Το μεγάλο στοίχημα του εξωδικαστικού για αγορά-κοινωνία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι πολύ σημαντικές οι αλλαγές που προωθούνται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του. Μεταξύ άλλων αλλαγών επισημαίνουμε τη στροφή σε σταθερό, χαμηλό, επιτόκιο στο 3%, τη διευρυμένη κάλυψη και οφειλετών που έχουν μόνο ένα δάνειο (για παράδειγμα  στεγαστικό) και  -βεβαίως- την συμπερίληψη και άλλων χρεών όπως προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν εμφανή σημάδια επιτάχυνσης όλο το τελευταίο διάστημα. Το στοίχημα όμως είναι αυτή η επιτάχυνση να γίνει ακόμη πιο αισθητή  τους επόμενους μήνες γιατί θα αρχίσουν να φαίνονται τα επιπλέον «βάρη» του υψηλού κόστους δανεισμού, αλλά και της ακρίβειας σε όσους θέλουν να διευθετήσουν τα χρέη τους, σε όσους έχουν δυσκολίες.

Ο Εξωδικαστικός, μαζί βεβαίως με τις ρυθμίσεις οφειλών που προωθούνται, αλλά και με την πλατφόρμα για επιδότηση στεγαστικών ευάλωτων νοικοκυριών και με την «έσχατη επιλογή» του πτωχευτικού (που όμως πλέον δίνει το δικαίωμα για μία νέα αρχή), δημιουργούν ένα πλαίσιο. Δημιουργούν μία ασπίδα που δεν καλύπτει τους πάντες, αλλά παράσχει σημαντική βοήθεια.  Γιατί είναι πράγματι σημαντικό σε όλη αυτή την προσπάθεια να προφυλάσσονται όσοι προσπαθούν μεν να πληρώσουν, αλλά πραγματικά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Είναι όμως επίσης σημαντικό να προστατεύονται και να αισθάνονται δικαιοσύνη όσοι (με λιγότερες ή μεγαλύτερες δυσκολίες) πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους είτε προς τις τράπεζες είτε προς το Δημόσιο είτε προς άλλους κρατικούς φορείς ή τρίτους. Ενδεχομένως με εκπτώσεις σε άλλες ανάγκες τους.

Γενικά η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντική για να έρχονται έσοδα στα κρατικά ταμεία και για να μπορούν να μειώνονται τα φορολογικά βάρη, αλλά και για να δημιουργείται χώρος για μέτρα στήριξης. Είναι επίσης πολύ σημαντική για τον τραπεζικό κλάδο, ώστε να μπορεί να αυξάνει τη ρευστότητα στην οικονομία.

Είναι βεβαίως πολύ σημαντικός και ο ρόλος του ίδιου του τραπεζικού κλάδου και των εταιρειών διαχείρισης. Ήδη, πάρα πολλές διμερείς συμφωνίες και διευθετήσεις έχουν προχωρήσει, αλλά πρέπει αυτή η τάση να επιταχυνθεί. Να μην ξεχνάμε πως στον Εξωδικαστικό φτάνουν υποθέσεις που δεν μπόρεσαν να λυθούν διμερώς μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών και πλέον είναι πολύ θετικό ότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία των μερών μέσω της λύσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υπάρχει πρόβλεψη για διευρυμένη – οιονεί υποχρεωτική – χρήση της διαμεσολάβησης. 

Η διάταξη για την υποχρεωτική ανάρτηση - από πιστωτές και οφειλέτες - στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού των λόγων της απόρριψης της πρότασης είναι ενδεικτική των δυσκολιών που υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν. Όπως θα πρέπει να σταματήσουν να υφίσταται, αν συνεχίζουν να υπάρχουν, οι διαφορετικές ταχύτητες ανταπόκρισης μεταξύ των τραπεζών ή των εταιρειών διαχείρισης. 

Οι επόμενοι μήνες κρύβουν αρκετές προκλήσεις στο οικονομικό πεδίο λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας. Θα πρέπει λοιπόν ο Εξωδικαστικός αλλά και γενικότερα οι μηχανισμοί διευκόλυνσης όσων έχουν πραγματική ανάγκη διευθέτησης των οφειλών τους να μπορούν να λειτουργήσουν ως μία χείρα βοηθείας για την αγορά, την κοινωνία και τα κρατικά ταμεία, χωρίς να δημιουργούν στρεβλώσεις αλλά και αδικίες προς όποια κατεύθυνση.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ο Τραμπ σκοπεύει να απαγορεύσει τη χορήγηση υπηκοότητας σε παιδιά του «τουρισμού τοκετού»

23:52

Airbnb: Αυξημένα έσοδα στο β’ τρίμηνο με «όχημα» το Μουντιάλ

23:44

Τραμπ: «Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει σύντομα»

23:36

Ο ΔΟΑΕ προειδοποιεί για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

23:21

Απώλειες στη Wall Street λόγω της αβεβαιότητας για το Ορμούζ

23:06

Ο Γκουτέρες ζητά άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά αμάχων σε Ουκρανία και Ρωσία

22:53

Οι ελληνικές scale-ups επιχειρήσεις στρέφονται στην ανάπτυξη - Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση

22:40

Γερμανία- δημοσκόπηση: Στο 28% η AfD, επτά μονάδες μπροστά από το CDU/CSU του Μερτς

22:26

Πτώση για τον χρυσό μετά το υψηλό επτά εβδομάδων με φόντο το Ιράν

22:10

Η Ρωσία έπληξε κόμβο εφοδιασμού στην περιοχή του Κιέβου με drones

21:52

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς», λέει η Σεούλ

21:37

Η ελληνική startup Omilia άντλησε 67 εκατ. δολάρια και ανοίγει γραφείο στις ΗΠΑ

21:15

Άνοιξε το myBusinessSupport για τις επιχειρήσεις της Σαμοθράκης

21:03

Ο Τραμπ δηλώνει «πολύ ικανοποιημένος» από το έργο του Πιτ Χέγκσεθ στο υπουργείο Άμυνας

20:55

Βιοτέρ: Στο Πρωτοδικείο Αθηνών η συμφωνία εξυγίανσης

20:41

Άνοδος σχεδόν 4% για το πετρέλαιο καθώς το Ιράν εξετάζει περιορισμούς στο Ορμούζ

20:38

Δήμας: «Προχωρούν τα έργα σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ»

20:33

Υεμένη: Επίθεση των Χούθι σε κυβερνητικές δυνάμεις - Τουλάχιστον 58 νεκροί

20:20

Fars: Το Ιράν εξετάζει νομοσχέδιο για απαγόρευση διέλευσης πλοίων από ΗΠΑ και Ισραήλ από το Ορμούζ

20:12

Επένδυση 6,3 δισ. δολαρίων από ΗΑΕ για data center τεχνητής νοημοσύνης στην Ιαπωνία

20:12

Οπλισμένα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν 10 παραβάσεις και 17 παραβιάσεις στο Αιγαίο

19:56

Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί τη Σερβία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου

19:55

Ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά

19:47

Ο ΟΤΕ στους δείκτες FTSE4Good για 18η συνεχόμενη χρονιά

19:35

Νέος γύρος χρηματοδότησης 8 δισ. δολαρίων για τη DeepSeek

19:22

Βρεττού (Credia): Πιστωτική επέκταση άνω των 1,3 δισ. ευρώ φέτος - Επιταχύνει την ανάπτυξη, μεταθέτει το μέρισμα

19:14

Στα πράσινα οι ευρωαγορές - Νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ για τον Stoxx

19:12

Πυρκαγιές: 325 αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές - 118 «κόκκινα» κτίρια σε Δυτ. Αττική και Ρέθυμνο

18:54

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Σκύρο και Φάρσαλα

18:49

ΑΔΜΗΕ: Διατηρεί την τεχνική ηγεσία κατά την κατασκευή του Great Sea Interconnector


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider