Το μεγάλο στοίχημα του εξωδικαστικού για αγορά-κοινωνία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είναι πολύ σημαντικές οι αλλαγές που προωθούνται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του. Μεταξύ άλλων αλλαγών επισημαίνουμε τη στροφή σε σταθερό, χαμηλό, επιτόκιο στο 3%, τη διευρυμένη κάλυψη και οφειλετών που έχουν μόνο ένα δάνειο (για παράδειγμα  στεγαστικό) και  -βεβαίως- την συμπερίληψη και άλλων χρεών όπως προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν εμφανή σημάδια επιτάχυνσης όλο το τελευταίο διάστημα. Το στοίχημα όμως είναι αυτή η επιτάχυνση να γίνει ακόμη πιο αισθητή  τους επόμενους μήνες γιατί θα αρχίσουν να φαίνονται τα επιπλέον «βάρη» του υψηλού κόστους δανεισμού, αλλά και της ακρίβειας σε όσους θέλουν να διευθετήσουν τα χρέη τους, σε όσους έχουν δυσκολίες.

Ο Εξωδικαστικός, μαζί βεβαίως με τις ρυθμίσεις οφειλών που προωθούνται, αλλά και με την πλατφόρμα για επιδότηση στεγαστικών ευάλωτων νοικοκυριών και με την «έσχατη επιλογή» του πτωχευτικού (που όμως πλέον δίνει το δικαίωμα για μία νέα αρχή), δημιουργούν ένα πλαίσιο. Δημιουργούν μία ασπίδα που δεν καλύπτει τους πάντες, αλλά παράσχει σημαντική βοήθεια.  Γιατί είναι πράγματι σημαντικό σε όλη αυτή την προσπάθεια να προφυλάσσονται όσοι προσπαθούν μεν να πληρώσουν, αλλά πραγματικά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Είναι όμως επίσης σημαντικό να προστατεύονται και να αισθάνονται δικαιοσύνη όσοι (με λιγότερες ή μεγαλύτερες δυσκολίες) πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους είτε προς τις τράπεζες είτε προς το Δημόσιο είτε προς άλλους κρατικούς φορείς ή τρίτους. Ενδεχομένως με εκπτώσεις σε άλλες ανάγκες τους.

Γενικά η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντική για να έρχονται έσοδα στα κρατικά ταμεία και για να μπορούν να μειώνονται τα φορολογικά βάρη, αλλά και για να δημιουργείται χώρος για μέτρα στήριξης. Είναι επίσης πολύ σημαντική για τον τραπεζικό κλάδο, ώστε να μπορεί να αυξάνει τη ρευστότητα στην οικονομία.

Είναι βεβαίως πολύ σημαντικός και ο ρόλος του ίδιου του τραπεζικού κλάδου και των εταιρειών διαχείρισης. Ήδη, πάρα πολλές διμερείς συμφωνίες και διευθετήσεις έχουν προχωρήσει, αλλά πρέπει αυτή η τάση να επιταχυνθεί. Να μην ξεχνάμε πως στον Εξωδικαστικό φτάνουν υποθέσεις που δεν μπόρεσαν να λυθούν διμερώς μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών και πλέον είναι πολύ θετικό ότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία των μερών μέσω της λύσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υπάρχει πρόβλεψη για διευρυμένη – οιονεί υποχρεωτική – χρήση της διαμεσολάβησης. 

Η διάταξη για την υποχρεωτική ανάρτηση - από πιστωτές και οφειλέτες - στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού των λόγων της απόρριψης της πρότασης είναι ενδεικτική των δυσκολιών που υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν. Όπως θα πρέπει να σταματήσουν να υφίσταται, αν συνεχίζουν να υπάρχουν, οι διαφορετικές ταχύτητες ανταπόκρισης μεταξύ των τραπεζών ή των εταιρειών διαχείρισης. 

Οι επόμενοι μήνες κρύβουν αρκετές προκλήσεις στο οικονομικό πεδίο λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας. Θα πρέπει λοιπόν ο Εξωδικαστικός αλλά και γενικότερα οι μηχανισμοί διευκόλυνσης όσων έχουν πραγματική ανάγκη διευθέτησης των οφειλών τους να μπορούν να λειτουργήσουν ως μία χείρα βοηθείας για την αγορά, την κοινωνία και τα κρατικά ταμεία, χωρίς να δημιουργούν στρεβλώσεις αλλά και αδικίες προς όποια κατεύθυνση.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ζοχράν Μαμντάνι: Να δείξουμε στον κόσμο ότι «η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει»

23:55

Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες και οκτώ αγνοούμενοι στη φωτιά στο Κραν Μοντανά

23:45

Χαρακόπουλος: Θετικές οι προοπτικές για τη χώρα αν διατηρηθεί η σταθερότητα

23:23

Περού: Τρεις νεκροί, 7 αγνοούμενοι σε επίθεση σε ανθρακωρύχους

22:59

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί τραυματίστηκαν και ισάριθμοι αγννούνται στην πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά

22:36

Κραν Μοντανά: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες στα νοσοκομεία της

22:16

NYT: Η Μόσχα ζητά από την Ουάσινγκτον να σταματήσει την καταδίωξη πετρελαιοφόρου που κατευθυνόταν προς τη Βενεζουέλα

21:58

Στις 7 Ιανουαρίου στην Κύπρο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

21:39

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 87 πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν λόγω Πρωτοχρονιάς

21:17

Τραμπ: Αποκάλυψε γιατί παίρνει περισσότερη ασπιρίνη από όση του συστήνουν οι γιατροί

21:00

Τραγωδία στο Κραν Μονταν: Η Κομισιόν βρίσκεται «σε επαφή» με τις ελβετικές αρχές για την παροχή «ιατρικής βοήθειας»

20:42

Αγρότες: Μετρούν αντίστροφα για την πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής στα Μάλγαρα

20:26

Το δολάριο σε δοκιμασία, το ευρώ σε θέση άμυνας: Το μεγάλο στοίχημα του 2026

20:11

Ιράν: Τουλάχιστον 1.500 θανατοποινίτες εκτελέστηκαν το 2025 - Αριθμός ρεκόρ τα τελευταία 35 χρόνια

19:46

Τραμπ: Αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα

19:31

Eρντογάν: Δεν θα ανεχτούμε τετελεσμένα στη Γαλάζια Πατρίδα

19:09

Ουκρανία: Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι σκηνοθέτησε τον θάνατο ενός Ρώσου ηγέτη πολιτοφυλακής

18:50

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ αποχαιρετά τον Αλκιβιάδη Χήτο

18:32

BYD: Τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης εδώ και μία πενταετία σημείωσαν οι πωλήσεις

18:15

Ολλανδία: Γιγαντιαία πυρκαγιά κατέστρεψε ναό του 19ου αιώνα στο Άμστερνταμ

17:50

Κυπριακή Προεδρία: Ουκρανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα

17:37

Ρωσία: Θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στην κατοικία του Πούτιν

17:18

ΥΠΕΞ για το δυστύχημα στο Κραν Μοντανά: Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από το τραγικό συμβάν

17:07

Τι «αποκαλύπτει» το heatmap της πενταετούς ανόδου στο ΧΑ

16:59

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς στα ζυμαρικά

16:51

Ουκρανία: Καταδικάζει ρωσική επίθεση με drone σε ενεργειακές υποδομές

16:43

Γκίκας: Οι Έλληνες ναυτικοί είναι αυτοί που έχουν κάνει τη ναυτιλία μας μεγάλη και κραταιά

16:24

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - Μαρία Σάκκαρη: Παντρεύονται το 2027

16:15

Συγκρούσεις στο Ιράν: Τουλάχιστον 6 νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας

15:57

Αναδιάταξη της καταναλωτικής συμπεριφοράς: Το αποτύπωμα του 2025 και οι προσδοκίες για το 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider