Το μεγάλο στοίχημα του εξωδικαστικού για αγορά-κοινωνία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι πολύ σημαντικές οι αλλαγές που προωθούνται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του. Μεταξύ άλλων αλλαγών επισημαίνουμε τη στροφή σε σταθερό, χαμηλό, επιτόκιο στο 3%, τη διευρυμένη κάλυψη και οφειλετών που έχουν μόνο ένα δάνειο (για παράδειγμα  στεγαστικό) και  -βεβαίως- την συμπερίληψη και άλλων χρεών όπως προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν εμφανή σημάδια επιτάχυνσης όλο το τελευταίο διάστημα. Το στοίχημα όμως είναι αυτή η επιτάχυνση να γίνει ακόμη πιο αισθητή  τους επόμενους μήνες γιατί θα αρχίσουν να φαίνονται τα επιπλέον «βάρη» του υψηλού κόστους δανεισμού, αλλά και της ακρίβειας σε όσους θέλουν να διευθετήσουν τα χρέη τους, σε όσους έχουν δυσκολίες.

Ο Εξωδικαστικός, μαζί βεβαίως με τις ρυθμίσεις οφειλών που προωθούνται, αλλά και με την πλατφόρμα για επιδότηση στεγαστικών ευάλωτων νοικοκυριών και με την «έσχατη επιλογή» του πτωχευτικού (που όμως πλέον δίνει το δικαίωμα για μία νέα αρχή), δημιουργούν ένα πλαίσιο. Δημιουργούν μία ασπίδα που δεν καλύπτει τους πάντες, αλλά παράσχει σημαντική βοήθεια.  Γιατί είναι πράγματι σημαντικό σε όλη αυτή την προσπάθεια να προφυλάσσονται όσοι προσπαθούν μεν να πληρώσουν, αλλά πραγματικά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Είναι όμως επίσης σημαντικό να προστατεύονται και να αισθάνονται δικαιοσύνη όσοι (με λιγότερες ή μεγαλύτερες δυσκολίες) πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους είτε προς τις τράπεζες είτε προς το Δημόσιο είτε προς άλλους κρατικούς φορείς ή τρίτους. Ενδεχομένως με εκπτώσεις σε άλλες ανάγκες τους.

Γενικά η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντική για να έρχονται έσοδα στα κρατικά ταμεία και για να μπορούν να μειώνονται τα φορολογικά βάρη, αλλά και για να δημιουργείται χώρος για μέτρα στήριξης. Είναι επίσης πολύ σημαντική για τον τραπεζικό κλάδο, ώστε να μπορεί να αυξάνει τη ρευστότητα στην οικονομία.

Είναι βεβαίως πολύ σημαντικός και ο ρόλος του ίδιου του τραπεζικού κλάδου και των εταιρειών διαχείρισης. Ήδη, πάρα πολλές διμερείς συμφωνίες και διευθετήσεις έχουν προχωρήσει, αλλά πρέπει αυτή η τάση να επιταχυνθεί. Να μην ξεχνάμε πως στον Εξωδικαστικό φτάνουν υποθέσεις που δεν μπόρεσαν να λυθούν διμερώς μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών και πλέον είναι πολύ θετικό ότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία των μερών μέσω της λύσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υπάρχει πρόβλεψη για διευρυμένη – οιονεί υποχρεωτική – χρήση της διαμεσολάβησης. 

Η διάταξη για την υποχρεωτική ανάρτηση - από πιστωτές και οφειλέτες - στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού των λόγων της απόρριψης της πρότασης είναι ενδεικτική των δυσκολιών που υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν. Όπως θα πρέπει να σταματήσουν να υφίσταται, αν συνεχίζουν να υπάρχουν, οι διαφορετικές ταχύτητες ανταπόκρισης μεταξύ των τραπεζών ή των εταιρειών διαχείρισης. 

Οι επόμενοι μήνες κρύβουν αρκετές προκλήσεις στο οικονομικό πεδίο λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας. Θα πρέπει λοιπόν ο Εξωδικαστικός αλλά και γενικότερα οι μηχανισμοί διευκόλυνσης όσων έχουν πραγματική ανάγκη διευθέτησης των οφειλών τους να μπορούν να λειτουργήσουν ως μία χείρα βοηθείας για την αγορά, την κοινωνία και τα κρατικά ταμεία, χωρίς να δημιουργούν στρεβλώσεις αλλά και αδικίες προς όποια κατεύθυνση.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ζαχαράκη: Τέλη Σεπτεμβρίου η β’ φάση διορισμού αναπληρωτών στα σχολεία

23:36

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαταλείψει συνειδητώς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

23:15

Κομοτηνή: Οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα

22:47

Στην κυκλοφορία το συλλεκτικό γραμματόσημο των ΕΛΤΑ, αφιερωμένο στα 100 χρόνια της ΔΕΘ

22:18

Πολωνία: Επιβεβαίωσε πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου από άγνωστο αντικείμενο που εισήλθε από τη Λευκορωσία

21:48

Γερμανία: Προς ιστορική νίκη βαδίζει η AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ - Καταποντίζεται το CDU

21:46

Ιράν: Θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις

21:18

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 10 Περιφέρειες τη Δευτέρα

21:00

Ζελένσκι: Φαίνεται ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί αυτόν τον χειμώνα

20:54

Καλαφάτης: Δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και για τις ΜμΕ

20:45

Γουίτκοφ: Κάλεσε Μόσχα – Κίεβο να κάνουν συμβιβασμούς για διέξοδο απ’ τον πόλεμο

20:32

Πέντε συλλήψεις για πυρκαγιές σε Νέα Μάκρη, Πρέβεζα, Εύβοια, Χίο και Άγιο Όρος

20:24

Βρετανία: Συνάντηση με τον CEO της JLR θέλει ο υπ. Επιχειρήσεων ενόψει περικοπών σε θέσεις εργασίας

20:15

Λίβανος: Τρεις νεκροί σε νέο ισραηλινό πλήγμα στον νότο

20:02

Σορός σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε έξω από την Κοζάνη

19:56

Σοφία Εφραίμογλου: Μόλις 12,6% οι γυναίκες CEO στην Ελλάδα

19:42

Γερμανία: Ξεκάθαρη νίκη της AfD δίνουν τα πρώτα exit polls στη Σαξονία-Άνχαλτ

18:56

Γουίτκοφ: Πολύ σημαντικές οι πρώτες συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

18:39

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο

18:25

ΕΛ.Α.Σ.: Με αλαζονεία, ένδεια επιχειρημάτων, και εκνευρισμό ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

17:59

Τζιτζικώστας στο Insider: Η ΕΕ θα λάβει μέτρα στήριξης αν επιμείνει η ενεργειακή κρίση - Έρχεται η πρώτη ευρωπαϊκή πολιτική για τον Tουρισμό

17:56

Σύλληψη 53χρονου για πυρκαγιά από καύση απορριμμάτων στο Άγιο Όρος

17:36

Υπέκυψε ο 27χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε καυγά στα Γιαννιτσά

17:28

Ζαχαράκη: Έχει ξεκινήσει μία νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο

17:19

Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο: Nέα εποχή για τη ΓΑΙΑΟΣΕ – Μετονομάζεται σε Ελληνικά Σιδηροδρομικά Ακίνητα

17:04

Όλες οι παρεμβάσεις σε 17 άξονες για το 2027 – Επιπλέον μέτρα για ταξί και Airbnb στο πακέτο ΔΕΘ

16:43

OPEC+: Διατήρησε αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου για τον Οκτώβριο

16:30

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές της Χαλκιδικής λόγω πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς

16:24

ΠΑΣΟΚ: Αναξιοπιστία, αλαζονεία και εξαπάτηση, το τρίπτυχο Μητσοτάκη

16:03

Τη Δευτέρα στο ΥΠΕΘΟΟ η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τη ΔΕΘ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider