Γιατί είναι κρίσιμο να πετύχει το σχέδιο για τη βιομηχανία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το σχέδιο για τη βιομηχανία προχώρα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό όχι μόνο για να θωρακιστεί ελληνική οικονομία από την τρέχουσα κρίση, αλλά και για να βρει τη θέση της στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς, εν μέρει με δύσκολους όρους για τη  χώρα αφού όλη αυτή η ευελιξία που δίνεται πανευρωπαϊκά για κρατικές ενισχύσεις συνδέεται όχι μόνο με τη δυναμική κάθε χώρας, αλλά και με τις δυνατότητες που αυτή έχει για δημοσιονομική στήριξη. Ο λόγος για δυνατότητες οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδος έχουν περιορισμούς. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που τώρα καταρτίζεται και προβλέπει έως και το 2027 συγκρατημένες δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (έως 8 δις ευρώ ετησίως τα επόμενα έτη).

Είναι σημαντικό λοιπόν να αξιοποιηθούν πλήρως τα κοινοτικά κονδύλια που χρηματοδοτούν ένα μέρος των δράσεων της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία. Είναι επίσης σημαντικό να προχωρήσουν παρεμβάσεις οι οποίες είναι σε διαδικασία ωρίμανσης. Ανάμεσα σε αυτές αναφέρουμε τη (νέα) αναμόρφωση του πλαισίου απροσβέσεων ή την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους στις ελληνικές βιομηχανίες.

Η βούληση είναι βέβαιο ότι υπάρχει. Αλλά ο δρόμος δεν είναι εύκολος, όπως γίνεται ξεκάθαρο άλλωστε στην ίδια την εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία. Γίνεται σαφές ότι η επιτυχία του σχεδίου συνδέεται με την αντιμετώπιση του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, τη δυνατότητα παράλληλης διαχείρισης και του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και παράγοντες όπως η  έλλειψη των απαιτούμενων ανθρώπινων πόρων και οι τριγμοί που προκαλεί η  δυσμενής παγκόσμια συγκυρία.

Το ζήτημα είναι ευρύτερο. Αφορά όλο το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και να θωρακίσουν έτσι την οικονομία και την κοινωνία. Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί ότι η τροχιά της Ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου που εγγράφεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό: δηλαδή τις εκτιμήσεις ότι μαζί με το τέλος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έρθει το 2027 και μία επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (ονομαστικά στο 2,7% με πληθωρισμό στο 2%). Γιατί τότε, στο τέλος της επόμενης 4ετίας, αν όντως τα πρόσθετα κονδύλια της ΕΕ τελειώσουν και δεν υπάρξει συνέχεια (πέραν του ΕΣΠΑ),  η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μπορεί πια να επαφίεται στην εγχώρια δυναμική, μία δυναμική η οποία θα πρέπει μέχρι τότε να έχει αναπτυχθεί.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΟΗΕ: Σχεδόν 100 εκατ. παιδιά στερούνται το σχολείο εξαιτίας κρίσεων

23:52

Συρία: Πάνω από 13 εκατ. άνθρωποι σε κατάσταση «οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας»

23:46

Σαουδική Αραβία: Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την αρχή του έτους

23:40

Ιράν: Εκκένωση 11.000 εγκλωβισμένων ναυτικών από τα Στενά του Ορμούζ

23:32

Γκουτέρες: «Είναι καιρός να ειπωθεί η αλήθεια για το οικολογικό κόστος των data centers»

23:25

ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν

23:16

Wall Street: Δεύτερη ημέρα απωλειών με «βαρίδι» την τεχνολογία - Έχασε 2,21% ο Nasdaq

22:53

Mevaco: Στο 5,73% αυξήθηκε το ποσοστό του Γ. Γκιωνάκη

22:47

Μελόνι: «Οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ πρέπει να επανέλθουν σε συνθήκες ομαλότητας»

22:38

Μόλις το 24% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράν άξιζε το κόστος του

22:28

Πτώση για το πετρέλαιο με φόντο τις διελεύσεις στο Ορμούζ

22:12

Πούτιν: «Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας»

21:57

Απώλειες για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου

21:44

ΑΔΜΗΕ: Πώς κατανεμήθηκαν οι μετοχές σε ελληνική και διεθνή προσφορά

21:38

Κλήρωση Eurojackpot 23/6/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:34

Μαροκινοί αξιωματικοί έφτασαν στο Ισραήλ για τη Γάζα

21:18

Συμμετοχή της Hellenic Cables σε ευρωπαϊκά έργα ΑΠΕ με στήριξη από ΕΤΕπ και HSBC

21:02

Ρούμπιο: «Δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να χρεώσει διόδια στα Στενά του Ορμούζ»

20:59

Γεωργιάδης: «Η χώρα μας προχωράει μπροστά, γίνεται ολοένα καλύτερη και πιο δυνατή»

20:39

Γαλλία: Η Τρίτη ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα

20:25

Ουκρανία, η επόμενη μέρα: Οι προκλήσεις της ανασυγκρότησης

20:23

Η Δανία στέλνει νεοσύλλεκτους στην Γροιλανδία

20:12

Πεζεσκιάν: «Το Ιράν δεν διαπραγματεύεται τους βαλλιστικούς πυραύλους του»

20:05

Scope για Alpha Bank: Ανθεκτική κερδοφορία - Περαιτέρω αποκλιμάκωση των NPEs έως το 2027

20:01

Λίβανος: Ο Αούν ζητά «τέλος ισραηλινής κατοχής» ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων

20:00

Μαρκόπουλος: «Ημέρα νίκης και δικαίωσης η τροπολογία για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη»

19:54

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στο Βερολίνο για θέματα άμυνας

19:42

Βιανέξ: Νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Πάτρα με επένδυση 12,47 εκατ. ευρώ

19:38

Ρωσία: Στο τραπέζι η απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου κίνησης για να σταθεροποιηθεί η αγορά

19:26

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider