6+1 μάρκες αυτοκινήτων που χάθηκαν και τις αναπολούμε

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
6+1 μάρκες αυτοκινήτων που χάθηκαν και τις αναπολούμε
Στην υπέρ εκατονταετή ιστορία του αυτοκινήτου, δεκάδες είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που έλαμψαν και έσβησαν. Ορισμένες όμως πολύ πρόσφατα και μας λείπουν.

Στη μεγάλη ιστορία της αυτοκίνησης υπήρξαν μάρκες που “έζησαν” λίγα χρόνια -ακόμα και μερικούς μήνες όπως για παράδειγμα η αμερικανική Tucker, που πρόλαβε και κατασκεύασε μόλις 50 αυτοκίνητα. Άλλες χάθηκαν μετά από πολλές δεκαετίες και πολύ σημαντικά μοντέλα. Από αυτές, τις πιο σημαντικές, που άφησαν το στίγμα τους και στην ελληνική αγορά, παρουσιάζουμε στη συνέχεια. Πολλοί θα νοιώσουν ίσως και συγκίνηση, καθώς ίσως ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη ζωή μέσα σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο, που σήμερα υπάρχει μόνο στη μνήμη μας.

Η γαλλική Simca υπήρξε δημιούργημα της Fiat το 1934, αλλά πέρασε στα χέρια της αμερικανικής Chrysler και στη συνέχεια της PSA (Peugeot – Citroen), από την οποία απορροφήθηκε και χάθηκε στο τέλος της δεκαετίας του '80. Η Simca είχε στη γκάμα της πολλά best seller μοντέλα στη γαλλική αγορά, ενώ τα Horizon και 1307 είχαν κερδίσει τον τίτλο του αυτοκινήτου της χρονιάς τα έτη 1978 και 1976 αντίστοιχα. Η μάρκα είχε πολύ καλή πορεία και στη χώρα μας.

Η σουηδική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1945 συνέδεσε το όνομά της τόσο με την ασφάλεια, όσο και με πρωτοποριακούς κινητήρες turbo τη δεκαετία του '90. Υπό τη σκέπη της GM που την εξαγόρασε πλήρως το 2000, άρχισε η πορεία προς την καταστροφή του 2010. Με premium εικόνα και εξαιρετική φήμη στην ελληνική αγορά, η Saab υπήρξε μια από τις αγαπημένες εναλλακτικές της τρόικα των Mercedes, BMW και Audi.

Με premium “αέρα” στην ελληνική αγορά, η Rover θεωρούταν για πολλές δεκαετίες ότι καλύτερο είχε να προσφέρει η βρετανική τεχνολογία. Η εταιρεία ξεκίνησε από το 1885 ως κατασκευαστής ποδηλάτων και από το 1904 μπήκε στην κατασκευή αυτοκινήτων. Πέρασε από πολλά χέρια στην πορεία, ενώ ένα κομμάτι της, αυτό των τετρακίνητων Land Rover, υπάρχει και σήμερα στην κατοχή της ινδικής Tata. Τα τελευταία Rover που είδαμε στην Ελλάδα ήταν τα μοντέλα 45 και 75. Το 2005 η μάρκα σταμάτησε την παραγωγή αυτοκινήτων.

Η γερμανική μάρκα αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ξεκίνησε το 1873 και “έσβησε” το 1977, υπό την ιδιοκτησία της VW, που την απέκτησε το 1969. Το πιο πρωτοποριακό της μοντέλο, αλλά και αυτό που την κατέστρεψε, ήταν το Ro 80. Ένα υπέροχο αυτοκίνητο, με έναν εξαιρετικά αναξιόπιστο όμως κινητήρα Wankel. Στη χώρα μας άφησαν ιστορία τα TT1200, με τον κινητήρα και την κίνηση πίσω.

H Lancia υπάρχει από το 1906 στο χάρτη του αυτοκινήτου, πλέον όμως το μοναδικό της μοντέλο, το Y, παράγεται και πωλείται αποκλειστικά στην Ιταλία. Μάλιστα ανανεώθηκε πρόσφατα, αλλά από τη χώρα δεν βγαίνει... Στην Ελλάδα η μάρκα έγινε “θρησκεία” την εποχή της επικράτησης των αγωνιστικών Delta HF Integrale στο WRC, στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Η οικονομική περίοδος των “παχιών αγελάδων” βρήκε πολλά Hummer H3 στους ελληνικούς δρόμους, παρά το πραγματικά κολοσσιαίο μέγεθος του αμαξώματος και των κινητήρων του αμερικανικού ATV. Προερχόμενο από το ακόμα μεγαλύτερο στρατιωτικό Hummer H2, που εμφανίστηκε το 1992, παραγόταν έως το 2009 από την General Motors, που πήρε τα δικαιώματα του ονόματος από την AM General το 1999.

Ιστορική βρετανική μάρκα που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1905 και σταμάτησε κάθε δραστηριότητα το 1987. Στην ελληνική αγορά το τελευταίο της μοντέλο ήταν το Montego της εικόνας. Το όνομα κατέχει σήμερα η κινεζική SAIC Motors, ως μέρος του MG Rover Group, που επίσης της ανήκει.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:35

Reuters: Η Ρωσία μπορεί να μειώσει την εξόρυξη πετρελαίου εξαιτίας των επιθέσεων ουκρανικών drones

19:31

Παπασταύρου: Σε χρόνο ρεκόρ η εκκίνηση έργων πρόληψης και αποκατάστασης στον πυρόπληκτο Φενεό

19:18

Ευρωαγορές: Βουτιά στους δείκτες με πιέσεις στις τράπεζες

19:12

CrediaBank: Στα 200 εκατ. ευρώ το τίμημα για την HSBC Μάλτας

19:10

Intralot: Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων

18:46

«Ένα λιοντάρι έφυγε»: Μέριλ Στριπ, Τζέιν Φόντα και Ντόναλντ Τραμπ αποχαιρετούν τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ

18:45

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πότε ξεκινάει η δημόσια προσφορά του ομολόγου 500 εκατ. ευρώ

18:43

Ο e-ΕΦΚΑ εγκαινιάζει το νέο Dashboard - myEFKA

18:39

Χολέρα: Αύξηση σε κρούσματα και θανάτους για δεύτερη χρονιά παρά την ύπαρξη εμβολίου

18:36

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο απένειμε χάρη σε 25 ακόμη κρατούμενους,

18:24

ΝΥΤ: «Προσπάθεια φίμωσης και αποθάρρυνσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας» η μήνυση Τραμπ

18:18

Ρωσία: Μόσχα και Μινσκ υιοθετούν «υπεύθυνη προσέγγιση» στα πυρηνικά όπλα

18:12

Επ. Κεφαλαιαγοράς: ΟΚ στο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -Διαγραφή μετοχών Metlen από ΧΑ

18:04

Δαμασκός: Ιορδανία και ΗΠΑ υποστηρίζουν σχέδιο ειρήνευσης στη Σουέιντα, επαρχία των Δρούζων

18:03

Noval Property: Αύξηση 17% στη λειτουργική κερδοφορία - Στα 679 εκατ. ευρλω το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

17:59

ΧΑ: Υπέκυψε στις πιέσεις ο Γενικός Δείκτης

17:57

Πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο εταιρείας στου Ρέντη

17:56

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναχώρησε για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο

17:52

Κεδίκογλου (Eldorado Gold): Στην τελική ευθεία η επένδυση στις Σκουριές

17:47

Aegean: Αύξηση 109% στα κέρδη μετά από φόρους το α' εξάμηνο - Ενισχυμένη επιβατική κίνηση

17:44

Βρετανία: Ο όμιλος ΜΜΕ Sky σχεδιάζει να καταργήσει 600 θέσεις εργασίας

17:43

Χατζηδάκης: Καταλύτης για προσέλκυση επενδύσεων το νέο Ταμείο Καινοτομίας και Υποδομών

17:41

Κικίλιας: Η ελληνική ναυτιλία συμβάλλει στην ευημερία της πατρίδας μας

17:37

«Δεν ξέρω πολλά γι' αυτό»: Ο Ντόναλντ Τραμπ για την ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

17:34

BofA: Το success story της Alpha Bank στο μεγαλύτερο τραπεζικό συνέδριο του Λονδίνου

17:33

Παπαθανάσης: Στόχος το σύνολο των διαθέσιμων πόρων να κατευθυνθεί στην οικονομία

17:28

Πιερρακάκης στο AIIS: Επιταχύνουμε τις αλλαγές για να πετύχουμε ισχυρή ανάπτυξη

17:24

ΕΕ: Εκτός αγοράς εργασίας το ένα πέμπτο του πληθυσμού - Οι αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες

17:23

Υεμένη: Ισραηλινά πλήγμα στο λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα

17:21

Ferryhopper: «Πρωταγωνίστρια» του καλοκαιριού η Πάρος - Θραύση έκανε ο Αργοσαρωνικός

gazzetta
gazzetta reader insider insider