Ευρώπη: Aν η θεραπεία είναι λάθος, ο ασθενής κινδυνεύει

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν ένας βαριά ασθενής τύχει λάθος θεραπείας, τότε η ζωή του κινδυνεύει. Η παγκόσμια οικονομία είναι δεδομένο πλέον πως ασθενεί βαρύτατα από την πληθωριστική κρίση. Ειδικά η Ευρώπη είναι στην πρώτη γραμμή, λόγω της μεγάλης ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Η συνολική τακτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες για τη θωράκιση των πολιτών, των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνικής συνοχής της Ευρώπης από τη νέα αυτή κρίση προφανώς δεν ικανοποιεί. Αυτό όμως που προκαλεί έκπληξη είναι η πολιτική επιλογή, που προς το παρόν υπερισχύει στις κινήσεις που γίνονται στην ΕΕ, ειδικά για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ουσιαστικά... δεν κάνουν τίποτα, αφήνοντας την ίδια την κρίση να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης στην αγορά. Με τη λογική, που προκύπτει από την οικονομική θεωρία, πως με τη μείωση της ζήτησης θα οδηγηθεί η αγορά σε σταθεροποίηση και σε αποκλιμάκωση των τιμών.

Μόνο που αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη δεν είναι πληθωρισμός υψηλής ζήτησης λόγω της ανάπτυξης. Να μην ξεχνάμε ότι η ταχεία άνοδος του ΑΕΠ πέρυσι είναι απλά μία μερική επαναφορά στα επίπεδα εισοδήματος που υπήρχαν πριν την πανδημία. Δεν είναι «φρέσκια» ανάπτυξη αυτό που είδαμε τους προηγούμενους μήνες για να χτυπούν καμπανάκια υπερθέρμανσης της οικονομίας.

Αυτό που πραγματικά αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι έναν εισαγόμενο πληθωρισμό κόστους. Μία άνοδο τιμών εξωγενούς φύσης που προκαλείται από το υψηλό κόστος ενέργειας, αλλά και από την άνοδο τιμών πρώτων υλών και τροφίμων.

Αν λοιπόν δεν υπάρξει άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση στις τιμές, τότε το κόστος  θα μετακυλίεται όλο και πιο πολύ στην αγορά, προκαλώντας πληθωριστικές προσδοκίες και προσδίδοντας στο φαινόμενο ενδημικά χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε πως αυτός ο κίνδυνος της «ενδημικότητας» είναι πιο μεγάλος για κράτη που λόγω χαμηλού εισοδήματος έχουν υψηλό αντιληπτό πληθωρισμό, όπως δηλαδή είναι η Ελλάδα.

Δεν είναι λοιπόν η ώρα για αγκυλώσεις και για παρωπίδες, για αυτοματοποιημένες αντιδράσεις με βάση τη θεωρία. Η δράση πρέπει να αναληφθεί άμεσα, πριν είναι αργά.

Η χαραμάδα που αφήνεται για πλαφόν τιμών φυσικού αερίου στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. η οποία βέβαια πρόταση συνδέεται μόνο με το σενάριο διακοπής της παροχής από τη Ρωσία), πρέπει να βρει ευήκοα ώτα στα κράτη-μέλη. Για να την μετατρέψουν από εναλλακτικό σε βασικό σενάριο έως τη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου.

Όλες οι ειδήσεις

14:49

Θεοδωρικάκος: Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες

14:44

Τσουκαλάς: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να νικήσει τη ΝΔ

14:31

Μαρινάκης: Η 10ετία Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ μέσα από την ιδρυτική της διακήρυξη

14:26

Κοντογεώργης: H κυβέρνηση έχει υπηρετήσει τη μετριοπάθεια απέναντι σε κάθε είδους λαϊκισμό και τοξικότητα

14:21

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ο περιφερειακός μετά τις εργασίες για το Fly Over

14:15

Τραμπ: Διέταξε την κατάρτιση σχεδίου εισβολής στη Γροιλανδία

13:51

Χατζηδάκης: Το 2026 συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, τιμώντας και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις

13:41

Νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου αναμένονται το 2026

13:30

Παπαστεργίου: Η τεχνολογία έχει αξία όταν μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις - Το σύστημα ΕΣΑΙΑ

13:22

Ρωσία: Μία γυναίκα σκοτώθηκε σε ουκρανική επίθεση με drones εναντίον της Βορονέζ

13:14

Credit Agricole: Κοντά στην έγκριση της ΕΚΤ για αύξηση του ποσοστού της στην Banco BPM

13:06

ΕΜΥ: Σταδιακή επιδείνωση του καιρού με χιόνια, ψύχος και ισχυρούς βόρειους ανέμους

13:00

Λιανεμπόριο: Ξεκινά η μάχη των εκπτώσεων – Πού ποντάρει ο εμπορικός κόσμος

12:49

Παπασταύρου: Στη Σαουδική Αραβία ο ΥΠΕΝ - Σημαντικές επαφές με ενεργειακούς παράγοντες

12:44

Ιορδανία: Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας συμμετείχαν στα χθεσινά πλήγματα των ΗΠΑ κατά του ΙΚ στη Συρία

12:38

Πλημμυρικά φαινόμενα στην Ελλάδα: Ρέματα υπό πίεση και η ανάγκη για πρόγνωση και ανθεκτικότητα

12:33

Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το ν/σ με τίτλο «Ενεργή Μάχη

12:29

Αυστραλία: Σφοδρές βροχοπτώσεις στο ΒΑ τμήμα - Μαίνονται οι πυρκαγιές στα ΝΑ

12:25

Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους

12:22

Σε συναγερμό το Ισραήλ για ενδεχόμενη αμερικανική παρέμβαση στο Ιράν

12:17

Ιαπωνία: Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φέρεται να εξετάζει η πρωθυπουργός Τακαΐτσι

12:12

Συρία: Εγκαταλείπουν το Χαλέπι οι τελευταίοι κούρδοι μαχητές

12:10

Γαλλία: Τρεις σκιέρ βρήκαν τον θάνατο όταν παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδες στις Άλπεις

12:04

Αγρότες: Δηλώνουν ότι στο Μαξίμου θα διεκδικήσουν την επιβίωσή τους - Συνάντηση με δύο επιτροπές

11:48

Βενεζουέλα: Οι πετρελαϊκές ετοιμάζονται αλλά τα προβλήματα υποδομών είναι μεγάλα

11:32

ΗΠΑ: Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11:28

ΗΠΑ: Ένας 24χρονος κατηγορείται για τη δολοφονία έξι ανθρώπων

11:17

Μητσοτάκης: Το 2026 συνεχίζουμε να ενισχύουμε την οικονομία με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

11:01

Μήνυμα Μαδούρο απ' το κελί: Είμαστε μαχητές

10:50

New York Times: Ένας ελληνικός προορισμός στους 52 κορυφαίους του κόσμου για το 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider