Γιατί είναι κρίσιμο να πετύχει το σχέδιο για τη βιομηχανία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το σχέδιο για τη βιομηχανία προχώρα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό όχι μόνο για να θωρακιστεί ελληνική οικονομία από την τρέχουσα κρίση, αλλά και για να βρει τη θέση της στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς, εν μέρει με δύσκολους όρους για τη  χώρα αφού όλη αυτή η ευελιξία που δίνεται πανευρωπαϊκά για κρατικές ενισχύσεις συνδέεται όχι μόνο με τη δυναμική κάθε χώρας, αλλά και με τις δυνατότητες που αυτή έχει για δημοσιονομική στήριξη. Ο λόγος για δυνατότητες οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδος έχουν περιορισμούς. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που τώρα καταρτίζεται και προβλέπει έως και το 2027 συγκρατημένες δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (έως 8 δις ευρώ ετησίως τα επόμενα έτη).

Είναι σημαντικό λοιπόν να αξιοποιηθούν πλήρως τα κοινοτικά κονδύλια που χρηματοδοτούν ένα μέρος των δράσεων της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία. Είναι επίσης σημαντικό να προχωρήσουν παρεμβάσεις οι οποίες είναι σε διαδικασία ωρίμανσης. Ανάμεσα σε αυτές αναφέρουμε τη (νέα) αναμόρφωση του πλαισίου απροσβέσεων ή την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους στις ελληνικές βιομηχανίες.

Η βούληση είναι βέβαιο ότι υπάρχει. Αλλά ο δρόμος δεν είναι εύκολος, όπως γίνεται ξεκάθαρο άλλωστε στην ίδια την εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία. Γίνεται σαφές ότι η επιτυχία του σχεδίου συνδέεται με την αντιμετώπιση του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, τη δυνατότητα παράλληλης διαχείρισης και του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και παράγοντες όπως η  έλλειψη των απαιτούμενων ανθρώπινων πόρων και οι τριγμοί που προκαλεί η  δυσμενής παγκόσμια συγκυρία.

Το ζήτημα είναι ευρύτερο. Αφορά όλο το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και να θωρακίσουν έτσι την οικονομία και την κοινωνία. Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί ότι η τροχιά της Ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου που εγγράφεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό: δηλαδή τις εκτιμήσεις ότι μαζί με το τέλος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έρθει το 2027 και μία επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (ονομαστικά στο 2,7% με πληθωρισμό στο 2%). Γιατί τότε, στο τέλος της επόμενης 4ετίας, αν όντως τα πρόσθετα κονδύλια της ΕΕ τελειώσουν και δεν υπάρξει συνέχεια (πέραν του ΕΣΠΑ),  η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μπορεί πια να επαφίεται στην εγχώρια δυναμική, μία δυναμική η οποία θα πρέπει μέχρι τότε να έχει αναπτυχθεί.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Βρετανία: Ένας 28χρονος Βρετανός κατηγορείται για τον φόνο της Αν Γουίτικαμ

23:45

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί, 80 τραυματίες και 100 αγνοούμενοι από πλημμύρες

23:36

Οι ΗΠΑ σφυροκοπούν το Ιράν για 10η νύχτα - Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων

23:36

Γαλλία: Προειδοποίηση στην Τεχεράνη για συνέπειες μετά τη σύλληψη διπλωματών

23:23

Ουγγαρία: Η Τζούντιτ Πόλγκαρ αρνήθηκε την πρόταση να αναλάβει την προεδρία της χώρας

23:07

Επιφυλακτικότητα στην Wall Street με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

23:01

Καταρρίψεις ιρανικών πυραύλων σε Ιράκ και Ιορδανία - Στόχευαν αμερικανικές βάσεις

22:52

Νικαράγουα: «Ποτέ ξανά εκλογές» διαμηνύει ο πρόεδρος Ορτέγα

22:40

Η Χαμάς όρισε τον Χαλίλ Αλ Χαγιά ως νέο ηγέτη της

22:23

Επικοινωνία Μπέρναμ με Τραμπ - «Κορυφαίες προτεραιότητες ασφάλεια και άμυνα»

22:19

Κοντογεώργης για ΔΕΘ: Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη με τις ΜμΕ και τους ελεύθερους επαγγελματίες

22:11

ΗΠΑ: Ισόβια κάθειρξη στον μεξικανό βαρόνο ναρκωτικών Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα

22:05

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 89 δολάρια το Brent μετά τις νέες γεωπολιτικές εντάσεις

21:48

Κεραμέως για συντάξεις χηρείας: Tέλος σε μία 10ετή κοινωνική αδικία - Οι 4 μεγάλες αλλαγές

21:44

Ουκρανία: Νέες διαδηλώσεις μετά την αποπομπή του υπ. Άμυνας - Διορία 72 ωρών στον Ζελένσκι

21:36

Βρετανία: Νέος ΥΠΕΞ ο Εντ Μίλιμπαντ - Το ΥΠΟΙΚ αναλαμβάνει ο Τζον Χίλι

21:30

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν είμαστε εδώ για να συγκαλύψουμε οποιαδήποτε παρανομία»

21:21

Διαβεβαιώσεις Τραμπ πως ο Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί αν επισκεφθεί τις ΗΠΑ

21:07

ΚΟ της ΝΔ: Τι είπαν τα στελέχη που βρέθηκαν στο επίκεντρο για ΟΠΕΚΕΠΕ

21:00

Σε Πειραματικές μετατρέπονται όλες οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού

20:47

Δικαστικό μπλόκο στη συγχώνευση Paramount - Warner Bros για δύο εβδομάδες

20:36

Τραμπ: «Για κάθε Αμερικανό στρατιώτη που σκοτώνεται, το Ιράν θα πληρώνει πολλαπλάσιο τίμημα»

20:19

Γερμανία: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογή νέου επικεφαλής της ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU)

20:12

Τέσσερις Ινδοί νεκροί από ρωσική επίθεση σε πλοίο στην Οδησσό

20:05

Πυροσβεστική: 39 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:46

ΗΠΑ: Η τιμή της βενζίνης ξεπέρασε εκ νέου το φράγμα των 4 δολαρίων

19:40

Είναι αρκετή η αποτροπή απέναντι στο Ιράν;

19:37

Βολές ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΕΛ.Α.Σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

19:33

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Βρετανία και Ιράν

19:29

Βρετανία: Ο Μπέρναμ δεσμεύεται ότι «δεν θα ρισκάρει» με την οικονομία - Παραιτήθηκαν 3 υπουργοί του Στάρμερ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider