Αυτοκίνητο
27-02-2019 | 11:17

Tα 9 ασφαλέστερα αυτοκίνητα του 2018

Μοιράσου το
Tα 9 ασφαλέστερα αυτοκίνητα του 2018

O ευρωπαϊκός οργανισμός Euro NCAP πραγματοποιεί κάθε χρόνο πολυάριθμες δοκιμές πρόσκρουσης αυτοκινήτων. Δείτε ποια ήταν τα 9 μοντέλα, τα οποία πρώτευσαν σε ασφάλεια το 2018.

Δεκάδες μοντέλα θυσιάζονται κάθε χρόνο στις δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού οδικής ασφάλειας Euro NCAP. Μάλιστα οι προδιαγραφές αυτών των Crash Test δυσκολεύουν συνεχώς, με στόχο να γίνονται τα αυτοκίνητα ολοένα ασφαλέστερα για τους επιβάτες τους, αλλά και για τους πεζούς, τους δικυκλιστές και τους επιβάτες των άλλων οχημάτων. Ανάλογα με την αντοχή τους στις συγκρούσεις αξιολογούνται τα αυτοκίνητα με έως και 5 αστέρια, που είναι και η ανώτατη διάκριση από πλευράς του Euro NCAP. Για το 2018, τα 9 ασφαλέστερα μοντέλα ήταν τα εξής:

  • Mercedes Benz A-Class
  • Lexus ES
  • Volvo XC40
  • Audi A6
  • Mazda 6 Sport Combi
  • Hyundai Nexo
  • VW Touareg
  • Nissan Leaf
  • Ford Focus

H τελική αξιολόγηση προκύπτει από τέσσερις επιμέρους βαθμολογίες σε ισάριθμους τομείς, οι οποίοι θεωρούνται κρίσιμοι για τα επίπεδα ασφάλειας ενός οχήματος.

Προστασία ενηλίκων επιβατών

Για το συγκεκριμένο κριτήριο προσμετρά ο Euro NCAP τα αποτελέσματα του πλαγιομετωπικού και του πλευρομετωπικού Crash Test με βάση την επίδρασή τους πάνω σε ενήλικες επιβάτες.

Προστασία παιδιών

Εδώ ο Euro NCAP αξιολογεί τις επιδόσεις και τις προδιαγραφές ασφαλείας των αυτοκινήτων, όσον αφορά τα παιδιά-επιβάτες. Μία παράμετρος είναι η προστασία που προσφέρει το όχημα σε μετωπικές και πλευρικές συγκρούσεις με τους μικρούς επιβάτες σε κατάλληλα παιδικά καθίσματα. Μία δεύτερη παράμετρος αφορά στις δυνατότητες τοποθέτησης ειδικών καθισμάτων για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο όχημα και μία τρίτη αφορά στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου σε σχέση με την ασφαλή μεταφορά παιδιών.

Προστασία πεζών

Ουσιαστικά αξιολογείται το επίπεδο λειτουργίας των συστημάτων αυτόματης πέδησης και ο βαθμός προστασίας των πεζών και των ποδηλατιστών σε περίπτωση σύγκρουσης με το όχημα. Εδώ ο Euro NCAP ερευνά τις πιθανότητες τραυματισμού του πεζού στο κεφάλι, στη λεκάνη και στα κάτω άκρα, ενώ προβλέπονται πρόσθετοι βαθμοί, εφόσον αναγνωρίζει το αυτόματο σύστημα φρεναρίσματος όχι μόνον τους πεζούς, αλλά και τους ποδηλάτες.

Συστήματα ασφαλείας

Οι ερευνητές του Euro NCAP εξετάζουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα όλων των τεχνολογιών ασφαλείας των αυτοκινήτων σε περίπτωση σύγκρουσης. Επίσης, αν κάποια μοντέλα δεν διαθέτουν προηγμένα συστήματα ασφαλείας, τότε χάνουν πολύτιμους βαθμούς και τους αφαιρούνται αστέρια.

Δείτε αναλυτικά τα 9 «πεντάστερα» μοντέλα του 2018 με τις υψηλότερες επιμέρους βαθμολογίες στους τέσσερις τομείς αξιολόγησης:

Προστασία ενηλίκων: 96 

Προστασία παιδιών: 91 

Προστασία πεζών: 92 

Συστήματα ασφαλείας: 75
 

Προστασία ενηλίκων: 91

Προστασία παιδιών: 87

Προστασία πεζών: 90 

Συστήματα ασφαλείας: 77
 

Προστασία ενηλίκων: 97

Προστασία παιδιών: 87

Προστασία πεζών: 71 

Συστήματα ασφαλείας: 76
 

Προστασία ενηλίκων: 93

Προστασία παιδιών: 85

Προστασία πεζών: 81 

Συστήματα ασφαλείας: 76
 

Προστασία ενηλίκων: 95

Προστασία παιδιών: 91

Προστασία πεζών: 66 

Συστήματα ασφαλείας: 73
 

Προστασία ενηλίκων: 94

Προστασία παιδιών: 87

Προστασία πεζών: 67 

Συστήματα ασφαλείας: 80
 

Προστασία ενηλίκων: 89

Προστασία παιδιών: 86

Προστασία πεζών: 72

Συστήματα ασφαλείας: 81
 

Προστασία ενηλίκων: 93

Προστασία παιδιών: 86

Προστασία πεζών: 71

Συστήματα ασφαλείας: 71
 

Προστασία ενηλίκων: 85

Προστασία παιδιών: 87

Προστασία πεζών: 72

Συστήματα ασφαλείας: 75
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.