Τα πρώτα καμπανάκια ίσως έρχονται από την αγορά εργασίας

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Με τον τουρισμό να πηγαίνει σφαίρα, ισχυροποιώντας το σενάριο πλήρους επαναφοράς του στα επίπεδα τζίρου του 2019 και γενικότερα με την αγορά να ανοίγει πλήρως από τους περιορισμούς της πανδημίας θα περίμενε κανείς ότι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου η ανεργία θα σημείωνε μία, ακόμα πιο εντυπωσιακή, μείωση. Ωστόσο, τα στοιχεία από δύο διαφορετικές πηγές έδειξαν ότι οι πιέσεις αρχίζουν και εμφανίζονται σε έναν από τους πιο βασικούς δείκτες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία; Τον Ιούλιο η ανεργία αυξήθηκε στο 12,6% από το (πολύ χαμηλό είναι αλήθεια) 12,3% του Ιουνίου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το ύψος της ανεργίας ήταν (και παραμένει) το καλύτερο από το 2010, αλλά συνήθως τον Ιούλιο η ανεργία «πέφτει» λόγω των μαζικών εποχικών προσλήψεων. Επιπλέον, μείωση κατά 0,7% κατεγράφη και στον αριθμό των απασχολουμένων σε σχέση με τον Ιούνιο.

Αλλά και τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για τον Αύγουστο (που μετρούν διαφορετικά την απασχόληση) κατέγραψαν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, αποχωρήσεων κατά 32.966 θέσεις εργασίας. Και τούτο καθώς πάρα πολλές θέσεις δημιουργήθηκαν, αλλά και ακόμα πιο πολλές χάθηκαν.

Η εξήγηση μπορεί να είναι από κάποιο συγκυριακό ζήτημα, έως ένα φαινόμενο συνδεδεμένο με την πλήρη λήξη των μέτρων στήριξης για την πανδημία. Μπορεί όμως να είναι ένα πρώτο «καμπανάκι» για τις πιέσεις που αρχίζουν να δέχονται οι επιχειρήσεις από τα αυξημένα κόστη. Από τα αυξημένα κόστη για πρώτες ύλες και προμήθειες, για τους λογαριασμούς ενέργειας, για τις μεταφορές ή για τα δάνεια που όλο και ακριβαίνουν. Μπορεί να είναι και μία αντίδραση που συνδέεται με τα μηνύματα για ένα χειμώνα με ύφεση σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Σίγουρα, όσο και αν τα μηνύματα για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι συνεχή, κάποιοι, οι πιο ευάλωτοι έχουν αρχίζει να επηρεάζονται. Γιατί, να μην ξεχνάμε τι προηγήθηκε: η πανδημία, αλλά και η δεκαετής μνημονιακή κρίση. Και ναι, ελήφθησαν μέτρα στήριξης 50 δισ. ευρώ από το 2020, τα οποία κράτησαν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία στον «αφρό», αλλά πλέον αποσύρθηκαν. Και όσο δεν υπάρχει αντίστοιχη βούληση της Ευρώπης για άμεση στήριξη ή έστω για δημοσιονομική ευελιξία, η «ασπίδα προστασίας» δεν είναι (και δεν μπορεί να είναι) η ίδια.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά του «νομίσματος», αυτή των εργαζομένων. Η αύξηση εισοδημάτων και απασχόλησης που παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μία πολύ μεγάλη «ανάσα» και για την οικονομία και για τα κρατικά ταμεία που είδαν υπέρβαση στόχου ασφαλιστικών εισφορών το τελευταίο διάστημα. Και επιπλέον, η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση ήταν στυλοβάτης στην άνοδο του ΑΕΠ.

Τις επόμενες βδομάδες με τα νεότερα στοιχεία θα φανεί αν η πίεση αυτή στην αγορά εργασίας είναι κάτι τυχαίο και παροδικό ή όχι. Όπως θα φανεί και το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία, με το βλέμμα στραμμένο για κράτη, όπως η Ελλάδα, στις αποφάσεις που θα ληφθούν «έξω», στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη.

Όλες οι ειδήσεις

14:14

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Σωκράτης Φάμελλος - Η δήλωσή του

14:12

Γερμανία: Ο Τόρστεν Φράι υποψήφιος για την ηγεσία της ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης

14:08

Θεοδωρικάκος για Τεχνική Βάση Aegean: «Εμβληματική επένδυση στην ασφάλεια των επιβατών»

13:59

Παρίστανε τον υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ και άρπαξε λίρες, χρήματα και κοσμήματα

13:58

To Ντουμπάι δίνει «μπόνους» σε όσους κατοίκους προσκαλούν τουρίστες στο εμιράτο

13:56

Οι 8 αλλαγές σε στέγαση και αναπηρία που φέρνει νομοσχέδιο του ΥΚΟΙΣΟ

13:48

Οι ιαπωνικές πόλεις βιώνουν για πρώτη φορά «ασφυκτικά ζεστές μέρες»

13:42

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Εύβοια και Ρόδο

13:37

Λαβρόφ: Συνάντηση με τον Ρούμπιο στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN

13:32

Σχεδόν 5.500 οι νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2026-27

13:30

Μητσοτάκης: Στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Πορτογαλίας σε άμυνα, οικονομία και πολιτική προστασία

13:24

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους βοηθούν στην αντιμετώπιση της επεισοδιακής υπερφαγίας

13:20

Posidonia Project: Μια νέα εποχή για την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας στην Ελλάδα

13:20

Η Airbus προβλέπει διπλασιασμό εσόδων έως το 2029

13:17

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης η μελέτη για την απολογιστική ανάλυση δεδομένων της πλατφόρμας e-Καταναλωτής

13:15

ΔΕΔΔΗΕ: Τα 6 νέα έργα του Horizon Europe που ενισχύουν την παρουσία του στην ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία

13:14

Γερμανία: Όχι στο «τείχος πυρός» προς AfD από τον πρωθυπουργό της Σαξονίας

13:11

Ουκρανία: Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ανακαταλάβει 700 τετρ. χλμ. εδαφών μέσα στο 2026

13:10

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Κυρ. Μητσοτάκης άναψε τα προεκλογικά πυροτεχνήματα

13:08

Γαλλία: Υπουργός παραιτήθηκε μετά την έγκριση νομοσχεδίου που ανοίγει τον δρόμο σε αμφιλεγόμενα παρασιτοκτόνα

13:07

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,32% η απόδοση από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ

13:01

MASTER MIND: Ποτέ η συγκέντρωση, η μνήμη και η πνευματική απόδοση δεν ήταν τόσο άμεσες και εξελιγμένες. Τώρα σε εξελιγμένο spray από τα Freeze Vitamins!

12:59

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός του φθινοπώρου οι δίκες των τεσσάρων κατηγορούμενων βουλευτών

12:58

Πειραιάς: Συναγερμός για διαρροή αερίου σε βενζινάδικο - Εκκενώθηκαν πολυκατοικίες

12:49

Αύξηση 2,8% στις αφίξεις σε τουριστικά καταλύματα το 2025

12:37

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου λόγω των σημερινών υψηλών θερμοκρασιών

12:36

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ έγινε αστυνομικό τμήμα

12:33

Alpha Bank: Περιοδεία Ψάλτη στην Κ. Μακεδονία - Επιχειρηματικότητα και παιδεία στο επίκεντρο

12:32

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Κορυφώνεται ο καύσωνας - Θερμοκρασίες ως 43°C αλλά και καταιγίδες

12:28

Μαρινάκης: «Πρωθυπουργούς εκλέγουν οι πολίτες, όχι όσοι επεξεργάζονται σενάρια σε γραφεία»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider