Τα πρώτα καμπανάκια ίσως έρχονται από την αγορά εργασίας

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Με τον τουρισμό να πηγαίνει σφαίρα, ισχυροποιώντας το σενάριο πλήρους επαναφοράς του στα επίπεδα τζίρου του 2019 και γενικότερα με την αγορά να ανοίγει πλήρως από τους περιορισμούς της πανδημίας θα περίμενε κανείς ότι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου η ανεργία θα σημείωνε μία, ακόμα πιο εντυπωσιακή, μείωση. Ωστόσο, τα στοιχεία από δύο διαφορετικές πηγές έδειξαν ότι οι πιέσεις αρχίζουν και εμφανίζονται σε έναν από τους πιο βασικούς δείκτες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία; Τον Ιούλιο η ανεργία αυξήθηκε στο 12,6% από το (πολύ χαμηλό είναι αλήθεια) 12,3% του Ιουνίου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το ύψος της ανεργίας ήταν (και παραμένει) το καλύτερο από το 2010, αλλά συνήθως τον Ιούλιο η ανεργία «πέφτει» λόγω των μαζικών εποχικών προσλήψεων. Επιπλέον, μείωση κατά 0,7% κατεγράφη και στον αριθμό των απασχολουμένων σε σχέση με τον Ιούνιο.

Αλλά και τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για τον Αύγουστο (που μετρούν διαφορετικά την απασχόληση) κατέγραψαν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, αποχωρήσεων κατά 32.966 θέσεις εργασίας. Και τούτο καθώς πάρα πολλές θέσεις δημιουργήθηκαν, αλλά και ακόμα πιο πολλές χάθηκαν.

Η εξήγηση μπορεί να είναι από κάποιο συγκυριακό ζήτημα, έως ένα φαινόμενο συνδεδεμένο με την πλήρη λήξη των μέτρων στήριξης για την πανδημία. Μπορεί όμως να είναι ένα πρώτο «καμπανάκι» για τις πιέσεις που αρχίζουν να δέχονται οι επιχειρήσεις από τα αυξημένα κόστη. Από τα αυξημένα κόστη για πρώτες ύλες και προμήθειες, για τους λογαριασμούς ενέργειας, για τις μεταφορές ή για τα δάνεια που όλο και ακριβαίνουν. Μπορεί να είναι και μία αντίδραση που συνδέεται με τα μηνύματα για ένα χειμώνα με ύφεση σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Σίγουρα, όσο και αν τα μηνύματα για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι συνεχή, κάποιοι, οι πιο ευάλωτοι έχουν αρχίζει να επηρεάζονται. Γιατί, να μην ξεχνάμε τι προηγήθηκε: η πανδημία, αλλά και η δεκαετής μνημονιακή κρίση. Και ναι, ελήφθησαν μέτρα στήριξης 50 δισ. ευρώ από το 2020, τα οποία κράτησαν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία στον «αφρό», αλλά πλέον αποσύρθηκαν. Και όσο δεν υπάρχει αντίστοιχη βούληση της Ευρώπης για άμεση στήριξη ή έστω για δημοσιονομική ευελιξία, η «ασπίδα προστασίας» δεν είναι (και δεν μπορεί να είναι) η ίδια.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά του «νομίσματος», αυτή των εργαζομένων. Η αύξηση εισοδημάτων και απασχόλησης που παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μία πολύ μεγάλη «ανάσα» και για την οικονομία και για τα κρατικά ταμεία που είδαν υπέρβαση στόχου ασφαλιστικών εισφορών το τελευταίο διάστημα. Και επιπλέον, η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση ήταν στυλοβάτης στην άνοδο του ΑΕΠ.

Τις επόμενες βδομάδες με τα νεότερα στοιχεία θα φανεί αν η πίεση αυτή στην αγορά εργασίας είναι κάτι τυχαίο και παροδικό ή όχι. Όπως θα φανεί και το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία, με το βλέμμα στραμμένο για κράτη, όπως η Ελλάδα, στις αποφάσεις που θα ληφθούν «έξω», στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη.

Όλες οι ειδήσεις

08:55

Τέλος εποχής στην Apple: Ο Τζον Τέρνους διαδέχεται τον Τιμ Κουκ στην ηγεσία

08:47

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν την Πέμπτη νέες συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου

08:31

Τα trends που κυριαρχούν στα luxurious ακίνητα το 2026

08:28

Ιστορική αναστροφή για την Ιαπωνία - Χαλαρώνει τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων

08:23

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για κλιμάκωση των επιθέσεων στην Ουκρανία - Πλήρη κατάπαυση του πυρός ζητά η Ελλάδα

08:19

Σαράντης: Ανεβαίνει το κόστος των πρώτων υλών, κίνδυνος ανατιμήσεων λόγω Μέσης Ανατολής

08:14

Εκτόξευση 77% στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων

08:05

Τραμπ: «Μακρά και δύσκολη διαδικασία» για να «ξεθαφτούν» τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν

08:00

Το ρεύμα αποκτά «μνήμη»: Οι μπαταρίες αλλάζουν το ενεργειακό σύστημα από μέσα

07:52

«Καπέλο» αποζημιώσεων στο Fly Over Θεσσαλονίκης (ΑΒΑΞ-ΜΕΤΚΑ) - Πότε «κόβονται κορδέλες»

07:45

Πρωταθλητές της φοροδιαφυγής τα συνεργεία αυτοκινήτων - Στο 30% η παραβατικότητα το 2025

07:40

Κοινωνικός Τουρισμός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση

07:30

Το δίλημμα Μητσοτάκη, το στοίχημα Γεωργιάδη και η υποκρισία

07:22

Στα 807 ευρώ η μέση σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα, στα 1.233 ευρώ στο Δημόσιο

07:18

Η Alpha Bank και η Goldman Sachs - Το γιογιό των αγορών - Νέοι συρμοί Μετρό και Ηλεκτρικού

07:15

Κτηματολόγιο: Προχωρά αλλά οι εκκρεμότητες κρατούν «δεμένα» χιλιάδες ακίνητα

07:08

ΤΕΡΝΑ - ΔΕΗ: «Σύμβαση 400 εκατ. για τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδα V» σε μονάδα φυσικού αερίου

23:57

Μαγιάρ: Η Ουγγαρία θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

23:44

Ρωσία: Ο Πούτιν απέπεμψε υπουργό μετά τις μαζικές θανατώσεις βοοειδών στη Σιβηρία

23:38

Πιστόριους: «Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια της Ευρώπης»

23:22

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

23:09

Ήπιες απώλειες στην Wall Street λίγο πριν την εκπνοή της εκεχειρίας

22:45

Μπακογιάννης: «Κανονικότητα η εγκατάλειψη στην Αθήνα»

22:31

Δέσμευση Ερντογάν για «δρακόντεια» μέτρα οπλοκατοχής στην Τουρκία

22:20

Ράλι για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο Ισλαμαμπάντ: Στα 95 δολάρια το Brent, στο +7% το WTI

22:14

Έβδομη μέρα χωρίς προμήθειες η Λέσβος - Μπλόκο κτηνοτρόφων στο λιμάνι

22:01

ΤΗΕΟΝ: Πρόταση για μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή

21:52

Πτώση 1% και χαμηλό 7 ημερών για χρυσό

21:42

Χατζηδάκης: Ενότητα, σοβαρότητα και σταθερό τιμόνι χρειάζεται η Ελλάδα του 2030

21:33

Αυξήθηκαν τα σεξουαλικά εγκλήματα και στην παραβατικότητα παιδιών στη Γερμανία το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider