Νέοι Έλεγχοι από την ΑΑΔΕ… εν έτει 2018

Ιάκωβος Γκούμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέοι Έλεγχοι από την ΑΑΔΕ… εν έτει 2018

Έλεγχος Τραπεζικών Λογαριασμών

Ο Φορολογικός Έλεγχος αλλάζει. Μεταφέρεται από τον Φορολογικό Έλεγχο της Επιχείρησης, σε αυτόν του Φυσικού Προσώπου. Αλλάζουν τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι Ελεγκτές και σταδιακά αλλάζουν και οι ίδιοι οι Ελεγκτές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε λοιπόν, ότι αφού αλλάζουν όλα όσα μας αφορούν, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι κινδυνεύουμε να πάθουμε ότι ο Πεταλωτής, ο Γαλατάς, ο Παγοπώλης, και πρόσφατα ο έντυπος τύπος, η μουσική βιομηχανία και άλλα πολλά. Δεν προσπαθώ να τρομάξω κανέναν, αλλά πράγματι προσπαθώ να σας ταρακουνήσω, ώστε να είμαι βέβαιος ότι θα αντιληφθείτε την σοβαρότητα της κατάστασης.

Από το σημείο του «άβατου» των Τραπεζικών Λογαριασμών, φτάσαμε όχι απλώς στο άνοιγμα, αλλά στην ετήσια ενημέρωση της βάσης του Υπουργείου Οικονομικών και από το επιχείρημα των «κρυφών» χρηματοοικονομικών προϊόντων των Ασφαλιστών, στην ενημέρωση της βάσης δεδομένων του Υπουργείου. Από το σημείο των πολλών «άναρχων» δεδομένων που το «άχρηστο» Δημόσιο, ποτέ δεν θα μπορούσε να επεξεργαστεί και να βγάλει άκρη, φτάσαμε στον Έλεγχο των Κινήσεων του Τραπεζικού Λογαριασμού.

Από την ασφαλή κριτική, «σιγά μην βγάλουν άκρη», «θα προσβάλλουμε τα ευρήματα», από ασφαλείς πληροφορίες, φτάσαμε στο να πληρώσουμε να τελειώνουμε.

Σημειώματα λοιπόν για έλεγχο καταφτάνουν σε όλες τις ΔΟΥ, για έλεγχο Τραπεζικών Λογαριασμών. Η ΑΑΔΕ έχει λάβει από τις Τράπεζες τις κινήσεις του λογαριασμού, τις έχει επεξεργαστεί, έχει καταλήξει σε έναν αριθμό κινήσεων που τις θεωρεί «ανεξήγητες» και ζητάει από τον φορολογούμενο να τις δικαιολογήσει.

Σήμερα τα σημειώματα ελέγχου αφορούν το 2012, το οποίο παραγράφεται στις 31-12-2018. Αναμένουμε στη αρχή του 2019 την ενεργοποίηση των ελέγχων του 2013.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο Έλεγχος αυτός μόνο εύκολος δεν είναι. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι σε αυτόν τον προσωπικό λογαριασμό, Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Μεσίτες, Λογιστές Δικαστικοί Επιμελητές, Μηχανικοί, επέτρεπαν την Κατάθεση χρημάτων των πελατών τούς ως ενδιάμεσοι για την πληρωμή υποχρεώσεων ή την εξόφληση αγοράς αγαθών, το πρόβλημα μεγαλώνει. Αλλά και οι υπόλοιποι όλοι δηλαδή, ανεξάρτητα από το επάγγελμά τους, έχουν «περίεργες» κινήσεις στους λογαριασμούς τους. Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς, έχουμε λάβει στον λογαριασμό μας χρήματα από τους γονείς μας, σαν δώρο, ή δανεικά και αγύριστα και φυσικά δεν τα εμφανίσαμε ως εισόδημα για να φορολογηθεί, ούτε ως Δωρεά για να πληρωθεί ο Φόρος.

Ό τι από τις κινήσεις των λογαριασμών, δεν κουμπώσει, δεν αιτιολογηθεί επαρκώς, στην ελεγκτική αρχή, θεωρείται φρέσκο χρήμα και εισόδημα για το οποίο προσδιορίζεται φόρος. Στο τέλος, μια και ελέγχουμε το 2012, ας βγάλουμε και λίγες λογιστικές διαφορές από τα βιβλία της επιχείρησης για να κλείσουμε τον έλεγχο από κάθε πλευρά.

Θεωρώ ότι είναι απολύτως αντιληπτό ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μια άλλη διαδικασία ελέγχου, πολύ σοβαρότερη και πολύ νέα. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα η όλη Ιστορία. Θέλω πάντως να τονίσω στις Ελεγκτικές αρχές, ότι πρέπει να κάνουν τον έλεγχο για την ουσία και όχι για τους τύπους. Θα επανέλθω στο θέμα τάχιστα. Βέβαια έχουμε και συνέχεια με την εφαρμογή των Έμμεσων Τεχνικών Ελέγχου, αλλά για αυτόν τον Έλεγχο θα κάνουμε ειδική αναφορά.

Σας συνιστώ ψυχραιμία και επαγρύπνηση, παράλληλα με Ενημέρωση και Γνώση.

Είναι πλέον ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider