Brexit: Σε θέση «μάχης» η στερλίνα καθώς ο χρόνος πιέζει – Κρίσιμος ο Νοέμβριος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: Σε θέση «μάχης» η στερλίνα καθώς ο χρόνος πιέζει – Κρίσιμος ο Νοέμβριος
«Ο,τιδήποτε λιγότερο από μια πραγματική λύση για τους επενδυτές που παρακολουθούν τη στερλίνα, δεν αρκεί», γράφει το Bloomberg, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, την ώρα που το Λονδίνο προετοιμάζεται για ένα άτακτο Brexit.

Για τους traders που «ψηφίζουν» στερλίνα και έχουν περάσει «από σαράντα κύματα» εδώ και τέσσερα χρόνια – από το δημοψήφισμα του 2016 και το ναι στο Brexit μέχρι σήμερα – δεν τους αρκεί παρά μια πραγματική λύση.

«Ο,τιδήποτε λιγότερο από μια πραγματική λύση για τους επενδυτές που παρακολουθούν τη στερλίνα, δεν αρκεί», γράφει το Bloomberg, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, την ώρα που το Λονδίνο προετοιμάζεται για ένα άτακτο Brexit, ήτοι μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εμπορική συμφωνία.

«Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για τη νομοθέτηση μιας εμπορικής συμφωνίας. Επομένως η πραγματική προθεσμία για τη σύναψη μιας συμφωνίας λήγει στις αρχές Νοεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει χρόνος για τη νομοθέτησή της», σχολιάζει ο Adam Cole, στρατηγικός αναλυτής της RBC Europe. «Όπως όλα δείχνουν, η επίτευξη συμφωνίας μοιάζει τελικά απίθανη», προσθέτει.

Στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων, σήμερα, Δευτέρα, η στερλίνα κινείται σταθεροποιητικά, στα επίπεδα των 1,2932 δολαρίων.

«Δεν χρειάζεται πανικός»

Έχοντας βιώσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια, εν μέσω ατέρμονων διαπραγματεύσεων, οι επενδυτές έχουν συνηθίσει να φιλτράρουν τον πολιτικό «θόρυβο», καθώς βλέπουν άλλωστε τις προθεσμίες να περνούν… η μία μετά την άλλη.

«Οι κινήσεις της στερλίνας μαρτυρούν πως η αγορά αποτιμά ένα ήπιο σενάριο μη συμφωνίας», προβλέπουν οι αναλυτές της MUFG. Οι ίδιοι συστήνουν short θέσεις για το βρετανικό νόμισμα έναντι του δολαρίου.

«Η στερλίνα περιμένει να δει εάν θα υπάρξει τελικά εμπορική συμφωνία ή όχι. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου», σχολιάζουν, από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Danske Bank. «Καθώς πλησιάζουν, μάλιστα, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες θα αυξήσουν τη μεταβλητότητα σε όλα τα νομίσματα, ο Νοέμβριος προμηνύεται ιδιαίτερα κακός για τη στερλίνα», προειδοποιούν.

Η στάση του Λονδίνου

Η Βρετανία παροτρύνει, πλέον ανοιχτά, τις επιχειρήσεις να εντατικοποιήσουν τις προετοιμασίες τους για μία αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, όταν η μεταβατική περίοδος τερματιστεί, δηλώνοντας προς τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας, ότι «ο χρόνος τελειώνει».

Οι συνομιλίες μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας τερματίστηκαν με αλληλοκατηγορίες την προηγούμενη εβδομάδα, με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν την ανάγκη συμβιβασμού για την άλλη πλευρά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος συνέχισης των συζητήσεων και ότι τώρα είναι καιρός για την προετοιμασία μιας εξόδου χωρίς εμπορική συμφωνία.

Ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ δήλωσε χθες πως η πόρτα είναι ακόμη μισάνοιχτη για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Ο Τζόνσον και ο Γκόουβ θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία με στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων μέσα στην εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ 200.000 έμποροι θα λάβουν μία επιστολή για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των τελωνείων, αλλά και τους κανόνες φορολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider