Το μεγάλο στοίχημα του εξωδικαστικού για αγορά-κοινωνία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι πολύ σημαντικές οι αλλαγές που προωθούνται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του. Μεταξύ άλλων αλλαγών επισημαίνουμε τη στροφή σε σταθερό, χαμηλό, επιτόκιο στο 3%, τη διευρυμένη κάλυψη και οφειλετών που έχουν μόνο ένα δάνειο (για παράδειγμα  στεγαστικό) και  -βεβαίως- την συμπερίληψη και άλλων χρεών όπως προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν εμφανή σημάδια επιτάχυνσης όλο το τελευταίο διάστημα. Το στοίχημα όμως είναι αυτή η επιτάχυνση να γίνει ακόμη πιο αισθητή  τους επόμενους μήνες γιατί θα αρχίσουν να φαίνονται τα επιπλέον «βάρη» του υψηλού κόστους δανεισμού, αλλά και της ακρίβειας σε όσους θέλουν να διευθετήσουν τα χρέη τους, σε όσους έχουν δυσκολίες.

Ο Εξωδικαστικός, μαζί βεβαίως με τις ρυθμίσεις οφειλών που προωθούνται, αλλά και με την πλατφόρμα για επιδότηση στεγαστικών ευάλωτων νοικοκυριών και με την «έσχατη επιλογή» του πτωχευτικού (που όμως πλέον δίνει το δικαίωμα για μία νέα αρχή), δημιουργούν ένα πλαίσιο. Δημιουργούν μία ασπίδα που δεν καλύπτει τους πάντες, αλλά παράσχει σημαντική βοήθεια.  Γιατί είναι πράγματι σημαντικό σε όλη αυτή την προσπάθεια να προφυλάσσονται όσοι προσπαθούν μεν να πληρώσουν, αλλά πραγματικά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Είναι όμως επίσης σημαντικό να προστατεύονται και να αισθάνονται δικαιοσύνη όσοι (με λιγότερες ή μεγαλύτερες δυσκολίες) πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους είτε προς τις τράπεζες είτε προς το Δημόσιο είτε προς άλλους κρατικούς φορείς ή τρίτους. Ενδεχομένως με εκπτώσεις σε άλλες ανάγκες τους.

Γενικά η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντική για να έρχονται έσοδα στα κρατικά ταμεία και για να μπορούν να μειώνονται τα φορολογικά βάρη, αλλά και για να δημιουργείται χώρος για μέτρα στήριξης. Είναι επίσης πολύ σημαντική για τον τραπεζικό κλάδο, ώστε να μπορεί να αυξάνει τη ρευστότητα στην οικονομία.

Είναι βεβαίως πολύ σημαντικός και ο ρόλος του ίδιου του τραπεζικού κλάδου και των εταιρειών διαχείρισης. Ήδη, πάρα πολλές διμερείς συμφωνίες και διευθετήσεις έχουν προχωρήσει, αλλά πρέπει αυτή η τάση να επιταχυνθεί. Να μην ξεχνάμε πως στον Εξωδικαστικό φτάνουν υποθέσεις που δεν μπόρεσαν να λυθούν διμερώς μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών και πλέον είναι πολύ θετικό ότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία των μερών μέσω της λύσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υπάρχει πρόβλεψη για διευρυμένη – οιονεί υποχρεωτική – χρήση της διαμεσολάβησης. 

Η διάταξη για την υποχρεωτική ανάρτηση - από πιστωτές και οφειλέτες - στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού των λόγων της απόρριψης της πρότασης είναι ενδεικτική των δυσκολιών που υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν. Όπως θα πρέπει να σταματήσουν να υφίσταται, αν συνεχίζουν να υπάρχουν, οι διαφορετικές ταχύτητες ανταπόκρισης μεταξύ των τραπεζών ή των εταιρειών διαχείρισης. 

Οι επόμενοι μήνες κρύβουν αρκετές προκλήσεις στο οικονομικό πεδίο λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας. Θα πρέπει λοιπόν ο Εξωδικαστικός αλλά και γενικότερα οι μηχανισμοί διευκόλυνσης όσων έχουν πραγματική ανάγκη διευθέτησης των οφειλών τους να μπορούν να λειτουργήσουν ως μία χείρα βοηθείας για την αγορά, την κοινωνία και τα κρατικά ταμεία, χωρίς να δημιουργούν στρεβλώσεις αλλά και αδικίες προς όποια κατεύθυνση.

Όλες οι ειδήσεις

20:32

ΗΠΑ: Ο στρατός εμπόδισε επτά πλοία να περάσουν από το Ορμούζ το τελευταίο 48ωρο

20:26

Ανησυχία και στην ΕΚΤ για το Mythos της Anthropic

20:21

Εθνική Τράπεζα: Διανέμει 169.060 ίδιες μετοχές σε στελέχη και προσωπικό μέσω Stock Awards

20:11

Ευρύ το φάσμα των εκδηλώσεων του ανευρύσματος εγκεφάλου

20:09

ΟΛΘ: Νέο ιστορικό υψηλό σε έσοδα και κερδοφορία το 2025 - Προτεινόμενο μέρισμα 2,2 ευρώ ανά μετοχή

20:06

Το BBC θα καταργήσει 2.000 θέσεις εργασίας για μείωση εξόδων

20:00

Πώς o Όρμπαν ναρκοθέτησε τον δρόμο του Μαγιάρ προς την ΕΕ

19:51

Αισιόδοξος ο Ρούτε για τη χρηματοδότηση της αμυντικής βοήθειας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

19:50

Απώλειες στις ευρωαγορές με βαρίδι τα luxury brands

19:44

Reuters: Χάκερς υπέκλεψαν email του ΓΕΕΘΑ - Ποιους λογαριασμούς παραβίασαν

19:33

Συμφωνία για την συντριβή αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines - Αναγνωρίζεται ο ρόλος της ρωσικής άμυνας

19:22

Bloomberg: Παράταση της εκεχειρίας κατά 2 εβδομάδες εξετάζουν Ιράν και ΗΠΑ

19:09

Η Euronet εξαγοράζει την ισπανική fintech PaynoPain

18:56

Ολοκληρώθηκε η θητεία του προέδρου των ΕΛΤΑ

18:43

«Ήρθε η ώρα να ζήσεις στη Ρωσία»: Η Μόσχα προσπαθεί να προσελκύσει νέους εργαζόμενους

18:30

Κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο τις συνομιλίες στη Μέση Ανατολή

18:18

Ευρωκοινοβούλιο: «Ναι» με ευρεία διακομματική συναίνεση στην Έκθεση Τσιόδρα για απλοποίηση της χημικής νομοθεσίας

18:07

Μήνυμα ισχύος προς Ισραήλ από Ερντογάν: «Καμία δύναμη δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία»

17:56

Τραμπ: «Με την Μελόνι δεν έχουμε πλέον την ίδια σχέση»

17:54

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

17:44

Ισπανία: Αναχώρησε από τη Βαρκελώνη μια νέα αποστολή του στολίσκου για τη Γάζα

17:31

Παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 50ό F-16V από τη Lockheed Martin

17:21

Ισραήλ: Στο υπουργικό η εκεχειρία στον Λίβανο - «Ιστορική ευκαιρία» για να λήξει ο έλεγχος της Χεζμπολάχ

17:16

WSJ: Καταρχήν συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν για νέα συνάντηση

17:16

ΗΠΑ: Νέος επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Βενεζουέλα ο Τζον Μπάρετ

17:03

Allbirds: Από τα παπούτσια...στην τεχνητή νοημοσύνη - Εκτόξευση 300% της μετοχής

16:56

Wall Street: «Φλερτάρει» με ρεκόρ ο S&P 500

16:52

Ρωσία: Ο Πούτιν επέπληξε την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και τον ΥΠΟΙΚ για την οικονομική συρρίκνωση

16:38

Χίλιες απολύσεις ετοιμάζει η Snap - Το 16% του εργατικού προσωπικού της

16:38

Η Zalando αναπτύσσεται δυναμικά στην ελληνική αγορά λανσάροντας το Partner Program

gazzetta
gazzetta reader insider insider