Τα μεγάλα στοιχήματα και οι κυβερνητικές επιλογές

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στη φάση που σήμερα βρισκόμαστε, η κυβέρνηση έχει επιδείξει μία εξαιρετικά παραγωγική συμπεριφορά όσον αφορά στην προσέλκυση διεθνούς ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Είτε αυτό αφορά σε επενδυτικά κεφάλαια για τη διενέργεια παραγωγικών επενδύσεων ή εξαγορές ελληνικών ομίλων, είτε αφορά στον τουρισμό, είτε αφορά στη γεωπολιτική θέση και το status της χώρας. Με άλλα λόγια σε ότι αφορά το “έξω” και το πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Η Ελλάδα λοιπόν πάει σίγουρα καλά και αυτό πιστοποιείται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν πλέον τη χώρα όλοι οι διεθνείς οργανισμοί: από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. 

Δεν είναι όμως εντελώς βέβαιο ότι η επιτυχία που παρουσιάζει στο παραπάνω μέτωπο «ισοφαρίζεται« στα εσωτερικά. Τι εννοούμε με αυτό; Πως στο θέμα της καθημερινότητας η απόδοση ή έστω η αίσθηση που δημιουργείται, δεν είναι εξίσου καλή. Βεβαίως, ένα μεγάλο ποσοστό από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και οι πολίτες της στην καθημερινότητά τους δεν συνδέονται με τους κυβερνητικούς  χειρισμούς. Αντιθέτως είναι αποτέλεσμα μιας εξωγενούς κατάστασης στην οποία προφανώς δεν φέρει την κύρια ευθύνη ο εκάστοτε εγχώριος κυβερνήτης και συγκεκριμένα, στη δική μας περίπτωση, ο Πρωθυπουργός.

Παρόλα αυτά, η κατάσταση παραμένει τεταμένη και θα είναι έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο πληθωρισμός ψαλιδίζει τα εισοδήματα και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Όσες προσθήκες μέτρων στήριξης και αν μπορέσει να κάνει η κυβέρνηση είτε με  την άνοδο του κατώτατου μισθού ή με κάποιο επίδομα. 

Η κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια εισέρχεται από τη μία κρίση στην άλλη. Από την κόπωση που φέρνει η πανδημία και οι συνέπειες της (σε όλα τα επίπεδα), μέχρι την αβεβαιότητα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η έξαρση της ακρίβειας. Και καθώς τα νέα από το νέο μέτωπο της Ουκρανίας δεν είναι καθόλου θετικά, γίνεται αντιληπτό πως στο... ενεργειακό μέτωπο δεν υπάρχει στον ορίζοντα ανοιχτός ουρανός. Αντίθετα ο ουρανός είναι συννεφιασμένος. 

Ο Πρωθυπουργός στις δημόσιες εμφανίσεις του αυτές τις μέρες έχει δώσει το στίγμα της προστασίας των αδυνατών της κοινωνίας και των εισοδημάτων. Δίνει επίσης δημόσια απάντηση σε ότι αφορά στον πολιτικό ορίζοντα, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα βεβαίως επιχειρηματίες και επενδυτές. Αποτελεί ωστόσο ερώτημα το κατά πόσο αυτό είναι επαρκές για να καθησυχάσει τις οποίες ανασφάλειες και προβληματισμούς υπάρχουν και εντείνονται σε διάφορα επίπεδα: και στο θέμα της καθημερινότητας και της διαχείρισης μιας δύσκολης κατάστασης, αλλά και στο θέμα του επιχειρηματικού ορίζοντα. Καθώς αν δεν διασφαλισθεί η σταθερότητα, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η ουσία είναι ότι βρισκόμαστε - σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό - σε μία - μικρότερη η μεγαλύτερη - προεκλογική περίοδο. Έστω και 1 έτους. Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα για τα οποία δεν έχει η κυβέρνηση τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεων. Για παράδειγμα μία πιθανή αυστηροποίηση της στάσης των Ευρωπαίων ως προς τα δημοσιονομικά, η οποία – σαφέστατα - δεν είναι επιθυμητή σε ένα διάστημα πολύ κοντά στις εκλογές. Και τούτο γιατί θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές και άρση, ενδεχομένως, μέτρων στήριξης και ανακούφισης σε μία ευαίσθητη για τα εισοδήματα περίοδο. Επίσης, προφανώς  δεν είναι «καλό νέο» για την κοινωνία. Το ζήτημα είναι ποιο  θα μπορούσε να είναι το «αντίδοτο». 

Αντίδοτο ίσως είναι η επιτάχυνση όλων των δράσεων που βρίσκονται στην επενδυτική φαρέτρα. Πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό για να επιτευχθούν οι επενδυτικοί στόχοι το ταχύτερο δυνατό και να φτάσει το αποτέλεσμα στην κοινωνία. Και τούτο με δεδομένο ότι υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ μίας επένδυσης και του οφέλους που αυτή μπορεί να επιφέρει στο ευρύτερο κοινό.

Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά μία επιλογή: να κρατήσει άμυνα όσο μπορεί στο δημοσιονομικό πεδίο, ώστε να διασφαλίσει - κατά το δυνατόν - περισσότερα μέτρα, αλλά και να επιταχύνει τις επενδυτικές και τις αναπτυξιακές δράσεις. Αυτό το μείγμα ίσως και να αποτελέσει και το κλειδί όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και για τις εκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές εξελίξεις.  

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που φαίνεται να ισχύει είναι ότι οι «άνετες» πολιτικά μέρες έχουν παρέλθει. Και ότι από δω και πέρα κάθε δράση, κάθε ενέργεια, κάθε εξέλιξη - εξωγενής ή μη - θα παρακολουθείται με διαφορετικό ενδιαφέρον... 

Όλες οι ειδήσεις

20:25

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε υπόγειο χώρο πολυκατοικίας στο Γαλάτσι

20:14

Στο Μπαχρέιν απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία

20:04

Ανδρουλάκης: Περιοδεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον νομό Ηρακλείου

19:39

EE - Ουκρανία: Τελεσίγραφο στη Μόσχα για εκεχειρία ενός μήνα διαφορετικά νέες κυρώσεις

19:15

Ινδία - Πακιστάν: Επιθέσεις με drone στο Τζαμού - Ερωτηματικά για την τήρηση της εκεχειρίας

19:00

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί να αφανίσει το γκουγκλάρισμα

18:36

ΕΛΑΣ: Νεκρός 37χρονος που εισέβαλε σε σπίτι στα Νέα Λιόσια και τραυμάτισε ηλικιωμένο

18:23

Κίνα: Μεγαλώνει ο αποπληθωρισμός των εργοστασιακών τιμών καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος

18:00

Φιντάν: Η Τουρκία έτοιμη να επιβλέψει μια πιθανή εκεχειρία στην Ουκρανία

17:14

Σκληρή κριτική στον Μασκ για απευθείας ανάθεση έργου από το DOGE - Τo ανακάλεσε

17:00

Καύσιμα: Κατά 20 λεπτά φθηνότερη η βενζίνη σε σχέση με πέρυσι – Πώς θα κινηθούν οι τιμές το 2025

16:43

Βατικανό - πάπας Λέων ο ΙΔ': Ακολουθούμε τα χνάρια του Φραγκίσκου

16:22

Ρωσία: Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να σπάσουν τις ρωσικές γραμμές σε Κουρσκ και Μπιέλγκοροντ

16:05

Μερτς: «Όχι» στην πρόταση Τραμπ για διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία

16:02

Κέρκυρα: Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Ν. Κέρκυρας εξαιτίας του προβλήματος της λειψυδρίας

15:49

Πυροσβεστικό Σώμα: Διαγωνισμός για την πρόσληψη 137 πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων

15:44

Ισπανία: Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους στην Καταλονία λόγω τοξικού νέφους χλωρίου

15:35

Τραμπ: Συμφωνία Ινδίας - Πακιστάν για κατάπαυση του πυρός

15:24

ΠΑΣΟΚ για βία στα πανεπιστήμια: Αντί σχεδίου, τσαλαβουτήματα αυταρχικού και αναποτελεσματικού βερμπαλισμού

15:17

Βουλή: Κατατέθηκε το ν/σ για τον έλεγχο άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης

14:54

Μαρινάκης: Οι φοιτητές που θα συλλαμβάνονται για αξιόποινες πράξεις θα χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα δυο χρόνια

14:50

Φάμελλος: Το καθεστώς Μητσοτάκη πρέπει να φύγει - Προαγγελία καταστατικών αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ

14:33

ΗΠΑ: Επιτάχυνση στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για την κούρσα κυριαρχίας στην ΑΙ

14:17

Μεσολόγγι: Τροχαίο δυστύχημα με θύμα έναν 24χρονο

14:15

Συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

14:07

Παπασταύρου: Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ExxonMobil και της Cheniere Energy

14:00

Στο «κυνήγι» του τουριστικού τζίρου ρίχνονται τα σούπερ μάρκετ

13:49

Ινδία - Πακιστάν: Δείχνουν σημάδια ότι θέλουν αποκλιμάκωση της έντασης

13:31

Θεσσαλονίκη: Νέα προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 36χρονος που φέρεται να συνδέεται με την έκρηξη βόμβας

13:27

Θαλάσσια ασφάλεια και Προστασία των αμάχων κορυφαία θέματα της ελληνικής προεδρίας στον ΟΗΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider