Brexit χωρίς συμφωνία: Επτά πράγματα που θα αλλάξουν στη Βρετανία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Brexit χωρίς συμφωνία: Επτά πράγματα που θα αλλάξουν στη Βρετανία
Απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν προεξοφλούν ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων στη Βρετανία στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

Ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα θα είναι μερικές από τις συνέπειες μίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό αναφέρουν κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας The Sunday Times, με κωδική ονομασία: «Operation Yellowhammer». Η έκθεση συντάχθηκε μυστικά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την περίπτωση «no deal».

Τα έγγραφα της κυβέρνησης Τζόνσον αναφέρονται στις πιθανότερες συνέπειες ενός Brexit χωρίς αλεξίπτωτο και όχι σε σενάρια καταστροφής, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, όμως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δηλώνει έτοιμος να βγάλει την χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, μετά ή άνευ συμφωνίας διαζυγίου.

Τι θα αλλάξει όμως, πρακτικά, στην καθημερινότητα των Βρετανών πολιτών;

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν on line αγορές θα διαπιστώσουν επιπλέον χρεώσεις διότι τα πακέτα με προϊόντα που θα προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη δεν θα έχουν δικαίωμα στην ελάφρυνση του ΦΠΑ.

Οι Βρετανοί που θα βρίσκονται για διακοπές στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με διεθνές δίπλωμα οδήγησης. Όσο για την μετακίνηση κατοικιδίων ζώων από τους Βρετανούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπόκειται σε πιο αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο συνήθως διαθέτει στοκ φαρμάκων για τρεις μήνες, έχει αυξήσει τα αποθέματα για να κερδίσει άλλες έξι εβδομάδες.

Η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, αλλά θα συνεχίσει προσωρινά να αναγνωρίζει τα ευρωπαϊκά τεστ και τις πιστοποιήσεις για να αποφύγει μία διπλή διαδικασία και τη διάρρηξη της αλυσίδας τροφοδοσίας.

Το Λονδίνο δεν θα μπορεί ωστόσο πλέον να χρησιμοποιεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες σπέρματος: τα βρετανικά ιδρύματα θα πρέπει να κάνουν νέες συμφωνίες και θα μπορούν να καταφύγουν σε εισαγωγές από άλλες, εκτός Ευρώπης, χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε να παρατείνει το αυτόματο δικαίωμα των βρετανικών εταιρειών να πραγματοποιούν πτήσεις προς τις 27 χώρες μέλη, αλλά μόνο μέχρι τον Μάρτιο 2020.

Η υπό την Μάγχη σιδηροδρομική σύνδεση (Eurostar) θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς μεταβολές επί τρεις μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή τελωνειακούς ελέγχους, επιθεωρήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων και την εποπτεία της εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φοβούμενο μεγάλες καθυστερήσεις στα κύρια σημεία διέλευσης, κυρίως στο Ντόβερ, το Λονδίνο έχει φροντίσει να ανοίξει νέα σημεία διέλευσης και να αυξήσει τη δραστηριότητα και άλλων λιμανιών της χώρας.

Στο τομέα των αγαθών, πολλές επιχειρήσεις παραμένουν υπό την απειλή ενός μη συντεταγμένου διαζυγίου τον Οκτώβριο. Εν όψει των Χριστουγέννων θα γίνει δύσκολη η δημιουργία στοκ, προειδοποιεί η βασική εργοδοτική οργάνωση της Βρετανίας, η CBI.

Στον τομέα των υπηρεσιών, έχουν συνομολογηθεί «ανακουφιστικές» συμφωνίες με τους Ευρωπαίους, για την προστασία, για παράδειγμα, της αγοράς παραγώγων στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την CBI, περί τους 3.000 δικηγόροι έχουν εγγραφεί στην Ιρλανδία, χώρα μέλος της ΕΕ, για να έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να ασκούν στο επάγγελμά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μία από τις πρώτες ορατές συνέπειες για τους Βρετανούς και Ευρωπαίους καταναλωτές αφορούν στα τέλη περιαγωγής. Η υπηρεσία, η οποία σήμερα είναι δωρεάν για τους καταναλωτές εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα χρεώνεται αυτομάτως στους ταξιδιώτες που θα διασχίζουν τη Μάγχη ή τα ιρλανδικά σύνορα.

Το ίδιο θα ισχύει για τη χρήση τραπεζικών καρτών, που θα επιβαρυνθούν με επιπλέον χρέωση, ενώ οι τραπεζικές διαδικασίες θα είναι περισσότερο αργές, σύμφωνα με το Λονδίνο. Εντός της Ευρωπαϊκή Ενωσης, οι πελάτες των επενδυτικών τραπεζών που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Πολλές τράπεζες έχουν εγκαταστήσει θυγατρικές στην ηπειρωτική Ευρώπη για να αποφύγουν την αναταραχή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει έλλειψη τροφίμων, βενζίνης και φαρμάκων, αποκλεισμούς λιμανιών και την επιστροφή των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό φάκελο που έχουν στην διάθεσή τους οι Sunday Times.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:54

Τσίπρας για Χίο: «Μία είναι η καθολική απαίτηση: Καμιά συγκάλυψη»

18:43

Jumbo: Καθαρή έκτακτη χρηματική διανομή 0,4750 ευρώ ανά μετοχή

18:36

Εθνική Τράπεζα: Στις 27 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα 2025

18:33

Η Washington Post ξεκινά μεγάλο κύμα απολύσεων

18:22

Κατεβαίνουν με τρακτέρ στην Αθήνα οι αγρότες

18:18

Μητσοτάκης από Κέντρο Καινοτομίας Ηπείρου: Με την τεχνολογία κάνουμε το μάθημα πιο διαδραστικό

18:13

Τι απαντά το Υπερταμείο στους ισχυρισμούς της Δημάρχου Καλαμαριάς για την αξιοποίηση της Μαρίνας

18:06

«Έπιασε» και τις 2.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ

17:55

Λαβρόφ για Ζελένσκι: Βάζει την πολιτική του καριέρα πάνω από μία ειρηνευτική συμφωνία

17:35

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ την Πέμπτη

17:30

Τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΣΕΘ ζήτησε ο Κυρανάκης

17:26

Στο Ομάν και όχι στην Τουρκία οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

17:19

Ευρωκοινοβούλιο: Επιστρέφει στο προσκήνιο το trade deal με ΗΠΑ

17:18

ΑΑΔΕ: Έναρξη της ψηφιακής εφαρμογής για απαλλαγή ΑμεΑ από τα τέλη κυκλοφορίας

17:13

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει κατά 700 άτομα τον αριθμό των πρακτόρων της ICE στη Μινεσότα

17:07

Τραμπ: «Εξαιρετική» συνομιλία με τον Σι Τζινπίνγκ για εμπόριο, ασφάλεια και Ταϊβάν

17:00

Οι γιατροί προτείνουν άφθονα λαχανικά αλλά οι τιμές στα ράφια απλησίαστες!

16:58

Κομισιόν: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για το περιστατικό στη Χίο

16:57

ΕΕ: Ένα βήμα πιο κοντά στη χορήγηση δανείου 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

16:48

Χωρίς κατεύθυνση η Wall Street με τα φώτα στην Alphabet

16:47

Berenberg: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3% έως τις αρχές του 2028

16:46

ΗΡΩΝ: Νέο «πορτοκαλί» τιμολόγιο ρεύματος για επιχειρήσεις

16:21

Νέο ρεκόρ για τον Έλον Μασκ - Η περιουσία του ξεπέρασε τα 800 δισ. δολάρια

16:15

ΕΔΕ για το πολύνεκρο ναυάγιο στη Χίο

16:10

Δώδεκα Ισραηλινοί κατηγορούνται σε υπόθεση λαθρεμπορίου προϊόντων προς την Χαμάς στη Γάζα

16:02

Deloitte: Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΑΣ στη στρατηγική συνεργασία της με την CSG

16:01

Ρωσία: Η πρόταση του Ιράν για το ουράνιο είναι ακόμη στο «τραπέζι»

15:55

ΕΑΕΕ: Άνοδος στην ασφάλιση κατοικιών - Περίπου 1,3 εκατ. ενεργά συμβόλαια

15:52

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Αυτοματοποιεί την έκδοση Περιβαλλοντικών Δηλώσεων Προϊόντος για όλες τις μονάδες σκυροδέματος

15:52

Η Ensofi ιδρύει νέα μητρική εταιρεία συμμετοχών που θα ενσωματώνει την ΤΕΜΕΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider