ασκούν στο επάγγελμά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μία από τις πρώτες ορατές συνέπειες για τους Βρετανούς και Ευρωπαίους καταναλωτές αφορούν στα τέλη περιαγωγής. Η υπηρεσία, η οποία σήμερα είναι δωρεάν για τους καταναλωτές εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα χρεώνεται αυτομάτως στους ταξιδιώτες που θα διασχίζουν τη Μάγχη ή τα ιρλανδικά σύνορα.

Το ίδιο θα ισχύει για τη χρήση τραπεζικών καρτών, που θα επιβαρυνθούν με επιπλέον χρέωση, ενώ οι τραπεζικές διαδικασίες θα είναι περισσότερο αργές, σύμφωνα με το Λονδίνο. Εντός της Ευρωπαϊκή Ενωσης, οι πελάτες των επενδυτικών τραπεζών που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Πολλές τράπεζες έχουν εγκαταστήσει θυγατρικές στην ηπειρωτική Ευρώπη για να αποφύγουν την αναταραχή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει έλλειψη τροφίμων, βενζίνης και φαρμάκων, αποκλεισμούς λιμανιών και την επιστροφή των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό φάκελο που έχουν στην διάθεσή τους οι Sunday Times.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:41

Ούγγρος ΥΠΕΞ: Οι προμήθειες σε ρωσικό αργό και σε φυσικό αέριο για την Ουγγαρία είναι εξασφαλισμένες

21:26

Κακλαμάνης σε Βέμπερ: Η Κύπρος είναι χωρισμένη στα δύο και κανείς δεν μιλάει γι' αυτό στην Ευρώπη

21:19

Eurojackpot: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 17 εκατ. ευρώ

21:16

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ «έχει το δικαίωμα να απαντήσει» στη δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού της

21:04

Ασταθής Νοέμβριος, αβέβαιος Δεκέμβριος: Πώς θα κινηθούν οι αγορές

21:03

Κώτσηρας: Η υποψηφιότητα Πιερρακάκη στην Προεδρία του Eurogroup τιμά την Ελλάδα

20:56

Γαλλία - Eκλογές 2027: Φαβορί η ακροδεξιά με τον Μπαρντελά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση

20:49

Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία: Στόχος η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης τον Σεπτέμβριo

20:37

Παπαθανάσης: Εξαιρετικά τιμητική για Ελλάδα η υποψηφιότητα Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup

20:32

Λειψυδρία: Σε έκτακτη ανάγκη κηρύσσονται η Αττική, η Λέρος και η Πάτμος

20:20

Wall Street: Με «5x5» κερδοφόρο σερί ολοκληρώθηκε ο Νοέμβριος - Μηνιαίες απώλειες για Nasdaq

20:12

Βίνσεντ Βαν Πετέγκεμ: Ποιος είναι ο Βέλγος που διεκδικεί την προεδρία του Eurogroup

20:06

Ρωσία: Απειλεί να αποκλείσει πλήρως το WhatsApp

19:52

Οι 4 προτεραιότητες Πιερρακάκη για το Eurogroup - Όλη η επιστολή του

19:40

Θεοδωρικάκος: Την Δευτέρα ανοίγει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον προσωρινό διοικητή της νέας Ανεξάρτητης Αρχής

19:24

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιστροφή ενοικίου

19:18

Καλαφάτης: Αναγκαία η ενοποίηση του χώρου της έρευνας

19:09

ΟΠΑΠ – Allwyn: Στα «σκαριά» ένας παγκόσμιος όμιλος 1,9 δισ. ευρώ

19:08

Επίσημα υποψήφιος για την προεδρία του Εurogroup o Κυριάκος Πιερρακάκης

18:59

Σε υψηλό εννέα μηνών ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο

18:54

Ευρωαγορές: Θετικό κλείσιμο ενός ασταθούς μήνα - Άλμα 14% για Delivery Hero

18:45

ΔΥΠΑ: Τίμησε τις επιχειρήσεις που επενδύουν στους ανθρώπους και την αγορά εργασίας

18:36

Κικίλιας για διπλασιασμό επιδόματος ανέργων στη ναυτιλία: Ικανοποιήσαμε ένα δίκαιο αίτημα των ναυτικών

18:27

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό της Τράπεζας Πειραιώς

18:23

ΧΑ: Με κέρδη 4,4% «αποχαιρέτισε» τον Νοέμβριο ο Γενικός Δείκτης

18:10

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το δρομολόγιο Πειραιάς - Κιάτο

18:02

Ζελένσκι: Οι συνομιλίες Ουκρανίας - ΗΠΑ για το ειρηνευτικό σχέδιο θα πραγματοποιηθούν σύντομα

17:58

Αγαπηδάκη: Θεαματικά τα πρώτα αποτελέσματα της εθνικής δράσης κατά της παιδικής παχυσαρκίας

17:49

Καναδάς: Γύρισε σε θετικό πρόσημο του ΑΕΠ στο γ' τρίτο τρίμηνο - Επιστροφή στην ανάπτυξη

17:44

Μητσοτάκης για επιστροφή ενοικίου: Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας, ειδικά αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider