Απεργία General Motors: Οι εργαζόμενοι που θέλουν να αλλάξουν τη βιομηχανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απεργία General Motors: Οι εργαζόμενοι που θέλουν να αλλάξουν τη βιομηχανία
«Αν κερδίσουμε εμείς, κερδίζουν όλοι» τονίζουν τα μέλη του συνδικάτου που έκαναν την πρώτη τους απεργία, εδώ και μια δεκαετία.

Την πρώτη τους απεργία, την τελευταία δεκαετία, έκαναν το βράδυ της Κυριακής, τα μέλη της ένωσης εργαζομένων της General Motors, όταν είδαν να σταματούν οι διαπραγματεύσεις για τη μισθολογική κατάσταση με την εταιρεία.

Πλέον, περισσότεροι από 49.000 εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους. «Αυτή είναι μια απεργία για τον 'μικρό'», δήλωσε ο Αντρέ Τζάκσον, ένας από τους απεργούς εργαζόμενους και πρόσθεσε «δεν είναι μόνο για εμάς, είναι για όλους».

Σύμφωνα με όσα είπε, υπάρχει μεγάλη υποστήριξη προς τους απεργούς εργαζόμενους της General Motors. Ξέρουν ότι, ότι συμβεί εδώ θα είναι σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους στη Ford, στη Chrysler και τους προμηθευτές τους. «Αν κερδίσουμε εμείς, θα κερδίσουν όλοι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της GM αισθάνονται προδομένοι. Η εταιρεία έλαβε 50 δισ. δολάρια από τους Αμερικανούς φορολογούμενους για να ανασυσταθεί, όταν δήλωσε πτώχευση κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης, με την κυβέρνηση να χάνει τελικά 11 δισ. από αυτή τη συμφωνία. Οι εργαζόμενοι υπέφεραν καθώς οι μισθοί τους «πάγωσαν». Πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει και η General Motors είχε κέρδη 25 δισ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια. Ο μισθός των CEO έφτασε τα 22 εκατ. δολάρια το 2018, όμως το ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών επήλθε όταν η εταιρεία αποφάσισε να μετατοπίσει το κόστος για τις πληρωμές της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των εργαζομένων, στο συνδικάτο.

Πλέον οι συζητήσεις φαίνεται να έχουν παγώσει, με τους εργαζομένους να δηλώνουν έτοιμοι να τραβήξουν τις απεργίες όσο χρειαστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider