Τα πρώτα καμπανάκια ίσως έρχονται από την αγορά εργασίας

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Με τον τουρισμό να πηγαίνει σφαίρα, ισχυροποιώντας το σενάριο πλήρους επαναφοράς του στα επίπεδα τζίρου του 2019 και γενικότερα με την αγορά να ανοίγει πλήρως από τους περιορισμούς της πανδημίας θα περίμενε κανείς ότι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου η ανεργία θα σημείωνε μία, ακόμα πιο εντυπωσιακή, μείωση. Ωστόσο, τα στοιχεία από δύο διαφορετικές πηγές έδειξαν ότι οι πιέσεις αρχίζουν και εμφανίζονται σε έναν από τους πιο βασικούς δείκτες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία; Τον Ιούλιο η ανεργία αυξήθηκε στο 12,6% από το (πολύ χαμηλό είναι αλήθεια) 12,3% του Ιουνίου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το ύψος της ανεργίας ήταν (και παραμένει) το καλύτερο από το 2010, αλλά συνήθως τον Ιούλιο η ανεργία «πέφτει» λόγω των μαζικών εποχικών προσλήψεων. Επιπλέον, μείωση κατά 0,7% κατεγράφη και στον αριθμό των απασχολουμένων σε σχέση με τον Ιούνιο.

Αλλά και τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για τον Αύγουστο (που μετρούν διαφορετικά την απασχόληση) κατέγραψαν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, αποχωρήσεων κατά 32.966 θέσεις εργασίας. Και τούτο καθώς πάρα πολλές θέσεις δημιουργήθηκαν, αλλά και ακόμα πιο πολλές χάθηκαν.

Η εξήγηση μπορεί να είναι από κάποιο συγκυριακό ζήτημα, έως ένα φαινόμενο συνδεδεμένο με την πλήρη λήξη των μέτρων στήριξης για την πανδημία. Μπορεί όμως να είναι ένα πρώτο «καμπανάκι» για τις πιέσεις που αρχίζουν να δέχονται οι επιχειρήσεις από τα αυξημένα κόστη. Από τα αυξημένα κόστη για πρώτες ύλες και προμήθειες, για τους λογαριασμούς ενέργειας, για τις μεταφορές ή για τα δάνεια που όλο και ακριβαίνουν. Μπορεί να είναι και μία αντίδραση που συνδέεται με τα μηνύματα για ένα χειμώνα με ύφεση σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Σίγουρα, όσο και αν τα μηνύματα για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι συνεχή, κάποιοι, οι πιο ευάλωτοι έχουν αρχίζει να επηρεάζονται. Γιατί, να μην ξεχνάμε τι προηγήθηκε: η πανδημία, αλλά και η δεκαετής μνημονιακή κρίση. Και ναι, ελήφθησαν μέτρα στήριξης 50 δισ. ευρώ από το 2020, τα οποία κράτησαν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία στον «αφρό», αλλά πλέον αποσύρθηκαν. Και όσο δεν υπάρχει αντίστοιχη βούληση της Ευρώπης για άμεση στήριξη ή έστω για δημοσιονομική ευελιξία, η «ασπίδα προστασίας» δεν είναι (και δεν μπορεί να είναι) η ίδια.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά του «νομίσματος», αυτή των εργαζομένων. Η αύξηση εισοδημάτων και απασχόλησης που παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μία πολύ μεγάλη «ανάσα» και για την οικονομία και για τα κρατικά ταμεία που είδαν υπέρβαση στόχου ασφαλιστικών εισφορών το τελευταίο διάστημα. Και επιπλέον, η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση ήταν στυλοβάτης στην άνοδο του ΑΕΠ.

Τις επόμενες βδομάδες με τα νεότερα στοιχεία θα φανεί αν η πίεση αυτή στην αγορά εργασίας είναι κάτι τυχαίο και παροδικό ή όχι. Όπως θα φανεί και το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία, με το βλέμμα στραμμένο για κράτη, όπως η Ελλάδα, στις αποφάσεις που θα ληφθούν «έξω», στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη.

Όλες οι ειδήσεις

08:32

Οι πιο πράσινες πόλεις του κόσμου και τι κάνουν διαφορετικά

08:29

ΗΠΑ: Πυρκαγιές σε πάνω από 1 εκατ. στρέμματα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον

08:21

Ψηφίστε για τα νέα ευρώ!

08:16

«Καμπανάκι» από την ESMA για την προστασία των Ευρωπαίων επενδυτών

08:05

Ανάγκη πακέτων στήριξης παραγωγών για να συνεχίσουν μετά από φυσικές καταστροφές

08:00

Πυρκαγιές: Γιατί οι φωτιές γίνονται όλο και πιο ανεξέλεγκτες στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο

07:54

Σε πύρινο κλοιό παραμένουν Ψάθα και Βένιζα - Στη μάχη με τις φλόγες τα εναέρια

07:38

Κούβα: Χωρίς ρεύμα πέντε από τις 15 επαρχίες του νησιού

07:30

Τραμπ: Ακύρωσε τους σχεδιαζόμενους βομβαρδισμούς στο Ιράν

07:16

Κεφαλονιά: Σε εξέλιξη φωτιά στην περιοχή Πάστρα - Μηνύματα απ' το 112

23:58

Διακοπή εξωτερικής ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για 23η φορά από την έναρξη του πολέμου

23:35

ΕΛΑΣ: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία καταζητούμενου για τη δολοφονία Ζαμπούνη πριν από δύο χρόνια στον Νέο Κόσμο

23:15

Χαρακόπουλος: Η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία

22:48

Ρέθυμνο: Στα χέρια της ΕΛΑΣ 24χρονη κατηγορούμενη για κλοπή

22:17

Ημαθία: Εξαπάτησαν ηλικιωμένες με τη μέθοδο του «λογιστή» και απέσπασαν κοσμήματα αξίας 57.800 ευρώ

21:47

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγές για υπόθεση κλοπής μετασχηματιστών ύστερα από επεισοδιακή καταδίωξη

21:24

Φωκίδα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

21:18

Τασούλας: Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες των πυροσβεστών που έφυγαν

21:17

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Πόρτο Γερμενό

20:42

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου – Αρνήθηκε τις κατηγορίες

20:35

Θεσσαλονίκη: Κλείνει το βράδυ η Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Οδός λόγω των εργασιών για το Flyover

20:28

Πυροσβεστική: 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:21

Λεχαινά: Οριοθετήθηκε η φωτιά στην περιοχή, Κουνουπέλι

20:10

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε αρκετά μέλη της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

19:50

ΗΠΑ: Μπλόκο του Κογκρέσου σε πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία αν δεν υπάρξει προοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα

19:30

Wall Street: Το χρηματιστήριο που δεν επιτρέπεται να πέσει

19:24

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως την Τρίτη με θέμα τις εξελίξεις στην Θέουτα

19:09

Δίχως τέλος η μάχη με τις φλόγες σε Βοιωτία και Αττική - 112 για εκκένωση προς Μέγαρα

18:47

AtmoHub: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τον καπνό των πυρκαγιών

18:36

ΑΑΔΕ: Πρώτος επιτόπιος έλεγχος για αγροτικές επιδοτήσεις - Έλεγχος σε 195 κτηνοτρόφους στην Κρήτη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider