Βουτιά 20ετίας για την τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουτιά 20ετίας για την τουρκική λίρα
Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί εδώ και εννέα συνεχείς εβδομάδες, με τη βουτιά να φτάνει το 27% από τις αρχές του 2020.

Αμείωτες συνεχίζουν οι πιέσεις για το τουρκικό νόμισμα, καθώς οι επενδυτές δεν λένε να πειστούν ούτε για τους διπλωματικούς χειρισμούς του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ούτε και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία.

Η τουρκική λίρα έχει επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές «σφυροκόπημα», το οποίο σηματοδοτεί το μεγαλύτερο sell off από το μακρινό… 1999.

Οι πιέσεις συνεχίζονται και σήμερα, Τρίτη, με τη λίρα να υποχωρεί στο νέο ιστορικό χαμηλό των 8,1639 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση 0,7%.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί εδώ και εννέα συνεχείς εβδομάδες, με τη βουτιά να φτάνει το 27% από τις αρχές του 2020.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι παράγοντες της αγοράς που προειδοποιούν πως η Άγκυρα οδεύει ολοταχώς για επανάληψη της νομισματικής κρίσης του 2018.

Ευθύνες στην κεντρική τουρκική τράπεζα

Οι αναλυτές επιρρίπτουν ευθύνες στην κεντρική τράπεζα της χώρας για το πρωτοφανές sell off, κατηγορώντας την ανοιχτά για «αποτυχία» αύξησης των επιτοκίων της, στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας. Αντίθετα, η κεντρική τουρκική τράπεζα αποφάσισε, την προηγούμενη εβδομάδα, να διατηρήσει αμετάβλητα στο 10,25% τα επιτόκιά της, ποσοστό ήτοι χαμηλότερο από τον πληθωρισμό στην Τουρκία που «τρέχει» με 11,8%.

Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές κρατικές τράπεζες προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις λίρας – περί τα 800 εκατ. δολάρια – τη Δευτέρα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σταθεροποιηθεί το νόμισμα.

Ξυπνούν μνήμες του 2018

«Η τουρκική λίρα μπορεί στο τέλος του 2020 να βιώσει μια βαθύτερη υποτίμηση από εκείνη που βίωσε το 2018», προειδοποιεί ο Erik Meyersson, οικονομολόγος της Handelsbanken.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2018 το τουρκικό νόμισμα έχασε το 30% της αξίας του, με τη χώρα να βιώνει μια βαθιά νομισματική κρίση.

Οι χειρισμοί Ερντογάν

Ξανά στο… σήμερα, οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους μακριά από τα τουρκικά assets, κυρίως λόγω των πολιτικών επιλογών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε περισσότερα από ένα μέτωπα.

Μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν προκάλεσε ανοιχτά τις ΗΠΑ να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα ώστε να… δοκιμάσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400, ενώ την ίδια ώρα επιδόθηκε σε έναν λεκτικό «πόλεμο» με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider