Γιατί είναι κρίσιμο να πετύχει το σχέδιο για τη βιομηχανία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το σχέδιο για τη βιομηχανία προχώρα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό όχι μόνο για να θωρακιστεί ελληνική οικονομία από την τρέχουσα κρίση, αλλά και για να βρει τη θέση της στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς, εν μέρει με δύσκολους όρους για τη  χώρα αφού όλη αυτή η ευελιξία που δίνεται πανευρωπαϊκά για κρατικές ενισχύσεις συνδέεται όχι μόνο με τη δυναμική κάθε χώρας, αλλά και με τις δυνατότητες που αυτή έχει για δημοσιονομική στήριξη. Ο λόγος για δυνατότητες οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδος έχουν περιορισμούς. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που τώρα καταρτίζεται και προβλέπει έως και το 2027 συγκρατημένες δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (έως 8 δις ευρώ ετησίως τα επόμενα έτη).

Είναι σημαντικό λοιπόν να αξιοποιηθούν πλήρως τα κοινοτικά κονδύλια που χρηματοδοτούν ένα μέρος των δράσεων της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία. Είναι επίσης σημαντικό να προχωρήσουν παρεμβάσεις οι οποίες είναι σε διαδικασία ωρίμανσης. Ανάμεσα σε αυτές αναφέρουμε τη (νέα) αναμόρφωση του πλαισίου απροσβέσεων ή την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους στις ελληνικές βιομηχανίες.

Η βούληση είναι βέβαιο ότι υπάρχει. Αλλά ο δρόμος δεν είναι εύκολος, όπως γίνεται ξεκάθαρο άλλωστε στην ίδια την εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία. Γίνεται σαφές ότι η επιτυχία του σχεδίου συνδέεται με την αντιμετώπιση του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, τη δυνατότητα παράλληλης διαχείρισης και του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και παράγοντες όπως η  έλλειψη των απαιτούμενων ανθρώπινων πόρων και οι τριγμοί που προκαλεί η  δυσμενής παγκόσμια συγκυρία.

Το ζήτημα είναι ευρύτερο. Αφορά όλο το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και να θωρακίσουν έτσι την οικονομία και την κοινωνία. Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί ότι η τροχιά της Ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου που εγγράφεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό: δηλαδή τις εκτιμήσεις ότι μαζί με το τέλος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έρθει το 2027 και μία επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (ονομαστικά στο 2,7% με πληθωρισμό στο 2%). Γιατί τότε, στο τέλος της επόμενης 4ετίας, αν όντως τα πρόσθετα κονδύλια της ΕΕ τελειώσουν και δεν υπάρξει συνέχεια (πέραν του ΕΣΠΑ),  η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μπορεί πια να επαφίεται στην εγχώρια δυναμική, μία δυναμική η οποία θα πρέπει μέχρι τότε να έχει αναπτυχθεί.

Όλες οι ειδήσεις

09:03

Παρίσι σε Ρούτε: Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλειά τους

08:59

Ο Τραμπ εκτιμά πως το Ιράν θέλει συμφωνία, καθώς το USS Abraham Lincoln καταφθάνει στη Μέση Ανατολή

08:54

FT: Διαπραγματεύσεις Ισραήλ - ΗΠΑ για νέα δεκαετή συμφωνία ασφαλείας

08:40

Θα αρχίσουν να αποχωρούν ομοσπονδιακοί πράκτορες από τη Μινεάπολη - Πένθος και οργή

08:36

Ο Τραμπ αυξάνει στο 25% τους δασμούς σε ορισμένες εισαγωγές από τη Νότια Κορέα... χωρίς να ενημερώσει

08:25

Ένα στα πέντε εμφιαλωμένα νερά που πωλούνται είναι Βίκος

08:13

Έκρηξη στη Βιολάντα: Άμεσα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες και τους εργαζομένους

08:06

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με περιφερειάρχες για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

08:04

Η Ρωσία κυρίευσε πάνω από 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ουκρανία τον Ιανουάριο (στρατηγός Γκεράσιμοφ)

07:56

Η «μητέρα όλων των συμφωνιών»: Ινδία και ΕΕ σφραγίζουν ιστορικό deal

07:49

H Hublot τιμά τον Νόβακ Τζόκοβιτς - Το special edition ρολόι

07:44

Τι σημαίνει τελικά, η παραπομπή της συμφωνίας Mercosur στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

07:42

Λειψυδρία: Γιατί ενώ βρέχει στην Ελλάδα δεν έχουμε αρκετό νερό

07:40

Ακίνητα: Τι χωρίζει παλιά και νεόδμητα, πώς κινούνται οι αγοραστές - Η στεγαστική κρίση

07:38

Με «σφραγίδα» της ΤΕΡΝΑ η νέα μονάδα στο Νοσοκομείο Πατρών

07:36

Βιομηχανικό ρεύμα: Στην τελική ευθεία οι ανακοινώσεις – Δύο εναλλακτικές για τη στήριξη

07:34

Έρχεται το στεγαστικό πρόγραμμα «Κατασκευάζω-Νοικιάζω» - Στα σκαριά ο νέος κανονισμός για τα αναπηρικά επιδόματα

07:31

Το ιδιότυπο «chicken game» Εθνικής - αγοράς

07:28

Επαγγελματίες - επιχειρήσεις: Επικαιροποίηση ΚΑΔ λίγο πριν τις νέες φοροδηλώσεις - Ποιους κινδύνους «βλέπουν» οι λογιστές

07:26

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Η «ατζέντα» με τα εμβληματικά έργα και τις μεταρρυθμίσεις για το 2026

07:24

Οι απόδημοι στριμώχνουν την αντιπολίτευση - Κυρανάκης: Γιατί κοστίζει 130.000 η άδεια ταξί; - Ο επίμονος Χάρης Δούκας

07:16

Το deal με Ινδία - Ενδιαφέροντα στατιστικά - Σπάει τα ρεκόρ ο χρυσός

23:58

ΟΗΕ για Ιράν: Καταγγελίες για συλλήψεις διαδηλωτών στα νοσοκομεία

23:45

Σουηδία: Η κυβέρνηση θέλει να επιτρέπεται η φυλάκιση από την ηλικία των 13 ετών

23:34

Γάζα: Κανένας όμηρος που απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 δεν κρατείται πλέον

23:26

Μερτς: Στόχος μας η εξέλιξη της Βόρειας Θάλασσας στον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο του κόσμου

23:12

Με τεχνολογική ώθηση στην εβδομάδα της Fed η Wall Street

22:57

Πρώτη και στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη η Volkswagen

22:45

Ήπιες απώλειες τη Δευτέρα για το πετρέλαιο, «άλμα» 29% το φυσικό αέριο

22:22

Κάρνεϊ: «Τακτική εμπορικών διαπραγματεύσεων» οι τελευταίες απειλές Τραμπ για τους δασμούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider