Το μεγάλο στοίχημα του εξωδικαστικού για αγορά-κοινωνία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι πολύ σημαντικές οι αλλαγές που προωθούνται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του. Μεταξύ άλλων αλλαγών επισημαίνουμε τη στροφή σε σταθερό, χαμηλό, επιτόκιο στο 3%, τη διευρυμένη κάλυψη και οφειλετών που έχουν μόνο ένα δάνειο (για παράδειγμα  στεγαστικό) και  -βεβαίως- την συμπερίληψη και άλλων χρεών όπως προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν εμφανή σημάδια επιτάχυνσης όλο το τελευταίο διάστημα. Το στοίχημα όμως είναι αυτή η επιτάχυνση να γίνει ακόμη πιο αισθητή  τους επόμενους μήνες γιατί θα αρχίσουν να φαίνονται τα επιπλέον «βάρη» του υψηλού κόστους δανεισμού, αλλά και της ακρίβειας σε όσους θέλουν να διευθετήσουν τα χρέη τους, σε όσους έχουν δυσκολίες.

Ο Εξωδικαστικός, μαζί βεβαίως με τις ρυθμίσεις οφειλών που προωθούνται, αλλά και με την πλατφόρμα για επιδότηση στεγαστικών ευάλωτων νοικοκυριών και με την «έσχατη επιλογή» του πτωχευτικού (που όμως πλέον δίνει το δικαίωμα για μία νέα αρχή), δημιουργούν ένα πλαίσιο. Δημιουργούν μία ασπίδα που δεν καλύπτει τους πάντες, αλλά παράσχει σημαντική βοήθεια.  Γιατί είναι πράγματι σημαντικό σε όλη αυτή την προσπάθεια να προφυλάσσονται όσοι προσπαθούν μεν να πληρώσουν, αλλά πραγματικά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Είναι όμως επίσης σημαντικό να προστατεύονται και να αισθάνονται δικαιοσύνη όσοι (με λιγότερες ή μεγαλύτερες δυσκολίες) πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους είτε προς τις τράπεζες είτε προς το Δημόσιο είτε προς άλλους κρατικούς φορείς ή τρίτους. Ενδεχομένως με εκπτώσεις σε άλλες ανάγκες τους.

Γενικά η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντική για να έρχονται έσοδα στα κρατικά ταμεία και για να μπορούν να μειώνονται τα φορολογικά βάρη, αλλά και για να δημιουργείται χώρος για μέτρα στήριξης. Είναι επίσης πολύ σημαντική για τον τραπεζικό κλάδο, ώστε να μπορεί να αυξάνει τη ρευστότητα στην οικονομία.

Είναι βεβαίως πολύ σημαντικός και ο ρόλος του ίδιου του τραπεζικού κλάδου και των εταιρειών διαχείρισης. Ήδη, πάρα πολλές διμερείς συμφωνίες και διευθετήσεις έχουν προχωρήσει, αλλά πρέπει αυτή η τάση να επιταχυνθεί. Να μην ξεχνάμε πως στον Εξωδικαστικό φτάνουν υποθέσεις που δεν μπόρεσαν να λυθούν διμερώς μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών και πλέον είναι πολύ θετικό ότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία των μερών μέσω της λύσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υπάρχει πρόβλεψη για διευρυμένη – οιονεί υποχρεωτική – χρήση της διαμεσολάβησης. 

Η διάταξη για την υποχρεωτική ανάρτηση - από πιστωτές και οφειλέτες - στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού των λόγων της απόρριψης της πρότασης είναι ενδεικτική των δυσκολιών που υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν. Όπως θα πρέπει να σταματήσουν να υφίσταται, αν συνεχίζουν να υπάρχουν, οι διαφορετικές ταχύτητες ανταπόκρισης μεταξύ των τραπεζών ή των εταιρειών διαχείρισης. 

Οι επόμενοι μήνες κρύβουν αρκετές προκλήσεις στο οικονομικό πεδίο λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας. Θα πρέπει λοιπόν ο Εξωδικαστικός αλλά και γενικότερα οι μηχανισμοί διευκόλυνσης όσων έχουν πραγματική ανάγκη διευθέτησης των οφειλών τους να μπορούν να λειτουργήσουν ως μία χείρα βοηθείας για την αγορά, την κοινωνία και τα κρατικά ταμεία, χωρίς να δημιουργούν στρεβλώσεις αλλά και αδικίες προς όποια κατεύθυνση.

Όλες οι ειδήσεις

21:37

ΟΗΕ: Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Μπεν Γκβιρ για τη Γάζα

21:31

Πρακτικά Fed: Πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση επιτοκίων εάν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

21:22

Ισραήλ: Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε απειλή στα σύνορά μας με τη Συρία

20:58

Bitcoin: Εκρηκτική άνοδος 8%, ξεπέρασε τα 69.000 δολάρια

20:37

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Εξακολουθεί να «πολιορκεί» την Λαγκάρντ για την προεδρία

20:20

Βερολίνο και Παρίσι καταδικάζουν τις δηλώσεις Γκβιρ για Γάζα

20:01

Οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στο μικροσκόπιο

19:51

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Άγραφα

19:31

Cenergy Holdings: Συμφωνία έως 250 εκατ. δολ. για το μεγάλο υποθαλάσσιο έργο LNG στη Μοζαμβίκη

19:25

Τραμπ: Η Βόρεια Κορέα διαθέτει 57 πυρηνικά όπλα - Θα συναντήσω τον Κιμ Γιονγκ Ουν φέτος

19:17

Κίνα και Νότια Κορέα εξετάζουν το ενδεχόμενο συνόδου κορυφής τον Νοέμβριο

19:04

Ευρωαγορές: Έκτη ημέρα απωλειών για τον Stoxx 600

18:44

H Ρωσία άρχισε να εισάγει καύσιμα μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήρια

18:42

ΕΛΑΣ: Εκτός στόχου το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας» για το άνοιγμα 25.000 κλειστών κατοικιών

18:32

Η Βόρεια Κορέα διαψεύδει ότι ετοιμάζεται να στείλει 50.000 στρατιώτες στη Ρωσία

18:16

ΣτΕ: Οριστικό τέλος στον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

18:14

Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση: 14 νέες παρεμβάσεις για την αύξηση προσφοράς προσιτής κατοικίας

18:01

Απαγορεύθηκαν στην Πορτογαλία μπούρκες ή νικάμπ

17:55

Επαναγορά μετοχών 28,7 δισ. δολαρίων από SK Hynix

17:52

Αλλάζει η στάση των νέων απέναντι στο ΑΙ - Στο επίκεντρο η απώλεια θέσεων εργασίας

17:39

Χρηματιστήριο: «Έπεσαν» οι 2.600 μονάδες - Διήμερες απώλειες 2,4% στις τράπεζες

17:37

Θεσσαλονίκη: Ο Ματ Χάγκενγκρουμπερ νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ

17:30

Σε χαμηλό τριμήνου το δολάριo μετά την παρέμβαση Μπέσεντ στα ομόλογα

17:21

Γαλλία: Επιπλέον 1.243 θάνατοι κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουλίου

16:55

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη στο πλοίο «ΑΘΗΝΑ» - Δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο για Αίγινα και Αγκίστρι

16:55

Mε συμπτώματα Long COVID το 26,5% των εργαζόμενων στο βρετανικό ΕΣΥ

16:52

Wall Street: Ανοδική ώθηση μετά την επαναγορά ομολόγων - «Εκτόξευση» 130% της Moderna

16:46

Με δικαίωμα αγοράς έως και 12,2 δισ. δολαρίων σε μετοχές της Marvell η Google

16:19

Πούτιν: Υποβάθμισε τις επιπτώσεις των ουκρανικών επιθέσεων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις

16:17

Yπερδιπλασιάζει τα buybacks ομολόγων το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ - «Ανάσα» στην αγορά


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider