Τα πρώτα καμπανάκια ίσως έρχονται από την αγορά εργασίας

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Με τον τουρισμό να πηγαίνει σφαίρα, ισχυροποιώντας το σενάριο πλήρους επαναφοράς του στα επίπεδα τζίρου του 2019 και γενικότερα με την αγορά να ανοίγει πλήρως από τους περιορισμούς της πανδημίας θα περίμενε κανείς ότι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου η ανεργία θα σημείωνε μία, ακόμα πιο εντυπωσιακή, μείωση. Ωστόσο, τα στοιχεία από δύο διαφορετικές πηγές έδειξαν ότι οι πιέσεις αρχίζουν και εμφανίζονται σε έναν από τους πιο βασικούς δείκτες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία; Τον Ιούλιο η ανεργία αυξήθηκε στο 12,6% από το (πολύ χαμηλό είναι αλήθεια) 12,3% του Ιουνίου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το ύψος της ανεργίας ήταν (και παραμένει) το καλύτερο από το 2010, αλλά συνήθως τον Ιούλιο η ανεργία «πέφτει» λόγω των μαζικών εποχικών προσλήψεων. Επιπλέον, μείωση κατά 0,7% κατεγράφη και στον αριθμό των απασχολουμένων σε σχέση με τον Ιούνιο.

Αλλά και τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για τον Αύγουστο (που μετρούν διαφορετικά την απασχόληση) κατέγραψαν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, αποχωρήσεων κατά 32.966 θέσεις εργασίας. Και τούτο καθώς πάρα πολλές θέσεις δημιουργήθηκαν, αλλά και ακόμα πιο πολλές χάθηκαν.

Η εξήγηση μπορεί να είναι από κάποιο συγκυριακό ζήτημα, έως ένα φαινόμενο συνδεδεμένο με την πλήρη λήξη των μέτρων στήριξης για την πανδημία. Μπορεί όμως να είναι ένα πρώτο «καμπανάκι» για τις πιέσεις που αρχίζουν να δέχονται οι επιχειρήσεις από τα αυξημένα κόστη. Από τα αυξημένα κόστη για πρώτες ύλες και προμήθειες, για τους λογαριασμούς ενέργειας, για τις μεταφορές ή για τα δάνεια που όλο και ακριβαίνουν. Μπορεί να είναι και μία αντίδραση που συνδέεται με τα μηνύματα για ένα χειμώνα με ύφεση σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Σίγουρα, όσο και αν τα μηνύματα για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι συνεχή, κάποιοι, οι πιο ευάλωτοι έχουν αρχίζει να επηρεάζονται. Γιατί, να μην ξεχνάμε τι προηγήθηκε: η πανδημία, αλλά και η δεκαετής μνημονιακή κρίση. Και ναι, ελήφθησαν μέτρα στήριξης 50 δισ. ευρώ από το 2020, τα οποία κράτησαν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία στον «αφρό», αλλά πλέον αποσύρθηκαν. Και όσο δεν υπάρχει αντίστοιχη βούληση της Ευρώπης για άμεση στήριξη ή έστω για δημοσιονομική ευελιξία, η «ασπίδα προστασίας» δεν είναι (και δεν μπορεί να είναι) η ίδια.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά του «νομίσματος», αυτή των εργαζομένων. Η αύξηση εισοδημάτων και απασχόλησης που παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μία πολύ μεγάλη «ανάσα» και για την οικονομία και για τα κρατικά ταμεία που είδαν υπέρβαση στόχου ασφαλιστικών εισφορών το τελευταίο διάστημα. Και επιπλέον, η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση ήταν στυλοβάτης στην άνοδο του ΑΕΠ.

Τις επόμενες βδομάδες με τα νεότερα στοιχεία θα φανεί αν η πίεση αυτή στην αγορά εργασίας είναι κάτι τυχαίο και παροδικό ή όχι. Όπως θα φανεί και το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία, με το βλέμμα στραμμένο για κράτη, όπως η Ελλάδα, στις αποφάσεις που θα ληφθούν «έξω», στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη.

Όλες οι ειδήσεις

23:36

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την απώλεια δύο στρατιωτών του στο νότιο Λίβανο

23:14

Ουκρανία: Κοινή παραγωγή όπλων συζήτησαν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρομπ Γιέτεν

22:48

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βανδάλισαν γλυπτό στο κέντρο της πόλης

22:16

Μαρινάκης: Στόχος είναι κάθε γυναίκα να έχει ίσες ευκαιρίες και να νιώθει ασφαλής

21:47

Λίβανος: Στους 394 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:18

Δένδιας: Ημέρα τιμής και ευγνωμοσύνης για την ανεκτίμητη συμβολή της γυναίκας σε κάθε πτυχή ζωής

20:59

Ισραήλ: Ο πόλεμος θα πάρει ακόμα πολύ καιρό λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου

20:51

Θεσσαλονίκη: Συνολικά πέντε πτήσεις από την Κύπρο έφθασαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

20:42

Επικοινωνία Δένδια με τον αναπλ. πρωθυπουργό και υπ. Άμυνας του Κατάρ

20:35

Πάπας Λέων ΙΔ': Να σταματήσει ο τρομερός θόρυβος που προκαλούν οι βόμβες και τα όπλα

20:30

Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τραμπ είχαν συνομιλία με θέμα τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

20:08

Τραμπ: Εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων για την κατάσχεση του ουρανίου του Ιράν

19:52

SKY express: Παράταση ακύρωσης πτήσεων προς και από το Τελ Αβίβ έως και το Σάββατο 14 Μαρτίου

19:47

Σαουδική Αραβία: Δύο νεκροί από ιρανικό πλήγμα στο Αλ-Χαρτζ

19:21

Γερμανία: Οι Πράσινοι οριακά μπροστά από το CDU στις εκλογές της Βάδης-Βυρτεμβέργης

19:00

Πόλεμος, πληθωρισμός και επιτόκια: Το Eurogroup σε ρόλο «πυροσβέστη»

18:54

Κλειστά αύριο τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό

18:37

Πιερρακάκης: Κορυφή της ατζέντας του Eurogroup οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στο ενεργειακό κόστος

18:00

Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες – Ο ρόλος της Ελλάδας

17:56

Γάζα: Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από μία αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών

17:23

MWC26 Barcelona: Η ισπανική startup Biorce ο νικητής των φετινών βραβείων 4YFN26

17:13

ΗΠΑ: Οι τιμές πετρελαίου θα πέσουν όταν καταστρέψουμε τις ιρανικές επιθετικές δυνατότητες στο Ορμούζ

16:50

Ντομινίκ ντε Βιλπέν: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στα χέρια εντελώς ανεύθυνων ανθρώπων

16:35

Σκέρτσος: Οριστικός και απολύτως εφικτός ο σημερινός σχεδιασμός για ανάπλαση της ΔΕΘ

16:24

Τσουκαλάς: Θα φέρουμε άμεσα νέα πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών

16:06

Ιράκ: Μείωσε σχεδόν 60% την πετρελαϊκή παραγωγή λόγω της σύγκρουσης στο Ιράν

15:47

Γιέργκιν ( S&P Global): Αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή παραταθεί αντιμετωπίζουμε εφιαλτικό σενάριο

15:35

Ιράν: Nέος ανώτατος ηγέτης ίσως ο γιος του Χαμενεΐ - Χωρίς έγκριση μας δεν θα κρατήσει πολύ λέει ο Τραμπ

15:00

Σούπερ μάρκετ: Η ακρίβεια αλλάζει τις αγορές στο ράφι

14:52

Δένδιας: Ελπίζουμε έως τον Απρίλιο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ιταλία για απόκτηση 2+2 φρεγατών

gazzetta
gazzetta reader insider insider