Οι 10 μάρκες αυτοκινήτων με τη μεγαλύτερη αξία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 μάρκες αυτοκινήτων με τη μεγαλύτερη αξία
Στην έρευνα της Interbrand για τις 100 πιο πολύτιμες μάρκες στον κόσμο, συγκαταλέγονται και κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σημείο των καιρών: Από τις 100 μάρκες με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως, οι πέντε πρώτες ανήκουν σε εταιρείες πληροφορικής και ψηφιακών προϊόντων. Bytes πιάνουν, χρυσάφι γίνεται. Η πρώτη στην κατάταξη Apple έχει σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη αξία από την ιστορική Coca Cola, που βρίσκεται στην 6η θέση της λίστας. Και αντίστοιχα μεγαλύτερη από την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία, την Toyota, της οποίας η παραγωγή αυτοκινήτων έχει μια ιστορία 87 χρόνων.

Η αμερικανική εταιρεία συμβούλων Interbrand ερευνά και αναλύει τις πιο πολύτιμες μάρκες στον κόσμο από το 1999. Για 21η φορά, οι κορυφαίες 100 συμπεριλαμβάνονται στην ετήσια μελέτη «Best Global Brands».

Παρά την απόλυτη επικράτηση των Apple, Amazon, Microsoft, Google και Samsung στο top 5 της κατάταξης του Best Global Brands της Interbrand για το 2020, οι Toyota και Mercedes – Benz καταφέρνουν να βρίσκονται εντός του top 10. Στο σύνολο των 100 μαρκών που έχουν αξιολογηθεί, 15 αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται ανάμεσά τους.

Από αυτές, σας παρουσιάζουμε τις 10 με τη μεγαλύτερη αξία.

Σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια σε όλες τις αντίστοιχες έρευνες, η Toyota έχει αξία 51,595 δισ. δολάρια σύμφωνα με την Interbrand. Παρότι είχε κατά 8% μειωμένη ανάπτυξη από το 2019, προφανώς λόγω της υγειονομικής κρίσης, δεν έχασε θέση κατάταξης και παραμένει 7η συνολικά και πρώτη στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η μάρκα που θεωρείται ο εφευρέτης του αυτοκινήτου στη μορφή που το γνωρίζουμε, διατηρεί και φέτος τη θέση της στην 8η θέση της συνολικής κατάταξης και στη δεύτερη των κατασκευαστών αυτοκινήτου. Η αξία της έπεσε 3% σε σχέση με το 2019 και ανήλθε στα 49,268 δισ. δολάρια του 2020.

Ακόμα ένας premium κατασκευαστής από τη Γερμανία, η BMW, παρέμεινε αμετακίνητη στην 11η συνολικά θέση της κατάταξης και 3η ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η αξία της επίσης μειώθηκε κατά 4%, στα 39,756 δισ. δολάρια.

Η δεύτερη ιαπωνική μάρκα του «χρυσού» αυτοκινητικού top 10 ανέβηκε φέτος μια θέση, στην 20ή της συνολικής κατάταξης. Παρότι έχασε 11% της αξίας της, παραμένει η 4η σε αξία αυτοκινητοβιομηχανία, με αποτίμηση στα 21,694 δισ. δολάρια.

Η κορεατική μάρκα που κατάφερε σχεδόν από το μηδέν να φτάσει στην κορυφή μέσα σε 30 περίπου χρόνια, ήταν από τις ελάχιστες εταιρείες συνολικά με αύξηση της αξίας της κατά 1% μέσα στο 2020, σε σχέση με το 2019. Η αποτίμησή της ανέρχεται στα 14,295 δισ. δολάρια.

Το χρηματιστηριακό «θαύμα» της Tesla που ξεκίνησε στο μέσον του 2019 και κορυφώθηκε το 2020, αποτιμήθηκε και στην αξία της μάρκας, που πλέον φτάνει τα 12,785 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Tesla δεν περιλαμβανόταν στο top 100 του 2019 και μπήκε φέτος κατευθείαν στην 40ή θέση.

Ο αμερικανικός κολοσσός κατάφερε να ξεπεράσει κάθε άλλη παραδοσιακή αμερικανική μάρκα και να είναι μόλις η δεύτερη που περιλαμβάνεται τόσο στο σύνολο των 100 πιο πολύτιμων εταιρειών, όσο και στο top 10 των κατασκευαστών αυτοκινήτων. Η αξία της ανέρχεται στα 12,568 δισ. ευρώ.

Η τρίτη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, από τις 5 συνολικά στο top 10 των μαρκών αυτοκινήτων, ανήκει και αυτή στη λίγκα των premium κατασκευαστών. Έχασε 2 θέσεις σε σχέση με το 2019 στο σύνολο των εταιρειών, αλλά παραμένει πολύ ισχυρή με αποτίμηση 12,428 δισ. δολάρια.

Η δεύτερη μάρκα του γκρουπ VW από τις τρεις συνολικά στο top 10, αποδεικνύει ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μεσουρανεί σε επίπεδο υπεραξίας. Μπορεί να έχασε 7 θέσεις το 2020, ήταν στην 40ή συνολικά το 2019 ενώ πλέον βρίσκεται στην 47η, παραμένει όμως από τις ισχυρότερες. Η αξία της αποτιμάται σε 12,267 δισ. δολάρια

Παρότι είναι η μάρκα με τις λιγότερες πωλήσεις στο VW Group, η Porsche κρατά πολύ ψηλά την αξία της. Το 2020 έχασε και αυτή 5 θέσεις στο σύνολο, καθώς βρίσκεται πλέον στην 55η θέση. Η αξία της ανέρχεται 11,301 δισ. δολάρια, κατά 3% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Βρετανίδα εξερευνήτρια έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε περπατώντας τη Σαουδική Αραβία

23:45

Χάρβαρντ: Πρώην διευθυντής του νεκροτομείου της ιατρικής σχολής καταδικάστηκε για εμπόριο οργάνων

23:35

Κεφαλογιάννη: Το 2025 θα είναι ένα ακόμη ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

23:22

Μήνυση και αγωγή κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου ανήγγειλε ο Άκης Σκέρτσος

23:12

Απώλειες στη Wall Street με «βαρίδι» τις tech μετοχές - «4x4» πτωτικό σερί για τον S&P 500

22:56

Γαλλία: Στόχος χάκερ το υπουργείο Εσωτερικών – Συνελήφθη ένας ύποπτος

22:51

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης ομάδας στην Κρήτη

22:46

Ο Λούλα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE-MERCOSUR

22:40

«Συμμαχία» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΜΕΤΚΑ για την δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου Φαληρικού Όρμου» των 320 εκατ.

22:29

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχείς διακοπές της συνεδρίασης εν μέσω αντεγκλήσεων

22:15

Rebound για το πετρέλαιο - Κέρδη 1,6% με ώθηση από την ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Βενεζουέλας

21:58

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 30 δια. ευρώ για την πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

21:38

Ιστορικό υψηλό για το ασήμι: «Προσγειώθηκε» πάνω από τα 66 δολάρια - Κέρδη για τον χρυσό

21:17

Μερτς: «Δεν επιτρέπεται να γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων»

21:13

Intralot: Απέκτησε μετοχές αξίας 3,22 εκατ. ευρώ ο Soohyung Kim

21:03

Pulse: Στο 29% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου - Το αποτύπωμα των αγροτικών κινητοποιήσεων

20:46

Βουλή: Αύριο στην Ολομέλεια η τροπολογία για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

20:45

Opinion Poll: Στο 29,7% η ΝΔ - Ένας στους δύο διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες

20:41

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE - Mercosur

20:29

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα - Εποικοδομητική η συνάντηση με Κυρανάκη

20:23

ΗΠΑ: Επιτρεπτές οι πωλήσεις πετρελαίου από το ρωσικό έργο Sakhalin-2 έως τις 18 Ιουνίου

20:17

BIS: Η λειψυδρία φέρνει αυξημένο πληθωρισμό και μειωμένη ανάπτυξη

20:14

Aναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα των ωφελούμενων για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση

20:07

Δημοσκόπηση MRB: Πρωτιά ΝΔ με διπλάσιο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ - Οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί

20:03

Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

20:02

«Φούσκες» παντού

19:57

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους να μην κάνουν χρήση των παγωμένων ρωσικών assets

19:53

Oracle: Η Blue Owl «κάνει πίσω» στην κατασκευή data center αξίας 10 δισ. - «Βουτιά» 5% για τη μετοχή

19:45

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοί μας να δείξουν στη Ρωσία ότι η συνέχιση του πολέμου είναι «άσκοπη»

19:42

Viohalco: Πώληση 3,7 εκατ. μετοχών της Cenergy Holdings - Κάτω του 70% το ποσοστό της

gazzetta
gazzetta reader insider insider