Ευρώπη: Aν η θεραπεία είναι λάθος, ο ασθενής κινδυνεύει

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν ένας βαριά ασθενής τύχει λάθος θεραπείας, τότε η ζωή του κινδυνεύει. Η παγκόσμια οικονομία είναι δεδομένο πλέον πως ασθενεί βαρύτατα από την πληθωριστική κρίση. Ειδικά η Ευρώπη είναι στην πρώτη γραμμή, λόγω της μεγάλης ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Η συνολική τακτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες για τη θωράκιση των πολιτών, των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνικής συνοχής της Ευρώπης από τη νέα αυτή κρίση προφανώς δεν ικανοποιεί. Αυτό όμως που προκαλεί έκπληξη είναι η πολιτική επιλογή, που προς το παρόν υπερισχύει στις κινήσεις που γίνονται στην ΕΕ, ειδικά για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ουσιαστικά... δεν κάνουν τίποτα, αφήνοντας την ίδια την κρίση να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης στην αγορά. Με τη λογική, που προκύπτει από την οικονομική θεωρία, πως με τη μείωση της ζήτησης θα οδηγηθεί η αγορά σε σταθεροποίηση και σε αποκλιμάκωση των τιμών.

Μόνο που αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη δεν είναι πληθωρισμός υψηλής ζήτησης λόγω της ανάπτυξης. Να μην ξεχνάμε ότι η ταχεία άνοδος του ΑΕΠ πέρυσι είναι απλά μία μερική επαναφορά στα επίπεδα εισοδήματος που υπήρχαν πριν την πανδημία. Δεν είναι «φρέσκια» ανάπτυξη αυτό που είδαμε τους προηγούμενους μήνες για να χτυπούν καμπανάκια υπερθέρμανσης της οικονομίας.

Αυτό που πραγματικά αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι έναν εισαγόμενο πληθωρισμό κόστους. Μία άνοδο τιμών εξωγενούς φύσης που προκαλείται από το υψηλό κόστος ενέργειας, αλλά και από την άνοδο τιμών πρώτων υλών και τροφίμων.

Αν λοιπόν δεν υπάρξει άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση στις τιμές, τότε το κόστος  θα μετακυλίεται όλο και πιο πολύ στην αγορά, προκαλώντας πληθωριστικές προσδοκίες και προσδίδοντας στο φαινόμενο ενδημικά χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε πως αυτός ο κίνδυνος της «ενδημικότητας» είναι πιο μεγάλος για κράτη που λόγω χαμηλού εισοδήματος έχουν υψηλό αντιληπτό πληθωρισμό, όπως δηλαδή είναι η Ελλάδα.

Δεν είναι λοιπόν η ώρα για αγκυλώσεις και για παρωπίδες, για αυτοματοποιημένες αντιδράσεις με βάση τη θεωρία. Η δράση πρέπει να αναληφθεί άμεσα, πριν είναι αργά.

Η χαραμάδα που αφήνεται για πλαφόν τιμών φυσικού αερίου στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. η οποία βέβαια πρόταση συνδέεται μόνο με το σενάριο διακοπής της παροχής από τη Ρωσία), πρέπει να βρει ευήκοα ώτα στα κράτη-μέλη. Για να την μετατρέψουν από εναλλακτικό σε βασικό σενάριο έως τη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου.

Όλες οι ειδήσεις

21:18

Τασούλας: Παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης των θανόντων εν ώρα υπηρεσίας Αστυνομικών

21:00

Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και αναθεώρηση του Συντάγματος στο «μικροσκόπιο» της ΓΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

20:54

Αττική Οδός: Παρατείνεται έως το πρωί της Δευτέρας ο ολικός αποκλεισμός των κλάδων εισόδου από τη Μάνδρα μέχρι το Αιγάλεω

20:50

Κέρκυρα: Βιώσιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στο επίκεντρο επίσκεψης της Ό. Κεφαλογιάννη

20:32

Ζελένσκι: Η αλλαγή διαπραγματευτή από τη Ρωσία έχει ως στόχο την αναβολή οποιωνδήποτε αποφάσεων

20:23

Ελβετία: Επιβεβαιώνει την επανάληψη των ΗΠΑ - Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα

20:14

Υπ. Εργασίας: : Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 20 Φεβρουαρίου

20:03

Προσωρινά κρατούμενος ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας Βιολάντα

19:35

ΕΚΤ: Ανοίγει τη «γραμμή σωτηρίας» της σε ευρώ σε σχεδόν όλες τις εκτός ευρώ κεντρικές τράπεζες

19:00

Διάσκεψη Μονάχου: Η μοναξιά της Ευρώπης, τα ανησυχητικά μηνύματα και οι νέες ισορροπίες

18:55

Γαλλία: Η VW θα παραπεμφθεί σε δίκη σχετικά με το προ 10ετίας σκάνδαλο «Dieselgate»

18:46

Μελόνι: Δεν συμμερίζομαι τις κριτικές του Μερτς στην κουλτούρα του MAGA

18:31

Εντοπίστηκαν νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων mpox

18:25

Κοινή δήλωση Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Ολλανδίας: Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε

18:08

Συνελήφθη εκ νέου ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας Βιολάντα μετά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα

18:04

Ρεζά Παχλαβί: Ο γιος του τελευταίου Ιρανού σάχη κάνει έκκληση για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του

17:59

Πέλλα: Απέσπασαν χρυσές λίρες και κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ με τηλεφωνική απάτη

17:49

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το μουσικό γκαλά «Ελπίδα και Αγάπη» για τη στήριξη της «ΕΛΠΙΔΑΣ»

17:20

Ρούτε: Η Μόσχα υφίσταται εξωφρενικές απώλειες στην Ουκρανία

17:00

Δημογραφικό: 45αρης ο μέσος Ευρωπαίος - Ποιες χώρες έχουν τον πιο νεανικό πληθυσμό και ποιες είναι οι πιο γερασμένες

16:48

Μελόνι: Πρωτοβουλία αναστολής χρέους λόγω κλιματικών καταστροφών για τα αφρικανικά κράτη

16:37

Φάμελλος: Δεν αποτελεί λύση καμία κομματική περιχαράκωση - Δεν αποτελεί λύση η κομματική αυτονομία

16:28

Μητσοτάκης: Σύσκεψη σχετικά με τη δωρεά του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου για το ΚΑΤ

16:20

Ελληνικό FBI: Οι 10+1 υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

16:06

Χατζηδάκης: Εφικτή η δωδεκάμηνη τουριστική περίοδος

16:00

Μητσοτάκης: Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο

15:49

Ουκρανία: Συμφωνία με το ΔΝΤ για χαλάρωση ορισμένων δανειακών όρων

15:27

Στάρμερ: Ανάγκη να υπάρξει μια «σκληρή ισχύς» έτοιμη για πόλεμο, αν χρειαστεί

15:08

Ζελένσκι: Δώστε μας δύο μήνες εκεχειρίας και θα πάμε σε εκλογές

15:04

ΚΥΑ για στεγαστική συνδρομή στους σεισμόπληκτους του Ηρακλείου

gazzetta
gazzetta reader insider insider