Γιατί είναι κρίσιμο να πετύχει το σχέδιο για τη βιομηχανία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το σχέδιο για τη βιομηχανία προχώρα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό όχι μόνο για να θωρακιστεί ελληνική οικονομία από την τρέχουσα κρίση, αλλά και για να βρει τη θέση της στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς, εν μέρει με δύσκολους όρους για τη  χώρα αφού όλη αυτή η ευελιξία που δίνεται πανευρωπαϊκά για κρατικές ενισχύσεις συνδέεται όχι μόνο με τη δυναμική κάθε χώρας, αλλά και με τις δυνατότητες που αυτή έχει για δημοσιονομική στήριξη. Ο λόγος για δυνατότητες οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδος έχουν περιορισμούς. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που τώρα καταρτίζεται και προβλέπει έως και το 2027 συγκρατημένες δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (έως 8 δις ευρώ ετησίως τα επόμενα έτη).

Είναι σημαντικό λοιπόν να αξιοποιηθούν πλήρως τα κοινοτικά κονδύλια που χρηματοδοτούν ένα μέρος των δράσεων της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία. Είναι επίσης σημαντικό να προχωρήσουν παρεμβάσεις οι οποίες είναι σε διαδικασία ωρίμανσης. Ανάμεσα σε αυτές αναφέρουμε τη (νέα) αναμόρφωση του πλαισίου απροσβέσεων ή την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους στις ελληνικές βιομηχανίες.

Η βούληση είναι βέβαιο ότι υπάρχει. Αλλά ο δρόμος δεν είναι εύκολος, όπως γίνεται ξεκάθαρο άλλωστε στην ίδια την εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία. Γίνεται σαφές ότι η επιτυχία του σχεδίου συνδέεται με την αντιμετώπιση του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, τη δυνατότητα παράλληλης διαχείρισης και του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και παράγοντες όπως η  έλλειψη των απαιτούμενων ανθρώπινων πόρων και οι τριγμοί που προκαλεί η  δυσμενής παγκόσμια συγκυρία.

Το ζήτημα είναι ευρύτερο. Αφορά όλο το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και να θωρακίσουν έτσι την οικονομία και την κοινωνία. Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί ότι η τροχιά της Ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου που εγγράφεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό: δηλαδή τις εκτιμήσεις ότι μαζί με το τέλος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έρθει το 2027 και μία επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (ονομαστικά στο 2,7% με πληθωρισμό στο 2%). Γιατί τότε, στο τέλος της επόμενης 4ετίας, αν όντως τα πρόσθετα κονδύλια της ΕΕ τελειώσουν και δεν υπάρξει συνέχεια (πέραν του ΕΣΠΑ),  η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μπορεί πια να επαφίεται στην εγχώρια δυναμική, μία δυναμική η οποία θα πρέπει μέχρι τότε να έχει αναπτυχθεί.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Η Λετονία θα ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό με τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης

23:45

Ιστορική ομιλία του βασιλιά Καρόλου στο Κογκρέσο - «Πιο σημαντική από ποτέ η συνεργασία Ευρώπης και Αμερικής»

23:30

Ευρώπη: Τα μικρά αεροδρόμια φοβούνται ότι δεν θα επιβιώσουν λόγω ακριβού πετρελαίου

23:27

Τρεις διασώστες νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο - Δύο στρατιώτες τραυματίες

23:09

Wall Street: Ο σκεπτικισμός για την OpenAI έφερε απώλειες στον Nasdaq

23:00

Εργατική Πρωτομαγιά: Από 9:00-21:00 θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ

22:55

Ρήγμα στον OPEC: Τι σημαίνει η αποχώρηση των ΗΑΕ για το καρτέλ και την παγκόσμια αγορά ενέργειας

22:44

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης απέρριψε τις δύο προσφυγές για το δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ

22:38

Βρετανία: Απορρίφθηκε η πρόταση έναρξης κοινοβουλευτικής έρευνας σε βάρος του Στάρμερ

22:33

Ξεκίνησε η δίκη του Μασκ εναντίον της OpenAI και της Microsoft - Ζητά αποζημίωση 150 εκατ. δολ.

22:28

Επίθεση Τραμπ σε Μερτς: «Δεν ξέρει τι λέει όταν μιλάει για το Ιράν»

22:20

Πετρέλαιο: Έκανε το «7 στα 7» με κέρδη άνω του 3%

22:10

Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα μπορεί να καινοτομήσει περισσότερο, να εξάγει γνώση, τεχνολογία και αγαθά»

22:05

Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Η στήριξη στον Τραμπ βυθίζεται σε νέο χαμηλό

21:48

Χρυσός: Πτώση άνω του 2% με φόντο την Μέση Ανατολή

21:33

Γερμανία: Σχεδιάζει 111 δισ. νέου χρέους για το 2027 - Εισηγείται φόρο ζάχαρης και πλαστικού

21:26

Χατζηδάκης: ΔΕΗ, ΕΦΚΑ και διαχείριση της πανδημίας χειροπιαστά παραδείγματα εκσυγχρονισμού του κράτους

21:24

Νέo «καμπανάκι» Ντάιμον για πιθανή κρίση στην αγορά κρατικών ομολόγων

21:08

Γεωργιάδης: «Η υγεία στην Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο και με πολύ μεγάλη ταχύτητα»

20:56

Παπασταύρου και Ράιτ συζήτησαν για τον Κάθετο Διάδρομο και την συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

20:48

Ρεσάλτο αμερικανών πεζοναυτών σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Αραβική Θάλασσα

20:34

Σαράντης: Διανέμει μέρισμα 0,39 ευρώ/μετοχή για το 2025

20:27

Μητσοτάκης: «Τα 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα είχαν επενδυθεί χωρίς το επιτελικό κράτος»

20:09

Μερτς: «Έχουμε λύσει μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού» - Διαφωνεί η γερμανική αστυνομία

19:59

Κικίλιας: Επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση των ναυτικών τα επόμενα επτά χρόνια

19:54

Eurobank: Εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 258,7 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

19:49

Εισήγηση Πιερρακάκη - Κυρανάκη στο Υπουργικό: Το Δημόσιο παραιτείται από ένδικα μέσα κατά των αποζημιώσεων για τα Τέμπη

19:38

Έναρξη έργων για νέο πάρκο στον Πειραιά - Επένδυση 3,25 εκατ. από την ΟΛΠ ΑΕ

19:30

Αλλάζει o καιρός ενόψει Πρωτομαγιάς - Πτώση θερμοκρασίας και βροχές

19:16

Τράπεζα της Ελλάδος: Απαιτείται εγρήγορση στην εποπτεία των τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider