Τα πρώτα καμπανάκια ίσως έρχονται από την αγορά εργασίας

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Με τον τουρισμό να πηγαίνει σφαίρα, ισχυροποιώντας το σενάριο πλήρους επαναφοράς του στα επίπεδα τζίρου του 2019 και γενικότερα με την αγορά να ανοίγει πλήρως από τους περιορισμούς της πανδημίας θα περίμενε κανείς ότι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου η ανεργία θα σημείωνε μία, ακόμα πιο εντυπωσιακή, μείωση. Ωστόσο, τα στοιχεία από δύο διαφορετικές πηγές έδειξαν ότι οι πιέσεις αρχίζουν και εμφανίζονται σε έναν από τους πιο βασικούς δείκτες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία; Τον Ιούλιο η ανεργία αυξήθηκε στο 12,6% από το (πολύ χαμηλό είναι αλήθεια) 12,3% του Ιουνίου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το ύψος της ανεργίας ήταν (και παραμένει) το καλύτερο από το 2010, αλλά συνήθως τον Ιούλιο η ανεργία «πέφτει» λόγω των μαζικών εποχικών προσλήψεων. Επιπλέον, μείωση κατά 0,7% κατεγράφη και στον αριθμό των απασχολουμένων σε σχέση με τον Ιούνιο.

Αλλά και τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για τον Αύγουστο (που μετρούν διαφορετικά την απασχόληση) κατέγραψαν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, αποχωρήσεων κατά 32.966 θέσεις εργασίας. Και τούτο καθώς πάρα πολλές θέσεις δημιουργήθηκαν, αλλά και ακόμα πιο πολλές χάθηκαν.

Η εξήγηση μπορεί να είναι από κάποιο συγκυριακό ζήτημα, έως ένα φαινόμενο συνδεδεμένο με την πλήρη λήξη των μέτρων στήριξης για την πανδημία. Μπορεί όμως να είναι ένα πρώτο «καμπανάκι» για τις πιέσεις που αρχίζουν να δέχονται οι επιχειρήσεις από τα αυξημένα κόστη. Από τα αυξημένα κόστη για πρώτες ύλες και προμήθειες, για τους λογαριασμούς ενέργειας, για τις μεταφορές ή για τα δάνεια που όλο και ακριβαίνουν. Μπορεί να είναι και μία αντίδραση που συνδέεται με τα μηνύματα για ένα χειμώνα με ύφεση σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Σίγουρα, όσο και αν τα μηνύματα για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι συνεχή, κάποιοι, οι πιο ευάλωτοι έχουν αρχίζει να επηρεάζονται. Γιατί, να μην ξεχνάμε τι προηγήθηκε: η πανδημία, αλλά και η δεκαετής μνημονιακή κρίση. Και ναι, ελήφθησαν μέτρα στήριξης 50 δισ. ευρώ από το 2020, τα οποία κράτησαν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία στον «αφρό», αλλά πλέον αποσύρθηκαν. Και όσο δεν υπάρχει αντίστοιχη βούληση της Ευρώπης για άμεση στήριξη ή έστω για δημοσιονομική ευελιξία, η «ασπίδα προστασίας» δεν είναι (και δεν μπορεί να είναι) η ίδια.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά του «νομίσματος», αυτή των εργαζομένων. Η αύξηση εισοδημάτων και απασχόλησης που παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μία πολύ μεγάλη «ανάσα» και για την οικονομία και για τα κρατικά ταμεία που είδαν υπέρβαση στόχου ασφαλιστικών εισφορών το τελευταίο διάστημα. Και επιπλέον, η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση ήταν στυλοβάτης στην άνοδο του ΑΕΠ.

Τις επόμενες βδομάδες με τα νεότερα στοιχεία θα φανεί αν η πίεση αυτή στην αγορά εργασίας είναι κάτι τυχαίο και παροδικό ή όχι. Όπως θα φανεί και το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία, με το βλέμμα στραμμένο για κράτη, όπως η Ελλάδα, στις αποφάσεις που θα ληφθούν «έξω», στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη.

Όλες οι ειδήσεις

13:30

Πώς θα «κλείσει» το Ταμείο Ανάκαμψης - Στο μικροσκόπιο τα δεδομένα μέχρι το 2031

13:27

Ρωσία: Νέα ουκρανική επίθεση σε διυλιστήριο πετρελαίου - Έξι νεκροί από πλήγματα στη Ζαπορίζια

13:23

Νέα πυρκαγιά στη Ζάκυνθο: Σε δασική έκταση στις Βολίμες, ενεργοποιήθηκε το 112

13:20

Η Ισπανία ετοιμάζεται για την έκλειψη ηλίου στη σκιά κινδύνου πυρκαγιών

13:19

Συρία: Δικαστήριο καταδίκασε ερήμην σε θάνατο τον έκπτωτο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ

13:07

Καταστροφικό τρίμηνο για την Trump Media με ζημιές 238 εκατ. - «Έγραψε» μόλις 2 εκατ. έσοδα

12:55

Πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά - Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

12:38

GM: Πουλάει στην Samsung SDI το 49,99% του μεριδίου της σε κοινοπραξία μπαταριών

12:31

Η OpenAI ολοκλήρωσε την πώληση μετοχών ύψους 7 δισ. ενόψει ενδεχόμενης IPO

12:30

Πρώτη πανευρωπαϊκά στους επαγγελματίες πυροσβέστες η Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

12:28

Nvidia: Η ανάπτυξη της ΤΝ μπαίνει στο στόχαστρο της Wall Street με «όχημα» 500 δισ. δολαρίων

12:25

Ρουμανία: Προς καθολική διακοπή λειτουργίας οδεύει ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα

12:11

O Τραμπ υπερασπίζεται τον Ινφαντίνο ενώ το «χάσμα» FIFA-UEFA μεγαλώνει

11:45

Τσίπρας στο in.gr: «Η δεύτερη κάλπη είναι η κάλπη της ανατροπής»

11:43

Πυρκαγιές: Ζημιές έως 19,1 δισ. ευρώ φέτος σε Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία

11:22

Intel: «Σήκωσε» 20 δισ. δολ. από πώληση μετοχών για επενδύσεις στη τεχνητή νοημοσύνη

11:12

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η UBS - «Θα κλείσουν την ψαλίδα με Ευρώπη»

11:08

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικές κινήσεις σε υποτονικό κλίμα

11:04

Ξεκινά το θερινό ωράριο στα ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ και λεωφορεία τον Αύγουστο

11:01

Η Ευρώπη ξεμένει από πυραύλους Patriot για την Ουκρανία - Η στροφή προς τις χώρες του Νότου

10:37

Άδεια μητρότητας: Οι νέες κατηγορίες δικαιούχων

10:32

Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή - Προς νέο υψηλό ο Stoxx 600

10:20

Aλουμίνιο: Σε υψηλό επτά εβδομάδων με φόντο το Ορμούζ

10:13

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Μαραθιά στη Ζάκυνθο

10:07

ΔΕΗ: Αποκτά το Prime Status της ISS STOXX με νέα αναβάθμιση στην αξιολόγηση ESG

09:48

Κολομβία: Τουλάχιστον 132 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 7,4 Ρίχτερ

09:17

Πετρέλαιο: «Άλμα» 2,5% καθώς «ξεθωριάζουν» οι ελπίδες για το Ορμούζ - Αγγίζει τα 90 δολ. το Brent

09:00

Ουκρανία: Εννιά νεκροί από τις νυχτερινές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ζαπορίζια

08:54

Λιβύη: Βόμβα σκότωσε τον επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών του Χαφτάρ

08:48

Συνεχίζει ανοδικά ο χρυσός - Σε υψηλό δύο και πλέον μηνών


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider