Τα μεγάλα στοιχήματα και οι κυβερνητικές επιλογές

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το

Στη φάση που σήμερα βρισκόμαστε, η κυβέρνηση έχει επιδείξει μία εξαιρετικά παραγωγική συμπεριφορά όσον αφορά στην προσέλκυση διεθνούς ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Είτε αυτό αφορά σε επενδυτικά κεφάλαια για τη διενέργεια παραγωγικών επενδύσεων ή εξαγορές ελληνικών ομίλων, είτε αφορά στον τουρισμό, είτε αφορά στη γεωπολιτική θέση και το status της χώρας. Με άλλα λόγια σε ότι αφορά το “έξω” και το πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Η Ελλάδα λοιπόν πάει σίγουρα καλά και αυτό πιστοποιείται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν πλέον τη χώρα όλοι οι διεθνείς οργανισμοί: από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. 

Δεν είναι όμως εντελώς βέβαιο ότι η επιτυχία που παρουσιάζει στο παραπάνω μέτωπο «ισοφαρίζεται« στα εσωτερικά. Τι εννοούμε με αυτό; Πως στο θέμα της καθημερινότητας η απόδοση ή έστω η αίσθηση που δημιουργείται, δεν είναι εξίσου καλή. Βεβαίως, ένα μεγάλο ποσοστό από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και οι πολίτες της στην καθημερινότητά τους δεν συνδέονται με τους κυβερνητικούς  χειρισμούς. Αντιθέτως είναι αποτέλεσμα μιας εξωγενούς κατάστασης στην οποία προφανώς δεν φέρει την κύρια ευθύνη ο εκάστοτε εγχώριος κυβερνήτης και συγκεκριμένα, στη δική μας περίπτωση, ο Πρωθυπουργός.

Παρόλα αυτά, η κατάσταση παραμένει τεταμένη και θα είναι έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο πληθωρισμός ψαλιδίζει τα εισοδήματα και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Όσες προσθήκες μέτρων στήριξης και αν μπορέσει να κάνει η κυβέρνηση είτε με  την άνοδο του κατώτατου μισθού ή με κάποιο επίδομα. 

Η κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια εισέρχεται από τη μία κρίση στην άλλη. Από την κόπωση που φέρνει η πανδημία και οι συνέπειες της (σε όλα τα επίπεδα), μέχρι την αβεβαιότητα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η έξαρση της ακρίβειας. Και καθώς τα νέα από το νέο μέτωπο της Ουκρανίας δεν είναι καθόλου θετικά, γίνεται αντιληπτό πως στο... ενεργειακό μέτωπο δεν υπάρχει στον ορίζοντα ανοιχτός ουρανός. Αντίθετα ο ουρανός είναι συννεφιασμένος. 

Ο Πρωθυπουργός στις δημόσιες εμφανίσεις του αυτές τις μέρες έχει δώσει το στίγμα της προστασίας των αδυνατών της κοινωνίας και των εισοδημάτων. Δίνει επίσης δημόσια απάντηση σε ότι αφορά στον πολιτικό ορίζοντα, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα βεβαίως επιχειρηματίες και επενδυτές. Αποτελεί ωστόσο ερώτημα το κατά πόσο αυτό είναι επαρκές για να καθησυχάσει τις οποίες ανασφάλειες και προβληματισμούς υπάρχουν και εντείνονται σε διάφορα επίπεδα: και στο θέμα της καθημερινότητας και της διαχείρισης μιας δύσκολης κατάστασης, αλλά και στο θέμα του επιχειρηματικού ορίζοντα. Καθώς αν δεν διασφαλισθεί η σταθερότητα, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η ουσία είναι ότι βρισκόμαστε - σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό - σε μία - μικρότερη η μεγαλύτερη - προεκλογική περίοδο. Έστω και 1 έτους. Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα για τα οποία δεν έχει η κυβέρνηση τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεων. Για παράδειγμα μία πιθανή αυστηροποίηση της στάσης των Ευρωπαίων ως προς τα δημοσιονομικά, η οποία – σαφέστατα - δεν είναι επιθυμητή σε ένα διάστημα πολύ κοντά στις εκλογές. Και τούτο γιατί θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές και άρση, ενδεχομένως, μέτρων στήριξης και ανακούφισης σε μία ευαίσθητη για τα εισοδήματα περίοδο. Επίσης, προφανώς  δεν είναι «καλό νέο» για την κοινωνία. Το ζήτημα είναι ποιο  θα μπορούσε να είναι το «αντίδοτο». 

Αντίδοτο ίσως είναι η επιτάχυνση όλων των δράσεων που βρίσκονται στην επενδυτική φαρέτρα. Πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό για να επιτευχθούν οι επενδυτικοί στόχοι το ταχύτερο δυνατό και να φτάσει το αποτέλεσμα στην κοινωνία. Και τούτο με δεδομένο ότι υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ μίας επένδυσης και του οφέλους που αυτή μπορεί να επιφέρει στο ευρύτερο κοινό.

Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά μία επιλογή: να κρατήσει άμυνα όσο μπορεί στο δημοσιονομικό πεδίο, ώστε να διασφαλίσει - κατά το δυνατόν - περισσότερα μέτρα, αλλά και να επιταχύνει τις επενδυτικές και τις αναπτυξιακές δράσεις. Αυτό το μείγμα ίσως και να αποτελέσει και το κλειδί όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και για τις εκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές εξελίξεις.  

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που φαίνεται να ισχύει είναι ότι οι «άνετες» πολιτικά μέρες έχουν παρέλθει. Και ότι από δω και πέρα κάθε δράση, κάθε ενέργεια, κάθε εξέλιξη - εξωγενής ή μη - θα παρακολουθείται με διαφορετικό ενδιαφέρον... 

Όλες οι ειδήσεις

14:32

Χανιά: Σύλληψη τριών αλλοδαπών για κλοπές και ληστεία

14:30

Μήνυμα Ν. Δένδια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου

14:27

Λαμία: Σε πλήρη ανάπτυξη ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κακοκαιρίας στη Στερεά Ελλάδα

14:23

Χανιά: Οι ειδικές μορφές τουρισμού στο επίκεντρο για το 2023

14:18

Ουκρανία: Εξήντα τρεις ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν

14:10

Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής ενόψει της κακοκαιρίας

14:07

Γερμανία: Τουλάχιστον 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένονται στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

13:57

Ποσοστό 5% των Ελλήνων του εξωτερικού προγραμματίζει την επιστροφή του στην Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια

13:48

Μήνυμα Μ. Βαρβιτσιώτη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

13:43

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα για εξαγωγές προς τη Ρωσία «ευαίσθητων» προϊόντων

13:38

Ανδρουλάκης: Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε κ. Τσίπρα

13:27

Πλεύρης: Επίσκεψη στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»

13:19

Μεντβέντεφ: Όλη η Ουκρανία θα καεί αν το Κίεβο λάβει περισσότερα και πιο τεχνολογικά εξελιγμένα αμερικανικά οπλικά συστήματα

13:08

Δημόπουλος (ΕΚΠΑ): Ανοσοθεραπεία και στοχεύουσες θεραπείες για τον καρκίνο

13:00

Real Estate – Logistics: Οι επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ στην Ευρώπη και τα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα – Οι προκλήσεις του «αύριο»

12:47

Γερμανία: Το Βερολίνο έχει αποδείξεις για «τριψήφιο αριθμό» εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία

12:38

Αναζητούνται εργαζόμενοι για τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ρόδου

12:29

Στο MEC Παιανίας η 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

12:24

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Στις 8.859 έφθασαν οι παραβάσεις που βεβαίωσε η αστυνομία το 2022

12:18

Μπουρκίνα Φάσο: Αρνείται την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων της Wagner στη χώρα

12:12

ΗΠΑ: Δεύτερο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική

12:09

Γερμανία: Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας

12:04

Qatargate: Ύστερα από σχεδόν δύο μήνες φυλάκισης, αφέθηκε ελεύθερος άνευ όρων ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα

11:52

Στέλεχος Microsoft: Το Ιράν πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Charlie Hebdo

11:42

Κακοκαιρία «Barbara»: Κυκλοφοριακά προβλήματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία λόγω χιονιού και παγετού

11:27

Μητσοτάκης: Η μάχη απέναντι στον καρκίνο είναι μια μάχη που δίνουμε και θα δίνουμε μαζί, πολίτες και πολιτεία

11:19

Υποχώρηση της κατανάλωσης και συγκρατημένη αισιοδοξία στο οργανωμένο λιανεμπόριο

11:09

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023: Τελετή έναρξης εμπνευσμένη από τη μυθολογία και την ιστορία της πόλης

10:56

Κακοκαιρία «Barbara»: Χιόνια και στην Αττική από την Κυριακή

10:47

Πέτσας: Από σήμερα εκτεταμένοι έλεγχοι της τροχαίας για αλυσίδες