Αναλυτές: «Τα χειρότερα έχουν περάσει» για τις διεθνείς αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτές: «Τα χειρότερα έχουν περάσει» για τις διεθνείς αγορές
Πόσο πιθανός είναι ένας νέος γύρος διόρθωσης και πώς μπορεί να επηρεάσει τις μετοχές το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

«Τα χειρότερα για τις διεθνείς αγορές έχουν περάσει», εκτιμά κορυφαία οικονομολόγος που παρακολουθεί εκ των έσω την πορεία των χρηματιστηρίων, ιδίως σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού.

«Τα χειρότερα έχουν περάσει για τις αγορές, σε όρους διόρθωσης», σχολιάζει η Mona Mahajan, οικονομολόγος της Allianz Global Investors κι ενώ απέχουμε κάτι παραπάνω από πέντε εβδομάδες έως τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Όπως η ίδια δήλωσε στο CNBC, ο πραγματικός φόβος δεν υπάρχει πια στις αγορές, ιδίως μάλιστα σε ό,τι αφορά τη Wall Street. «Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί μπορεί να επιφέρει αναταράξεις στις αγορές, ωστόσο πραγματικός φόβος, στην τρέχουσα συγκυρία, δεν υπάρχει», εξηγεί η οικονομολόγος.

«Καταλύτης» το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, δεν είναι λίγοι οι θεσμικοί επενδυτές που αναμένουν την έκβαση των αμερικανικών εκλογών για να αξιολογήσουν και να αποφασίσουν τις επόμενες επενδυτικές τους κινήσεις.

Εάν υπάρξει καθοδική κίνηση των αγορών, σίγουρα θα συνδέεται με την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, συμπληρώνει.

Οι επιδόσεις των αμερικανικών δεικτών

Να σημειωθεί εδώ ότι από τις 2 Σεπτεμβρίου ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στη Wall Street έχει μετρήσει απώλειες 11%.

«Μπορεί να δούμε μια επιπλέον πτώση 5%, ή ακόμη και 10% στις αγορές;» διερωτάται η Mahajan. «Φυσικά», απαντάει, «ειδικά αν αναλογιστούμε πως το άλμα του Nasdaq από τα χαμηλά της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη 2α Σεπτεμβρίου, έχει φτάσει το 75%».

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500, μετρά απώλειες 8% από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την οικονομολόγο, όσο προχωρούμε ως το 2021, μπορεί να δούμε και νέο κύμα διόρθωσης, αλλά και νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Η Mahajan προβλέπει επίσης πως ο S&P 500 μπορεί προσωρινά να καταγράψει επιπλέον απώλειες 5-7%.

Ποιος κλάδος θα ξεχωρίσει

Παράλληλα, εκτιμά πως ο κλάδος της βιομηχανίας μπορεί τώρα να υποαποδίδει, ωστόσο προσεχώς διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να ανακάμψει.

«Τα στοιχεία που ανακοινώνονται για τη μεταποίηση μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τον κλάδο της βιομηχανίας», συμπληρώνει.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider