Γιατί είναι κρίσιμο να πετύχει το σχέδιο για τη βιομηχανία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το σχέδιο για τη βιομηχανία προχώρα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό όχι μόνο για να θωρακιστεί ελληνική οικονομία από την τρέχουσα κρίση, αλλά και για να βρει τη θέση της στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς, εν μέρει με δύσκολους όρους για τη  χώρα αφού όλη αυτή η ευελιξία που δίνεται πανευρωπαϊκά για κρατικές ενισχύσεις συνδέεται όχι μόνο με τη δυναμική κάθε χώρας, αλλά και με τις δυνατότητες που αυτή έχει για δημοσιονομική στήριξη. Ο λόγος για δυνατότητες οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδος έχουν περιορισμούς. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που τώρα καταρτίζεται και προβλέπει έως και το 2027 συγκρατημένες δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (έως 8 δις ευρώ ετησίως τα επόμενα έτη).

Είναι σημαντικό λοιπόν να αξιοποιηθούν πλήρως τα κοινοτικά κονδύλια που χρηματοδοτούν ένα μέρος των δράσεων της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία. Είναι επίσης σημαντικό να προχωρήσουν παρεμβάσεις οι οποίες είναι σε διαδικασία ωρίμανσης. Ανάμεσα σε αυτές αναφέρουμε τη (νέα) αναμόρφωση του πλαισίου απροσβέσεων ή την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους στις ελληνικές βιομηχανίες.

Η βούληση είναι βέβαιο ότι υπάρχει. Αλλά ο δρόμος δεν είναι εύκολος, όπως γίνεται ξεκάθαρο άλλωστε στην ίδια την εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία. Γίνεται σαφές ότι η επιτυχία του σχεδίου συνδέεται με την αντιμετώπιση του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, τη δυνατότητα παράλληλης διαχείρισης και του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και παράγοντες όπως η  έλλειψη των απαιτούμενων ανθρώπινων πόρων και οι τριγμοί που προκαλεί η  δυσμενής παγκόσμια συγκυρία.

Το ζήτημα είναι ευρύτερο. Αφορά όλο το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και να θωρακίσουν έτσι την οικονομία και την κοινωνία. Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί ότι η τροχιά της Ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου που εγγράφεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό: δηλαδή τις εκτιμήσεις ότι μαζί με το τέλος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έρθει το 2027 και μία επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (ονομαστικά στο 2,7% με πληθωρισμό στο 2%). Γιατί τότε, στο τέλος της επόμενης 4ετίας, αν όντως τα πρόσθετα κονδύλια της ΕΕ τελειώσουν και δεν υπάρξει συνέχεια (πέραν του ΕΣΠΑ),  η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μπορεί πια να επαφίεται στην εγχώρια δυναμική, μία δυναμική η οποία θα πρέπει μέχρι τότε να έχει αναπτυχθεί.

Όλες οι ειδήσεις

09:10

Νέο ρεκόρ όλων των εποχών για τον χρυσό - Το βλέμμα στα 4.000 δολάρια

09:05

Αμαζόνιος: Έχει «ακρωτηριαστεί» επιφάνεια ίση με αυτήν της Ισπανίας σε 40 χρόνια

08:59

Η Rheinmetall εξαγοράζει τα γερμανικά ναυπηγεία NVL

08:47

ΥΠΕΘΟ – ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική από 2/2/2026 η ηλεκτρονική τιμολόγηση στις Β2Β συναλλαγές

08:44

Αλαμπάση: Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή»

08:41

Μήνυση και αγωγή κατά των NYT από Τραμπ - Ζητά αποζημίωση 15 δισ. δολαρίων

08:36

Reckitt Benckiser Hellas: Τι φέρνει η επόμενη μέρα μετά τη συγχώνευση των δύο θυγατρικών στην Ελλάδα

08:34

Οι 20 πλουσιότεροι ιδιοκτήτες ομάδων στις ΗΠΑ

08:26

ΗΠΑ: Αναπτύσσεται η εθνοφρουρά στο Μέμφις με εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ

08:21

Πολωνός πρόεδρος: Πρέπει να κάνουμε το παν για να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο

08:15

Έως και 15% χαμηλότερες οι αποδοχές των γυναικών έναντι των ανδρών στον ιδιωτικό τομέα το 2024

08:14

«Η Γάζα καίγεται»: Άρχισε η επιχείρηση κατάληψης από το Ισραήλ - Σφοδροί βομβαρδισμοί

08:12

Βιομηχανία: Ατόνησε το ενδιαφέρον για «πράσινο» ρεύμα - Εμπλοκή με τα φωτοβολταϊκά

08:11

Ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως το Ισραήλ δεν θα πλήξει ξανά το Κατάρ

07:44

Αντίστροφη μέτρηση για την «ΑΑΔΕ της αγοράς»

07:34

Lamda Development: «Παίρνει τη σκυτάλη» για νέα μεγάλη εταιρική ομολογιακή έκδοση

07:27

Ο Πιέρ και το διπλό μέτωπο απέναντι σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη

07:22

AKTOR: «Κλείνει» το deal για ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - Πού πάνε τα κεφάλαια της Prodea

07:20

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Οι αλλαγές που φέρνει - Σε δυο φάσεις η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου

07:12

Elpedison: Ζημιές στο τελευταίο έτος… της δυαρχίας Helleniq Energy & Edison – «Πρεμιέρα» στην ενεργειακή απόδοση

07:04

Επιμένουν τραπεζικά - Τρέχουν για τη διασπορά - Τι βλέπει η Moody’s

23:55

Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στην προσπάθειά του να εισέλθει παράνομα στην Ιερουσαλήμ

23:45

Ρωσία: Ξανάρχισε μερικώς τη φόρτωση πετρελαίου μετά τις επιθέσεις ουκρανικών drones στο λιμάνι Πριμόρσκ

23:35

Τροχαία: Πάνω από 14.000 έλεγχοι στην Αττική για εφαρμογή του νέου ΚΟΚ

23:26

Ισπανία: Ακυρώνει σύμβαση ύψους 700 εκατ. ευρώ για εκτοξευτήρες ρουκετών ισραηλινής κατασκευής

23:10

Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq - Στο επίκεντρο η Fed

22:47

Κέρδη για το πετρέλαιο ελέω των ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικό διυλιστήριο

22:30

Πολωνία: Εξουδετερώθηκε drone που επιχειρούσε πάνω από κυβερνητικά κτίρια - 2 συλλήψεις Λευκορώσων

22:23

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει την επιθετική συμπεριφορά των ΗΠΑ

22:11

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Τραμπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider