Οι 10 μάρκες αυτοκινήτων με τη μεγαλύτερη αξία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 μάρκες αυτοκινήτων με τη μεγαλύτερη αξία
Στην έρευνα της Interbrand για τις 100 πιο πολύτιμες μάρκες στον κόσμο, συγκαταλέγονται και κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σημείο των καιρών: Από τις 100 μάρκες με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως, οι πέντε πρώτες ανήκουν σε εταιρείες πληροφορικής και ψηφιακών προϊόντων. Bytes πιάνουν, χρυσάφι γίνεται. Η πρώτη στην κατάταξη Apple έχει σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη αξία από την ιστορική Coca Cola, που βρίσκεται στην 6η θέση της λίστας. Και αντίστοιχα μεγαλύτερη από την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία, την Toyota, της οποίας η παραγωγή αυτοκινήτων έχει μια ιστορία 87 χρόνων.

Η αμερικανική εταιρεία συμβούλων Interbrand ερευνά και αναλύει τις πιο πολύτιμες μάρκες στον κόσμο από το 1999. Για 21η φορά, οι κορυφαίες 100 συμπεριλαμβάνονται στην ετήσια μελέτη «Best Global Brands».

Παρά την απόλυτη επικράτηση των Apple, Amazon, Microsoft, Google και Samsung στο top 5 της κατάταξης του Best Global Brands της Interbrand για το 2020, οι Toyota και Mercedes – Benz καταφέρνουν να βρίσκονται εντός του top 10. Στο σύνολο των 100 μαρκών που έχουν αξιολογηθεί, 15 αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται ανάμεσά τους.

Από αυτές, σας παρουσιάζουμε τις 10 με τη μεγαλύτερη αξία.

Σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια σε όλες τις αντίστοιχες έρευνες, η Toyota έχει αξία 51,595 δισ. δολάρια σύμφωνα με την Interbrand. Παρότι είχε κατά 8% μειωμένη ανάπτυξη από το 2019, προφανώς λόγω της υγειονομικής κρίσης, δεν έχασε θέση κατάταξης και παραμένει 7η συνολικά και πρώτη στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η μάρκα που θεωρείται ο εφευρέτης του αυτοκινήτου στη μορφή που το γνωρίζουμε, διατηρεί και φέτος τη θέση της στην 8η θέση της συνολικής κατάταξης και στη δεύτερη των κατασκευαστών αυτοκινήτου. Η αξία της έπεσε 3% σε σχέση με το 2019 και ανήλθε στα 49,268 δισ. δολάρια του 2020.

Ακόμα ένας premium κατασκευαστής από τη Γερμανία, η BMW, παρέμεινε αμετακίνητη στην 11η συνολικά θέση της κατάταξης και 3η ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η αξία της επίσης μειώθηκε κατά 4%, στα 39,756 δισ. δολάρια.

Η δεύτερη ιαπωνική μάρκα του «χρυσού» αυτοκινητικού top 10 ανέβηκε φέτος μια θέση, στην 20ή της συνολικής κατάταξης. Παρότι έχασε 11% της αξίας της, παραμένει η 4η σε αξία αυτοκινητοβιομηχανία, με αποτίμηση στα 21,694 δισ. δολάρια.

Η κορεατική μάρκα που κατάφερε σχεδόν από το μηδέν να φτάσει στην κορυφή μέσα σε 30 περίπου χρόνια, ήταν από τις ελάχιστες εταιρείες συνολικά με αύξηση της αξίας της κατά 1% μέσα στο 2020, σε σχέση με το 2019. Η αποτίμησή της ανέρχεται στα 14,295 δισ. δολάρια.

Το χρηματιστηριακό «θαύμα» της Tesla που ξεκίνησε στο μέσον του 2019 και κορυφώθηκε το 2020, αποτιμήθηκε και στην αξία της μάρκας, που πλέον φτάνει τα 12,785 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Tesla δεν περιλαμβανόταν στο top 100 του 2019 και μπήκε φέτος κατευθείαν στην 40ή θέση.

Ο αμερικανικός κολοσσός κατάφερε να ξεπεράσει κάθε άλλη παραδοσιακή αμερικανική μάρκα και να είναι μόλις η δεύτερη που περιλαμβάνεται τόσο στο σύνολο των 100 πιο πολύτιμων εταιρειών, όσο και στο top 10 των κατασκευαστών αυτοκινήτων. Η αξία της ανέρχεται στα 12,568 δισ. ευρώ.

Η τρίτη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, από τις 5 συνολικά στο top 10 των μαρκών αυτοκινήτων, ανήκει και αυτή στη λίγκα των premium κατασκευαστών. Έχασε 2 θέσεις σε σχέση με το 2019 στο σύνολο των εταιρειών, αλλά παραμένει πολύ ισχυρή με αποτίμηση 12,428 δισ. δολάρια.

Η δεύτερη μάρκα του γκρουπ VW από τις τρεις συνολικά στο top 10, αποδεικνύει ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μεσουρανεί σε επίπεδο υπεραξίας. Μπορεί να έχασε 7 θέσεις το 2020, ήταν στην 40ή συνολικά το 2019 ενώ πλέον βρίσκεται στην 47η, παραμένει όμως από τις ισχυρότερες. Η αξία της αποτιμάται σε 12,267 δισ. δολάρια

Παρότι είναι η μάρκα με τις λιγότερες πωλήσεις στο VW Group, η Porsche κρατά πολύ ψηλά την αξία της. Το 2020 έχασε και αυτή 5 θέσεις στο σύνολο, καθώς βρίσκεται πλέον στην 55η θέση. Η αξία της ανέρχεται 11,301 δισ. δολάρια, κατά 3% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:51

Βρετανία: Η υπουργός Πολιτισμού καλωσόρισε τη συγγνώμη του BBC στον Τραμπ

10:50

Ευρωαγορές: Απώλειες στους δείκτες λόγω Fed και «αδύναμης» Κίνας

10:39

ΔΥΠΑ: Μέχρι 17/11 οι αιτήσεις για πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε 5 περιοχές

10:31

Νότια Κορέα και ΗΠΑ οριστικοποίησαν τη συμφωνία για ναυπήγηση πυρηνικών υποβρυχίων

10:22

Η ψυχολογική και σωματική προετοιμασία πριν από χειρουργική επέμβαση ενισχύει το ανοσοποιητικό

10:18

Generali: Ό,τι και να πάει στραβά, είναι δίπλα σας

10:17

ManpowerGroup: Οι 6 Παγκόσμιες Τεχνολογικές Τάσεις του 2025

10:09

Κίνα: Ένταση με την Ιαπωνία μετά τις δηλώσεις της πρωθυπουργού Τακαΐτσι για την Ταϊβάν

10:03

Η Euronext έλαβε τις απαραίτητες κανονιστικές εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

09:56

Στασινός: To TEE δημιουργεί μια νέα γενιά Τεχνικών Οδηγιών για βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές

09:46

Υπουργική απόφαση για τη νέα διαδικασία εκλογής και εξέλιξης των μελών ΔΕΠ των AEI

09:39

Μπρατάκος: Η επιβολή δασμών στα μικροδέματα δημιουργεί συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού

09:26

Comcast, Paramount και Netflix ετοιμάζουν προσφορές για την Warner Bros. Discovery

09:24

«Σουβλάκι στα 8 ευρώ;» - Ο λογαριασμός της εγκατάλειψης;

09:09

Παπαθανάσης: Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ οι παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης της Σαντορίνης

09:08

Ελληνικά Ταχυδρομεία: Διευκρινίσεις για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο D&O

09:05

Δεν έχουν ενταχθεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα 57 ιατρεία πόνου που λειτουργούν «εθελοντικά» στην επικράτεια

09:02

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: 1 στους 9 ενήλικες ζει με διαβήτη

08:51

Κίνα: Παραπαίει η οικονομία μετά από πρωτοφανή πτώση στις επενδύσεις

08:33

ΗΠΑ: Ενέκριναν την πώληση ανταλλακτικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην Ταϊβάν $330 εκατ.

08:27

Ανοίγει ο δρόμος για φορολόγηση των μικροδεμάτων από Shein και Temu - Τι λέει η αγορά

08:24

Ρωσία: Προτείνει εναλλακτικό σχέδιο απόφασης για τη Γάζα στο ΣΑ του ΟΗΕ

08:17

Η Αθήνα στις 100 καλύτερες πόλεις του κόσμου: Η θέση της - Όλη η λίστα

08:13

Πιερρακάκης: Το δημοψήφισμα ήταν το τέλος των ψευδαισθήσεων και η αρχή του δημοσιονομικού ρεαλισμού

08:10

Σιάμισιης (Helleniq Energy): EBITDA πάνω από 1 δισ. για 4ο έτος - «Βλέπει» εξωτερικό η Enerwave

08:08

Brain drain: Ένας στους δύο νέους θέλει να εργαστεί στο εξωτερικό - Οι προτιμήσεις της Gen Z

08:02

ΟΤΕ: Συνεχίζει τις επενδύσεις και βάζει υψηλότερα τον πήχη για το 2025

07:54

Στη Βουλή σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης - Θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Ν. Ανδρουλάκη

07:50

Κοινοβουλευτική μονομαχία κρητικών με φόντο ακρίβεια, ΟΠΕΚΕΠΕ και βεντέτες - Τατσόπουλος δίνει εύσημα σε Κίμπερλι

07:27

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι και πώς μηδενίζουν τον φόρο ενοικίων για τρία χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider