10 μυστικά για την αγορά καλού μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
10 μυστικά για την αγορά καλού μεταχειρισμένου αυτοκινήτου
Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη και κάντε την καλύτερη δυνατή αγορά, ακόμα και αν δεν γνωρίζετε την τεχνολογία των αυτοκινήτων.

Το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είναι σε κάποιες περιπτώσεις η ιδανική λύση για τις μεταφορικές μας ανάγκες, αλλά κρύβει “παγίδες”: Tρακαρίσματα σε ένα κατά δήλωση ανέπαφο αμάξωμα, πολλαπλάσια χιλιόμετρα από τα αναγραφόμενα και πολλά ακόμα προβλήματα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζονται σε μια χαμηλή τιμή και μπορούν να μας οδηγήσουν σε οικονομική αιμορραγία.

Οι 10 οδηγίες που ακολουθούν μπορούν, στο μέτρο του δυνατού, να σας γλιτώσουν από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων προσφέρουν εγγύηση, δυνατότητα ελέγχου πραγματικού αριθμού χιλιομέτρων και πλήρη μηχανολογικό έλεγχο. Αν λοιπόν δεν έχετε τις γνώσεις για να επιλέξετε σωστά ένα μεταχειρισμένο από ιδιώτη που θεωρείτε ευκαιρία ή δεν θέλετε να τρέχετε με ελέγχους σε συνεργεία κ.λ.π., προτιμήστε αυτές. 

Αν αγοράσετε μεταχειρισμένο από ιδιώτη ή έμπορο που δεν γνωρίζετε, τότε μην ενδώσετε σε προκαταβολές ή εξόφληση όλου του ποσού πριν τη μεταβίβαση. Δεσμεύστε το ποσό που έχετε συμφωνήσει αν πρόκειται για online μεταφορά ή δείξτε το αν πρόκειται για μετρητά και το επιθυμεί ως εξασφάλιση ο πωλητής, αλλά να το καταβάλετε μόνο εφ' όσον ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης.

Ακόμα και αν το αυτοκίνητο που βρήκατε είναι η ευκαιρία του αιώνα και σε κατάσταση καινούριου, μη δείχνετε τον ενθουσιασμό σας. Ρωτήστε τον πωλητή τι περιθώριο έχει για έκπτωση στην τιμή, ή -αν είναι έμπορος- τη δωρεάν παροχή κάποιων χρήσιμων αξεσουάρ. Μην αγχώνεστε, ότι βρήκατε την καλύτερη ευκαιρία. Στα μεταχειρισμένα, αυτές είναι σαν τα λεωφορεία -σε μισή ώρα θα έρθει το επόμενο.

Κοιτάξτε προσεκτικά τα κενά μεταξύ των διαφόρων μερών του αμαξώματος. Μεγάλα και ανομοιογενή (διαφορετικά δεξιά και αριστερά) κενά, μπορεί να υποδηλώνουν αλλαγή ή τρακάρισμα. Κοιτάξτε εντός του χώρου του κινητήρα, κάτω από το κάλυμμα του χώρου αποσκευών και στις άκρες των θόλων των τροχών για εμφάνιση σκουριάς. Βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και το καπό κλείνουν κανονικά.

Κοιτάξτε για σκισμένες ή σηκωμένες μοκέτες, φθορές στα καθίσματα, στις επενδύσεις και στην οροφή. Ενεργοποιήστε τα πάντα και διαπιστώστε αν λειτουργούν. Ελέγξτε όλα τα φώτα και τις λυχνίες στο ταμπλό. Προσέξτε τη φθορά σε τιμόνι, επιλογέα ταχυτήτων και πεντάλ. Αν είναι μεγάλη και τα χιλιόμετρα λίγα, μάλλον το δεύτερο δεν ισχύει.

Τα περισσότερα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στους εμπόρους δεν έχουν πινακίδες και συνήθως δεν διατίθενται για δοκιμή. Αν όμως έχετε σκοπό να το αγοράσετε, μην το κάνετε αν δεν το οδηγήσετε πρώτα. Οι έμποροι έχουν συνήθως πινακίδες “δοκιμής”, για την   κυκλοφορία αυτοκινήτων χωρίς κανονικές πινακίδες. Τσεκάρετε τα πάντα με όλες τις αισθήσεις σας, πάρτε το χρόνο σας και αν κάτι δεν σας φαίνεται σωστό, μη διστάσετε να ζητήσετε έλεγχο από δικό σας συνεργείο.

Συμπίπτει ο αριθμός πλαισίου και κινητήρα με αυτούς που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας; Έχει περάσει ΚΤΕΟ και αν ναι μήπως έχει σημειώσεις για προβλήματα; Διαθέτει το αυτοκίνητο ενημερωμένο βιβλίο συντήρησης; Μην προχωρήσετε σε αγορά, αν κάτι από τα παραπάνω δεν υπάρχει ή άλλα γράφονται και άλλα βλέπετε.

Αν το αυτοκίνητο που θα αγοράσετε έχει εισαχθεί ως καινούριο στην Ελλάδα, είναι πιο εύκολο να βρείτε το ιστορικό του. Αν είναι εισαγόμενο μεταχειρισμένο, υποψιαστείτε πιθανά γυρισμένα χιλιόμετρα.

Ο λόγος που οι Χιώτες πάνε δύο – δύο είναι συγκεκριμένος: Τέσσερα μάτια είναι καλύτερα από δύο. Αν ο φίλος είναι μηχανικός, ακόμα καλύτερα. Αν όχι, φροντίστε τουλάχιστον να γνωρίζει κάτι από αυτοκίνητα. Αν ούτε και αυτό είναι εφικτό, τότε ας είναι τουλάχιστον καλή παρέα.

Σε μια λευκή κόλα χαρτί καταγράψτε όλους τους ελέγχους και τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε, ώστε να μην παραλείψετε το παραμικρό. Κάτω από το καθένα, αφήστε ένα μικρό κενό για τις παρατηρήσεις σας.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:03

Πληθωρισμός: Η «καμπάνα» από το Βέλγιο που ήχησε σε όλη την Ευρωζώνη

18:57

ΔΑΑ: Σε διαπραγμάτευση από την Παρασκευή οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:44

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για την Ενέργεια αύριο στην Αθήνα

18:26

Βρετανία: Ο Στάρμερ έχει την στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, δηλώνει η υπουργός Παιδείας

18:05

Το Ισραήλ κινείται νομικά κατά των NYT μετά από άρθρο περί εκτεταμένης σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων κρατουμένων

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.300 ο Γενικός Δείκτης, με τραπεζικό άλμα

17:56

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 293 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Στα 140 εκατ. τα καθαρά κέρδη

17:46

Γκάλι (ΑΚΤΩΡ LNG): «Κλειδί οι υποδομές και η σταθερότητα για την ενεργειακή ασφάλεια»

17:35

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας

17:24

Ρωσία: «Η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία»

17:15

«Πράσινο φως» στην επένδυση παραγωγής γαλλίου από το υπ. Ανάπτυξης

17:08

Μπέσεντ: Ο Τραμπ θα μιλήσει περισσότερο για την Ταϊβάν μέσα «στις επόμενες ημέρες»

17:06

Επέστρεψε στην κερδοφορία η Klarna στο πρώτο τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο τζίρος

17:00

Wall Street: Το ράλι της Cisco ωθεί τον Dow ξανά πάνω από τις 50.000 μονάδες

16:57

Τουρκία: Απέπλευσε για τη Γάζα ο τρίτος κατά σειρά στολίσκος Global Sumud

16:54

Μακρόν: «Δείγμα της ρωσικής υποκρισίας οι τελευταίες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας»

16:46

ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

16:41

Μελέτη ΙΟΒΕ: Κίνητρα αποταμίευσης μπορούν να φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη

16:26

ΔΟΑΕ: Μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας drones κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας

16:25

Μητσοτάκης στη βράβευση Ντράγκι: Καμία χώρα δεν υπέφερε πιο πολύ από την Ελλάδα στην κρίση

16:22

Theon: Στρατηγική επένδυση σε αμερικανική εταιρεία AI για εφαρμογές άμυνας

16:14

Ήπια άνοδος στις αιτήσεις των Αμερικανών για επίδομα ανεργίας

16:01

ΗΠΑ: Νέα αύξηση στις λιανικές πωλήσεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα

15:59

Data.gov.gr: Η νέα εθνική πύλη ανοικτών δεδομένων που αλλάζει το ψηφιακό αποτύπωμα της χώρας

15:47

Ποια είναι η ιδανική μουσική για το γυμναστήριο;

15:40

Ανάκληση παξιμαδιών από τον ΕΦΕΤ

15:34

Cisco: «Εκτόξευση» 19% της μετοχής μετά το ισχυρό guidance και τις 4.000 απολύσεις λόγω ΑΙ

15:26

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ

15:21

Ιρανικά ΜΜΕ: Η Τεχεράνη άρχισε να επιτρέπει τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

15:17

Βόρεια Κέρκυρα: Οι στάσεις που αξίζει να κάνετε

gazzetta
gazzetta reader insider insider