Τα πρώτα καμπανάκια ίσως έρχονται από την αγορά εργασίας

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Με τον τουρισμό να πηγαίνει σφαίρα, ισχυροποιώντας το σενάριο πλήρους επαναφοράς του στα επίπεδα τζίρου του 2019 και γενικότερα με την αγορά να ανοίγει πλήρως από τους περιορισμούς της πανδημίας θα περίμενε κανείς ότι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου η ανεργία θα σημείωνε μία, ακόμα πιο εντυπωσιακή, μείωση. Ωστόσο, τα στοιχεία από δύο διαφορετικές πηγές έδειξαν ότι οι πιέσεις αρχίζουν και εμφανίζονται σε έναν από τους πιο βασικούς δείκτες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία; Τον Ιούλιο η ανεργία αυξήθηκε στο 12,6% από το (πολύ χαμηλό είναι αλήθεια) 12,3% του Ιουνίου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το ύψος της ανεργίας ήταν (και παραμένει) το καλύτερο από το 2010, αλλά συνήθως τον Ιούλιο η ανεργία «πέφτει» λόγω των μαζικών εποχικών προσλήψεων. Επιπλέον, μείωση κατά 0,7% κατεγράφη και στον αριθμό των απασχολουμένων σε σχέση με τον Ιούνιο.

Αλλά και τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για τον Αύγουστο (που μετρούν διαφορετικά την απασχόληση) κατέγραψαν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, αποχωρήσεων κατά 32.966 θέσεις εργασίας. Και τούτο καθώς πάρα πολλές θέσεις δημιουργήθηκαν, αλλά και ακόμα πιο πολλές χάθηκαν.

Η εξήγηση μπορεί να είναι από κάποιο συγκυριακό ζήτημα, έως ένα φαινόμενο συνδεδεμένο με την πλήρη λήξη των μέτρων στήριξης για την πανδημία. Μπορεί όμως να είναι ένα πρώτο «καμπανάκι» για τις πιέσεις που αρχίζουν να δέχονται οι επιχειρήσεις από τα αυξημένα κόστη. Από τα αυξημένα κόστη για πρώτες ύλες και προμήθειες, για τους λογαριασμούς ενέργειας, για τις μεταφορές ή για τα δάνεια που όλο και ακριβαίνουν. Μπορεί να είναι και μία αντίδραση που συνδέεται με τα μηνύματα για ένα χειμώνα με ύφεση σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Σίγουρα, όσο και αν τα μηνύματα για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι συνεχή, κάποιοι, οι πιο ευάλωτοι έχουν αρχίζει να επηρεάζονται. Γιατί, να μην ξεχνάμε τι προηγήθηκε: η πανδημία, αλλά και η δεκαετής μνημονιακή κρίση. Και ναι, ελήφθησαν μέτρα στήριξης 50 δισ. ευρώ από το 2020, τα οποία κράτησαν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία στον «αφρό», αλλά πλέον αποσύρθηκαν. Και όσο δεν υπάρχει αντίστοιχη βούληση της Ευρώπης για άμεση στήριξη ή έστω για δημοσιονομική ευελιξία, η «ασπίδα προστασίας» δεν είναι (και δεν μπορεί να είναι) η ίδια.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά του «νομίσματος», αυτή των εργαζομένων. Η αύξηση εισοδημάτων και απασχόλησης που παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μία πολύ μεγάλη «ανάσα» και για την οικονομία και για τα κρατικά ταμεία που είδαν υπέρβαση στόχου ασφαλιστικών εισφορών το τελευταίο διάστημα. Και επιπλέον, η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση ήταν στυλοβάτης στην άνοδο του ΑΕΠ.

Τις επόμενες βδομάδες με τα νεότερα στοιχεία θα φανεί αν η πίεση αυτή στην αγορά εργασίας είναι κάτι τυχαίο και παροδικό ή όχι. Όπως θα φανεί και το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία, με το βλέμμα στραμμένο για κράτη, όπως η Ελλάδα, στις αποφάσεις που θα ληφθούν «έξω», στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη.

Όλες οι ειδήσεις

20:28

Aktor: Πρώτη περίοδος εκτοκισμού Κοινού Ομολογιακού Δανείου 2025 ύψους 140 εκατ. ευρώ

20:24

Ιταλία: Η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπεριληφθεί στα σχολικά προγράμματα

20:12

SpaceX: Η μεγαλύτερη IPO στην ιστορία - Η retail φρενίτιδα και το στοίχημα της Wall Street

20:10

Γκουτέρες: Υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει ο «ολοκληρωτικός πόλεμος» στη Μέση Ανατολή

20:09

«Λατρεύω τον πληθωρισμό»: Δήλωση Τραμπ με τον ΔΤΚ σε υψηλό 3 ετών

20:07

Ζήτημα ανταγωνιστικότητας η επάρκεια της Ευρώπης σε φάρμακα- Το λαμπρό παράδειγμα της Ελλάδας

20:02

Μπιλ Γκέιτς για δεσμούς με Έπστιν: «Ήταν ένα μεγάλο λάθος, αλλά δεν γνώριζα τις πράξεις του»

19:57

Σχέδια Βελτίωσης - Ποιοι έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ένταξης;

19:56

Quest: «Ναι» από ΓΣ σε καθαρό μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Παπασταύρου: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας γεωμετρίας της ενέργειας»

19:38

Alpha Bank: Δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη και εργαζόμενους

19:35

Όμιλος ΑΔΜΗΕ: Αύξηση 27% στα καθαρά κέρδη α' τριμήνου - Στα 49,1 εκατ. ευρώ

19:31

Trastor: Αξιοποιεί άμεσα τα κεφάλαια της ΑΜΚ με επένδυση €38,6 εκατ. στο κέντρο της Αθήνας

19:28

Νευρικότητα στις ευρωαγορές ενόψει ΕΚΤ

19:27

Optima bank: 11 φορές υπερκάλυψη για το ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ

19:23

Ράλι 3% για το πετρέλαιο μετά τη νέα απειλή Τραμπ προς Ιράν

19:02

Νέα προειδοποίηση Τραμπ: Θα χτυπήσουμε το Ιράν ξανά σκληρά σήμερα

18:53

Μακρόν: «Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς μας έχει κλονιστεί» - Συγκλονίζει τη χώρα ο θάνατος της 11χρονης

18:38

Τουρκία-Ισραήλ: Επίθεση Ερντογάν κατά Νετανιάχου

18:36

Τασούλας: Aνακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Διστόμου - «Δικαίωση είναι να νοιαζόμαστε για τον τόπο μας»

18:32

ΔΟΑΕ: Ψήφισμα κατά του Ιράν με στήριξη ΗΠΑ – Ζητούν πλήρη στοιχεία για το εμπλουτισμένο ουράνιο

18:25

Τζιτζικώστας: «Οι πολίτες της Ευρώπης περιμένουν από εμάς αξιόπιστες, διαφανείς και δίκαιες μεταφορές»

18:23

Σταθερά στο 2,25% τα επιτόκια στον Καναδά - SOS για πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομίας

18:11

Μητσοτάκης: «Εκλογές το 2027» - Και με τη «βούλα» νέος Γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ ο Κυρανάκης

18:02

Χρηματιστήριο Αθηνών: ΟΤΕ και Coca-Cola έβαλαν «πλάτη» απέναντι στις τράπεζες

17:51

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαράσσει νέα στρατηγική για τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές

17:41

Η Βουλγαρία ανέστειλε την άδεια της ασφαλιστικής εταιρείας «Insurance JSC Dallbogg: Life and Health»

17:35

Δήμας: Οι νέες υποδομές σχεδιάζονται με υψηλότερη ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση

17:20

Μιχαηλίδου: Προστατεύουμε τους νέους από τον ψηφιακό εθισμό, αποτρέπουμε τον ψηφιακό αποκλεισμό της τρίτης ηλικίας

17:16

Τηλεοπτική συνέντευξη Μητσοτάκη την Πέμπτη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider