Ειδήσεις | Διεθνή
18-07-2019 | 09:07

Πώς βρέθηκε στο πλοίο της JP Morgan η κοκαΐνη αξίας 1 δισ. δολαρίων

Μοιράσου το
Πώς βρέθηκε στο πλοίο της JP Morgan η κοκαΐνη αξίας 1 δισ. δολαρίων

Τέσσερις ειδικοί σχολιάζουν πώς βρέθηκε στο πλοίο της JP Morgan η κοκαΐνη αξίας 1 δισ. δολαρίων.

Μόλις λίγες ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα που οι αμερικανικές τελωνειακές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση εμπορικού πλοίου, στο οποίο εντόπισαν 20 τόνους κοκαΐνης, συνολικής αξίας άνω των 1,2 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για το πλοίο MSC Gayane, με «δρομολόγιο» από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, το οποίο ανήκει στην JP Morgan και διαχειριζόταν η εταιρεία Mediterranean Shipping, με έδρα την Ελβετία. Η επιχείρηση κατάσχεσης του φορτίου «μαμούθ» συνιστά μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η JP Morgan δεν φέρεται να έχει εμπλοκή στην υπόθεση της εμπορίας ναρκωτικών αν και το γραφείο Τύπου της ήταν ιδιαίτερα φειδωλό στα αιτήματα δημοσιογράφων για δηλώσεις αναφορικά με το περιστατικό.

Το Business Insider επικοινώνησε με τέσσερις ειδικούς στο αντικείμενο του εμπορίου ναρκωτικών και τους ζήτησε να σχολιάσουν το περιστατικό:

Η απληστία και η υπερβολική αισιοδοξία των διακινητών, ίσως, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στον εντοπισμό και την κατάσχεση του φορτίου.

«Το να διακινείς 20 τόνους ναρκωτικών σε ένα μόνο φορτίο είναι πολύ πιο 'βολικό' από το να το σπάσεις και να το μεταφέρεις με 10 διαφορετικά φορτία, όμως αυξάνει κατακόρυφα το ρίσκο να κατασχεθεί ολόκληρη η ποσότητα, παρά ένα μικρό μέρος της» σχολιάζει ο εγκληματολόγος του Πανεπιστημίου Φλάιντερς, Ντέιβιντ Μπράιτ.

Παράλληλα, τονίζει πως το μέγεθος του φορτίου δείχνει το «υψηλό περιθώριο κέρδους που αφήνει στους εμπόρους ναρκωτικών η Ευρώπη» και συμπληρώνει: «Είναι η γρηγορότερα αυξανόμενη αγορά στον κόσμο για την κοκαΐνη και πληρώνει τρεις φορές περισσότερο από την αγορά στις ΗΠΑ για την ίδια ποσότητα»!

«Οι κατασχέσεις πολύ μεγάλων εμπορευμάτων ναρκωτικών που διακινούνταν μέσω θαλάσσης ήταν ένα συχνό φαινόμενο στα τέλη της δεκαετίας του '90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000» σχολιάζει ο Πίτερ Γουόλς, όμως ο μεγάλος αριθμός κατασχέσεων έκανε τους διακινητές να στραφούν σε άλλες μεθόδους.

Όμως, το περιστατικό με το MSC Gayane δείχνει πως η διακίνηση ναρκωτικών μέσω θαλάσσης επανέρχεται στο προσκήνιο.

«Η κατάσχεση στη Φιλαδέλφεια δείχνει πως, είτε οι Αρχές ανησυχούσαν πως θα χάσουν τον έλεγχο του εμπορεύματος, αν επέτρεπαν στο πλοίο να φτάσει στην Ευρώπη. Είτε πως προτίμησαν να προχωρήσουν με την κατάσχεση για να πάρουν τα εύσημα για την επιτυχία της επιχείρησης, κάτι που είναι και το πιο πιθανό», σχολιάζει ο Πίτερ Γουόλς.

Τονίζει όμως, πως με την «πρόωρη» κατάσχεση έχασαν κάθε ευκαιρία που είχαν για να εντοπίσουν και ίσως να συλλάβουν τα εμπλεκόμενα μέρη στην Ευρώπη.

Το ίδιο πιστεύει και ο καθηγητής διεθνών σπουδών του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Μπρους Μπάνγκλεϊ, «δεν θα μου προκαλούσε καμία έκπληξη αν μάθαινα πως οι αμερικανικές Αρχές βιάστηκαν να κάνουν την κατάσχεση για λόγους δημοσιότητας.

«Κανένα καρτέλ ναρκωτικών δεν θα ρίσκαρε τόσο μεγάλη ποσότητα από το προϊόν του. Οι διακινητές δεν θα προχωρούσαν  αν δεν ήταν πραγματικά σίγουροι πως η μέθοδος θα ήταν ασφαλής, με τα «σημεία ελέγχου» υπό τον έλεγχο τους» σχολιάζει ο Πίτερ Γουόλς, ο συγγραφέας του βιβλίου «Drug War: The Secret History».

Οι διακινητές πιθανότατα χρησιμοποίησαν το πλοίο MSC Gayane «επειδή δεν ήταν ύποπτο: ένα μοντέρνο, υψηλής τεχνολογίας πλοίο, που ανήκει με μια γνωστή και αξιοσέβαστη εταιρεία».

«Ένα τέτοιο πλοίο θα ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να δημιουργήσει υποψίες για εμπλοκή με κυκλώματα ναρκωτικών».

«Η εκτίμηση του 1 δισ. δολαρίων δεν φαίνεται ρεαλιστική» σύμφωνα με τον Τομ Γουέινράιτ, συγγραφέα του βιβλίου «Narconomics: How to Run a Drug Cartel».

Μάλιστα, τονίζει πως η πραγματική αξία του εμπορεύματος είναι αρκετά κάτω από το μισό. Όπως εξηγεί, το 1 δισ. δολάρια προέκυψε από την υπόθεση ότι θα πωλούνταν 56 δολάρια ανά γραμμάριο. Όμως, η τιμή της κοκαΐνης στις ΗΠΑ είναι πιο κοντά στα 28 δολάρια το γραμμάριο σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.