10 μυστικά για την αγορά καλού μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
10 μυστικά για την αγορά καλού μεταχειρισμένου αυτοκινήτου
Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη και κάντε την καλύτερη δυνατή αγορά, ακόμα και αν δεν γνωρίζετε την τεχνολογία των αυτοκινήτων.

Το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είναι σε κάποιες περιπτώσεις η ιδανική λύση για τις μεταφορικές μας ανάγκες, αλλά κρύβει “παγίδες”: Tρακαρίσματα σε ένα κατά δήλωση ανέπαφο αμάξωμα, πολλαπλάσια χιλιόμετρα από τα αναγραφόμενα και πολλά ακόμα προβλήματα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζονται σε μια χαμηλή τιμή και μπορούν να μας οδηγήσουν σε οικονομική αιμορραγία.

Οι 10 οδηγίες που ακολουθούν μπορούν, στο μέτρο του δυνατού, να σας γλιτώσουν από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων προσφέρουν εγγύηση, δυνατότητα ελέγχου πραγματικού αριθμού χιλιομέτρων και πλήρη μηχανολογικό έλεγχο. Αν λοιπόν δεν έχετε τις γνώσεις για να επιλέξετε σωστά ένα μεταχειρισμένο από ιδιώτη που θεωρείτε ευκαιρία ή δεν θέλετε να τρέχετε με ελέγχους σε συνεργεία κ.λ.π., προτιμήστε αυτές. 

Αν αγοράσετε μεταχειρισμένο από ιδιώτη ή έμπορο που δεν γνωρίζετε, τότε μην ενδώσετε σε προκαταβολές ή εξόφληση όλου του ποσού πριν τη μεταβίβαση. Δεσμεύστε το ποσό που έχετε συμφωνήσει αν πρόκειται για online μεταφορά ή δείξτε το αν πρόκειται για μετρητά και το επιθυμεί ως εξασφάλιση ο πωλητής, αλλά να το καταβάλετε μόνο εφ' όσον ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης.

Ακόμα και αν το αυτοκίνητο που βρήκατε είναι η ευκαιρία του αιώνα και σε κατάσταση καινούριου, μη δείχνετε τον ενθουσιασμό σας. Ρωτήστε τον πωλητή τι περιθώριο έχει για έκπτωση στην τιμή, ή -αν είναι έμπορος- τη δωρεάν παροχή κάποιων χρήσιμων αξεσουάρ. Μην αγχώνεστε, ότι βρήκατε την καλύτερη ευκαιρία. Στα μεταχειρισμένα, αυτές είναι σαν τα λεωφορεία -σε μισή ώρα θα έρθει το επόμενο.

Κοιτάξτε προσεκτικά τα κενά μεταξύ των διαφόρων μερών του αμαξώματος. Μεγάλα και ανομοιογενή (διαφορετικά δεξιά και αριστερά) κενά, μπορεί να υποδηλώνουν αλλαγή ή τρακάρισμα. Κοιτάξτε εντός του χώρου του κινητήρα, κάτω από το κάλυμμα του χώρου αποσκευών και στις άκρες των θόλων των τροχών για εμφάνιση σκουριάς. Βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και το καπό κλείνουν κανονικά.

Κοιτάξτε για σκισμένες ή σηκωμένες μοκέτες, φθορές στα καθίσματα, στις επενδύσεις και στην οροφή. Ενεργοποιήστε τα πάντα και διαπιστώστε αν λειτουργούν. Ελέγξτε όλα τα φώτα και τις λυχνίες στο ταμπλό. Προσέξτε τη φθορά σε τιμόνι, επιλογέα ταχυτήτων και πεντάλ. Αν είναι μεγάλη και τα χιλιόμετρα λίγα, μάλλον το δεύτερο δεν ισχύει.

Τα περισσότερα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στους εμπόρους δεν έχουν πινακίδες και συνήθως δεν διατίθενται για δοκιμή. Αν όμως έχετε σκοπό να το αγοράσετε, μην το κάνετε αν δεν το οδηγήσετε πρώτα. Οι έμποροι έχουν συνήθως πινακίδες “δοκιμής”, για την   κυκλοφορία αυτοκινήτων χωρίς κανονικές πινακίδες. Τσεκάρετε τα πάντα με όλες τις αισθήσεις σας, πάρτε το χρόνο σας και αν κάτι δεν σας φαίνεται σωστό, μη διστάσετε να ζητήσετε έλεγχο από δικό σας συνεργείο.

Συμπίπτει ο αριθμός πλαισίου και κινητήρα με αυτούς που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας; Έχει περάσει ΚΤΕΟ και αν ναι μήπως έχει σημειώσεις για προβλήματα; Διαθέτει το αυτοκίνητο ενημερωμένο βιβλίο συντήρησης; Μην προχωρήσετε σε αγορά, αν κάτι από τα παραπάνω δεν υπάρχει ή άλλα γράφονται και άλλα βλέπετε.

Αν το αυτοκίνητο που θα αγοράσετε έχει εισαχθεί ως καινούριο στην Ελλάδα, είναι πιο εύκολο να βρείτε το ιστορικό του. Αν είναι εισαγόμενο μεταχειρισμένο, υποψιαστείτε πιθανά γυρισμένα χιλιόμετρα.

Ο λόγος που οι Χιώτες πάνε δύο – δύο είναι συγκεκριμένος: Τέσσερα μάτια είναι καλύτερα από δύο. Αν ο φίλος είναι μηχανικός, ακόμα καλύτερα. Αν όχι, φροντίστε τουλάχιστον να γνωρίζει κάτι από αυτοκίνητα. Αν ούτε και αυτό είναι εφικτό, τότε ας είναι τουλάχιστον καλή παρέα.

Σε μια λευκή κόλα χαρτί καταγράψτε όλους τους ελέγχους και τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε, ώστε να μην παραλείψετε το παραμικρό. Κάτω από το καθένα, αφήστε ένα μικρό κενό για τις παρατηρήσεις σας.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:10

Πυροβολισμοί σε ΕΦΚΑ και Λουκάρεως: Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 89χρονος

16:59

Wall Street: Πιέσεις στην τεχνολογία από τις «αδυναμίες» της OpenAI

16:57

Συμφωνία Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για στενότερη συνεργασία

16:51

Εσύ έχεις Σήμα στην επιχείρησή σου;

16:51

Υπογραφή σύμβασης για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο

16:44

Ρωσία: Τουλάχιστον 7 νεκροί από πυρκαγιά σε υπό κατασκευή κτίριο στη Μόσχα

16:23

Θεοδωρικάκος: «Έμπρακτη στήριξη του νέου παραγωγικού προτύπου στη Θεσσαλία με ενίσχυση της βιομηχανίας και της καινοτομίας»

16:13

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Σκιάθο - Αισθητός στην Αττική

16:06

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Υπουργικό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Η ατζέντα

16:03

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι νέοι αυστηροί κανόνες για τα ζώα συντροφιάς - Πότε μπαίνουν σε ισχύ, τι αλλάζει

15:59

ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις 22,7 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους λόγω ευλογιάς

15:44

Η Google άρχισε την κατασκευή τεράστιου κέντρου για το AI στην Ινδία - Στα 15 δισ. η επένδυση

15:39

Τριήμερο Πρωτομαγιάς: 7 προορισμοί για να πιάσετε τον Μάη μέσα στη φύση

15:36

Μέση Ανατολή: Το Κατάρ προειδοποιεί ενάντια σε μια «παγωμένη σύγκρουση» στον Κόλπο

15:31

Αποχωρούν από OPEC και OPEC+ την 1η Μαΐου τα ΗΑΕ

15:25

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά προϋπολογισμό στο 1,27% του ΑΕΠ χωρίς τα δάνεια του NextGenerationEU

15:21

UBS: Περιουσιακά στοιχεία 83 τρισ. δολαρίων θα αλλάξουν χέρια τις επόμενες δύο δεκαετίες

15:12

ILO: Προειδοποιεί για 840.000 θανάτους ετησίως λόγω των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία

15:09

Τριζόνια: Απόδραση στο μοναδικό νησί του Κορινθιακού που κατοικείται

15:05

Standard & Poor’s: Υποβαθμίζει στο 1,7% την εκτίμηση για την ελληνική ανάπτυξη

15:01

Γαλλία: Επιτυχημένες οι πρώτες δοκιμές των drones Camcopter S-100 που προορίζονται για τις ελληνικές φρεγάτες

14:57

Politico: Ο πόλεμος στο Ιράν εκθέτει τις αδυναμίες του NATO

14:52

Μπρατάκος: «Η Ελλάδα να γίνει κόμβος συνεργασιών και επενδύσεων στη ΝΑ Ευρώπη»

14:46

Συμφωνία 6 δισ. δολαρίων για LNG στην Αλβανία μεταξύ Venture Global και Aktor LNG

14:45

Κακολύρης (Socialdoo): Oι εταιρείες χρειάζονται δομική και εποικοδομητική επικοινωνία

14:40

myΔΕΗ: Νέες προσφορές και επιβραβεύσεις μέσω myRewards Coupons

14:33

ΕΣΠΑ όπως… Ταμείο Ανάκαμψης: Η Αθήνα θέλει κονδύλια με όρους, ορόσημα και μεταρρυθμίσεις

14:32

Messinia Challenge 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την απόλυτη γιορτή αθλητισμού και ευεξίας

14:31

ΤτΕ: Αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης δανείων το α' τρίμηνο

14:28

Ζελένσκι: «Η αγορά κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών από το Ισραήλ είναι παράνομη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider