Ευρώπη: Aν η θεραπεία είναι λάθος, ο ασθενής κινδυνεύει

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν ένας βαριά ασθενής τύχει λάθος θεραπείας, τότε η ζωή του κινδυνεύει. Η παγκόσμια οικονομία είναι δεδομένο πλέον πως ασθενεί βαρύτατα από την πληθωριστική κρίση. Ειδικά η Ευρώπη είναι στην πρώτη γραμμή, λόγω της μεγάλης ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Η συνολική τακτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες για τη θωράκιση των πολιτών, των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνικής συνοχής της Ευρώπης από τη νέα αυτή κρίση προφανώς δεν ικανοποιεί. Αυτό όμως που προκαλεί έκπληξη είναι η πολιτική επιλογή, που προς το παρόν υπερισχύει στις κινήσεις που γίνονται στην ΕΕ, ειδικά για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ουσιαστικά... δεν κάνουν τίποτα, αφήνοντας την ίδια την κρίση να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης στην αγορά. Με τη λογική, που προκύπτει από την οικονομική θεωρία, πως με τη μείωση της ζήτησης θα οδηγηθεί η αγορά σε σταθεροποίηση και σε αποκλιμάκωση των τιμών.

Μόνο που αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη δεν είναι πληθωρισμός υψηλής ζήτησης λόγω της ανάπτυξης. Να μην ξεχνάμε ότι η ταχεία άνοδος του ΑΕΠ πέρυσι είναι απλά μία μερική επαναφορά στα επίπεδα εισοδήματος που υπήρχαν πριν την πανδημία. Δεν είναι «φρέσκια» ανάπτυξη αυτό που είδαμε τους προηγούμενους μήνες για να χτυπούν καμπανάκια υπερθέρμανσης της οικονομίας.

Αυτό που πραγματικά αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι έναν εισαγόμενο πληθωρισμό κόστους. Μία άνοδο τιμών εξωγενούς φύσης που προκαλείται από το υψηλό κόστος ενέργειας, αλλά και από την άνοδο τιμών πρώτων υλών και τροφίμων.

Αν λοιπόν δεν υπάρξει άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση στις τιμές, τότε το κόστος  θα μετακυλίεται όλο και πιο πολύ στην αγορά, προκαλώντας πληθωριστικές προσδοκίες και προσδίδοντας στο φαινόμενο ενδημικά χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε πως αυτός ο κίνδυνος της «ενδημικότητας» είναι πιο μεγάλος για κράτη που λόγω χαμηλού εισοδήματος έχουν υψηλό αντιληπτό πληθωρισμό, όπως δηλαδή είναι η Ελλάδα.

Δεν είναι λοιπόν η ώρα για αγκυλώσεις και για παρωπίδες, για αυτοματοποιημένες αντιδράσεις με βάση τη θεωρία. Η δράση πρέπει να αναληφθεί άμεσα, πριν είναι αργά.

Η χαραμάδα που αφήνεται για πλαφόν τιμών φυσικού αερίου στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. η οποία βέβαια πρόταση συνδέεται μόνο με το σενάριο διακοπής της παροχής από τη Ρωσία), πρέπει να βρει ευήκοα ώτα στα κράτη-μέλη. Για να την μετατρέψουν από εναλλακτικό σε βασικό σενάριο έως τη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου.

Όλες οι ειδήσεις

17:28

Μιχαηλίδου: Η προσιτή στέγαση είναι ουσιαστικό εργαλείο κοινωνικής συνοχής

17:21

8 σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος έχει υψηλή νοημοσύνη

17:16

Credit Suisse: Νέες κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος - Ποιο είναι το σκάνδαλο tuba bond στη Μοζαμβίκη

17:11

Παχυσαρκία: Οι πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες από τον ΠΟΥ για τα φάρμακα GLP-1

17:11

Μητσοτάκης από Λονδίνο: Αύξηση 22% στο πραγματικό εισόδημα σε έξι χρόνια - Εκλογές το 2027

17:10

Σχεδόν 800 νεκροί από τις πλημμύρες σε Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη

17:01

Είσοδος 2 δισ. δολαρίων στη Synopsys από Nvidia

17:00

Παπαθανάσης: 1.093 νέες θέσεις εργασίας στη Μεγαλόπολη - 80 εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια ύψους 332 εκατ. ευρώ

16:57

Wall Street: Πτωτικό ξεκίνημα στον Δεκέμβριο με βαρίδι τεχνολογία και Bitcoin

16:47

SAFE: Η Κομισιόν έλαβε τα εθνικά σχέδια 19 κρατών-μελών για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

16:32

Ζελένσκι: Ο πόλεμος πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο

16:31

Σκέρτσος: Από τις πιο μελανές σελίδες η εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis

16:28

Airbus: Νέο πρόβλημα στα A320 - Στα πάνελ της ατράκτου

16:27

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς στραγγιστού γιαουρτιού

16:16

Στον Φενεό για την παραλαβή των έργων αποκατάστασης από τις πυρκαγιές ο Στ. Παπασταύρου

16:09

Κομισιόν: Εύσημα στην Ελλάδα για τη συμφωνία στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

16:04

Enaon EDA: Ενεργοποιήθηκε το πρώτο τμήμα του δικτύου φυσικού αερίου στο Καρπενήσι

15:55

Πιερρακάκης: Ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για να δημιουργήσουμε παγκόσμιους πρωταθλητές

15:41

Υπ. Παιδείας: Μέχρι τις 4/12 οι αιτήσεις για το ελληνικό «Erasmus»

15:38

Μασκ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα τερματίσει την κρίση χρέους της Αμερικής μέσα σε 3 χρόνια

15:21

«Rage bait» η λέξη της χρονιάς για το 2025 του Λεξικού της Οξφόρδης

15:01

BYD: «Βουτιά» στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων για 3ο σερί μήνα

14:59

Τρ. Πειραιώς: Ενισχυμένος κατά 4,68% ο δείκτης τιμών των αγροτικών προϊόντων τον Νοέμβριο

14:49

Κομισιόν: Ενισχύει την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα με 235 έργα - Fast track αδειοδότηση

14:42

Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε στη δίκη για διαφθορά χωρίς να αναλαμβάνει ευθύνη

14:42

Μαρινάκης για αγρότες: Το ταχύτερο δυνατό και με τον καλύτερο επιχειρησιακά τρόπο πρέπει να ανοίξουν οι δρόμοι

14:32

Τσάπαλος για επιστροφή ενοικίου: Ενημέρωση των πολιτών από Τρίτη μέσω 1521

14:31

Κοπεγχάγη: Ανακαλύπτοντας μια παραμυθένια πόλη

14:23

ΕΛΤΑ: Δεν τίθεται θέμα αυξήσεων μισθών των στελεχών

14:21

Εργαζόμενοι στην Black Friday: Ήταν ευγενικοί ή αγενείς οι πελάτες;

gazzetta
gazzetta reader insider insider