Οι 10 μάρκες αυτοκινήτων με τη μεγαλύτερη αξία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 μάρκες αυτοκινήτων με τη μεγαλύτερη αξία
Στην έρευνα της Interbrand για τις 100 πιο πολύτιμες μάρκες στον κόσμο, συγκαταλέγονται και κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σημείο των καιρών: Από τις 100 μάρκες με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως, οι πέντε πρώτες ανήκουν σε εταιρείες πληροφορικής και ψηφιακών προϊόντων. Bytes πιάνουν, χρυσάφι γίνεται. Η πρώτη στην κατάταξη Apple έχει σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη αξία από την ιστορική Coca Cola, που βρίσκεται στην 6η θέση της λίστας. Και αντίστοιχα μεγαλύτερη από την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία, την Toyota, της οποίας η παραγωγή αυτοκινήτων έχει μια ιστορία 87 χρόνων.

Η αμερικανική εταιρεία συμβούλων Interbrand ερευνά και αναλύει τις πιο πολύτιμες μάρκες στον κόσμο από το 1999. Για 21η φορά, οι κορυφαίες 100 συμπεριλαμβάνονται στην ετήσια μελέτη «Best Global Brands».

Παρά την απόλυτη επικράτηση των Apple, Amazon, Microsoft, Google και Samsung στο top 5 της κατάταξης του Best Global Brands της Interbrand για το 2020, οι Toyota και Mercedes – Benz καταφέρνουν να βρίσκονται εντός του top 10. Στο σύνολο των 100 μαρκών που έχουν αξιολογηθεί, 15 αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται ανάμεσά τους.

Από αυτές, σας παρουσιάζουμε τις 10 με τη μεγαλύτερη αξία.

Σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια σε όλες τις αντίστοιχες έρευνες, η Toyota έχει αξία 51,595 δισ. δολάρια σύμφωνα με την Interbrand. Παρότι είχε κατά 8% μειωμένη ανάπτυξη από το 2019, προφανώς λόγω της υγειονομικής κρίσης, δεν έχασε θέση κατάταξης και παραμένει 7η συνολικά και πρώτη στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η μάρκα που θεωρείται ο εφευρέτης του αυτοκινήτου στη μορφή που το γνωρίζουμε, διατηρεί και φέτος τη θέση της στην 8η θέση της συνολικής κατάταξης και στη δεύτερη των κατασκευαστών αυτοκινήτου. Η αξία της έπεσε 3% σε σχέση με το 2019 και ανήλθε στα 49,268 δισ. δολάρια του 2020.

Ακόμα ένας premium κατασκευαστής από τη Γερμανία, η BMW, παρέμεινε αμετακίνητη στην 11η συνολικά θέση της κατάταξης και 3η ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η αξία της επίσης μειώθηκε κατά 4%, στα 39,756 δισ. δολάρια.

Η δεύτερη ιαπωνική μάρκα του «χρυσού» αυτοκινητικού top 10 ανέβηκε φέτος μια θέση, στην 20ή της συνολικής κατάταξης. Παρότι έχασε 11% της αξίας της, παραμένει η 4η σε αξία αυτοκινητοβιομηχανία, με αποτίμηση στα 21,694 δισ. δολάρια.

Η κορεατική μάρκα που κατάφερε σχεδόν από το μηδέν να φτάσει στην κορυφή μέσα σε 30 περίπου χρόνια, ήταν από τις ελάχιστες εταιρείες συνολικά με αύξηση της αξίας της κατά 1% μέσα στο 2020, σε σχέση με το 2019. Η αποτίμησή της ανέρχεται στα 14,295 δισ. δολάρια.

Το χρηματιστηριακό «θαύμα» της Tesla που ξεκίνησε στο μέσον του 2019 και κορυφώθηκε το 2020, αποτιμήθηκε και στην αξία της μάρκας, που πλέον φτάνει τα 12,785 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Tesla δεν περιλαμβανόταν στο top 100 του 2019 και μπήκε φέτος κατευθείαν στην 40ή θέση.

Ο αμερικανικός κολοσσός κατάφερε να ξεπεράσει κάθε άλλη παραδοσιακή αμερικανική μάρκα και να είναι μόλις η δεύτερη που περιλαμβάνεται τόσο στο σύνολο των 100 πιο πολύτιμων εταιρειών, όσο και στο top 10 των κατασκευαστών αυτοκινήτων. Η αξία της ανέρχεται στα 12,568 δισ. ευρώ.

Η τρίτη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, από τις 5 συνολικά στο top 10 των μαρκών αυτοκινήτων, ανήκει και αυτή στη λίγκα των premium κατασκευαστών. Έχασε 2 θέσεις σε σχέση με το 2019 στο σύνολο των εταιρειών, αλλά παραμένει πολύ ισχυρή με αποτίμηση 12,428 δισ. δολάρια.

Η δεύτερη μάρκα του γκρουπ VW από τις τρεις συνολικά στο top 10, αποδεικνύει ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μεσουρανεί σε επίπεδο υπεραξίας. Μπορεί να έχασε 7 θέσεις το 2020, ήταν στην 40ή συνολικά το 2019 ενώ πλέον βρίσκεται στην 47η, παραμένει όμως από τις ισχυρότερες. Η αξία της αποτιμάται σε 12,267 δισ. δολάρια

Παρότι είναι η μάρκα με τις λιγότερες πωλήσεις στο VW Group, η Porsche κρατά πολύ ψηλά την αξία της. Το 2020 έχασε και αυτή 5 θέσεις στο σύνολο, καθώς βρίσκεται πλέον στην 55η θέση. Η αξία της ανέρχεται 11,301 δισ. δολάρια, κατά 3% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:45

Λαβρόφ: Τυχών ανάπτυξη Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία θα τους καταστήσει νόμιμους στόχους για τη Ρωσία

12:26

Γαλλία: Πέθανε η θρυλική ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό

12:11

Διάσωση 108 μεταναστών που επέβαιναν σε ξύλινη λέμβο νότια της Γαύδου

12:08

Ο «σκιώδης στόλος» στο στόχαστρο

11:57

Καθοριστικό το 2026 για το αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης

11:49

Το 2026 κρίσιμο έτος για την αποσάθρωση των δομών ελέγχου των πυρηνικών όπλων

11:36

CNBC: Η ΕΕ σε σταυροδρόμι - Θα ανταγωνιστεί στην κούρσα της ΑΙ ή θα μείνει στους κλιματικούς της στόχους;

11:08

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ τη Δευτέρα για την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ

10:59

Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση επίμονου λόξυγγα

10:55

Μιανμάρ: Bουλευτικές εκλογές, οι πρώτες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα

10:43

Καιρός: Πρωτοχρονιά με κρύο - Αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

10:37

Τραμπ - Ζελένσκι σε ένα ακόμη κρίσιμο ραντεβού για την Ουκρανία

10:23

Γερμανία: Τέσσερις στους πέντε πολίτες τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος

10:13

Στα 4,5 δισ. ευρώ ο χριστουγεννιάτικος τζίρος του 2025 - Ανοικτά τα καταστήματα, τελευταία Κυριακή του χρόνου

10:06

Θεμιστοκλέους για ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ: Θεμέλια το 2025, επιτάχυνση το 2026

09:37

Στους 35.000 ανέρχονται οι φοιτητές που ζήτησαν παράταση σπουδών

09:26

Οι 30 μόνιμες παροχές του 2025 για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες, ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων

09:06

«Κόβουν» τη χώρα στα δύο τη Δευτέρα οι αγρότες - «Ναι» σε διάλογο με την κυβέρνηση λένε 18 μπλόκα

08:48

Πρέσπες: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη φύση

08:39

WP: Εκτίναξη των πτωχεύσεων στις ΗΠΑ καθώς οι επιχειρήσεις πιέζονται από πληθωρισμό και δασμούς

08:33

Η «επανάσταση» των ανθρωποειδών ρομπότ έρχεται - Αλλά θα πάρει λίγο χρόνο

08:27

Έτος-ορόσημο το 2026 για τη μετάβαση των ευρωαγορών στο Τ+1

08:20

Κυκλική Οικονομία 2026: Πώς τα νέα «ρεύματα» αλλάζουν την παγκόσμια μάχη για τη βιοποικιλότητα – Οι προοπτικές στην Ελλάδα

08:10

Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει το 2026 - Πως να επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία για υψηλότερη σύνταξη

08:04

Θα σταματήσει η Ευρώπη να «τιμωρεί» τις μετοχές της;

07:59

ΕΣΠΑ: Ξεκλειδώνουν οι νέες επιδοτήσεις για το στεγαστικό – Στο πρώτο τρίμηνο του 2026 τα πρώτα προγράμματα

07:17

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί ενός ακόμα αγροτοσυνδικαλιστή για παράνομες επιδοτήσεις

07:05

Την στήριξή τους στην Ουκρανία εξέφρασαν ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

23:58

ΟΗΕ: Ελπίζει ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης θα «ανοίξει το δρόμο» για ειρήνη

23:21

Θεσσαλονίκη: Εξιχνίαση κλοπών - Σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος δώδεκα ατόμων

gazzetta
gazzetta reader insider insider