Euroxx: Βραχυπρόθεσμα στις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο - Τα top picks

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Euroxx: Βραχυπρόθεσμα στις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο - Τα top picks
Η αναζωπύρωση της πανδημίας και η εκ νέου ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων περιορίζουν την αναπτυξιακή δυναμική προς το παρόν, ενισχύοντας την αστάθεια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Τα top picks της χρηματιστηριακής και τα περιθώρια ανόδου.

Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα για την εγχώρια αγορά, οι ελληνικές μετοχές δείχνουν πως είναι καλά τοποθετήμενες ώστε να επανέλθουν για αργότερα φέτος, έχοντας φυσικά τη στήριξη από το τρίπτυχο του εμβολιαστικού προγράμματος, της συνέχισης της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και της συμβολής του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τη Euroxx, οι βασικοί «οδηγοί» που θα καθορίσουν την πορεία της εγχώριας αγοράς είναι:

  • Η ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που υπόκειται στην έγκαιρη και αποτελεσματική διάθεση των εμβολίων, που θα ενισχύσει τις τουριστικές ροές, την ιδιωτική κατανάλωση και την εμπιστοσύνη. Παρά την υψηλή αβεβαιότητα και τους κινδύνους που περικλύουν τις προοπτικές, η χρηματιστηριακή εκτιμά, ότι αν υπάρξει μια κανονική διάθεση των εμβολίων μέχρι τα μέσα του 2021, τότε θα είναι εφικτή μια αναπτυξιακή δυναμική που θα ξεπερνά το 3% για το 2021, με γνώμονα την αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση, την ενίσχυση των επενδυτικών δαπανών και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Στο θετικό μακροοικονομικό σενάριο της Euroxx, η ενίσχυση των εταιρικών κερδών, θα υποστηρίξει τις αποτιμήσεις ελληνικών μετοχών.
  • Το Ταμείο Ανάκαμψης (μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν μπορεί να χάσει): Κατά τη Euroxx, η βέλτιστη χρήση όλων των διαθέσιμων κεφαλαίων των Ταμείου, κάτω από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27, θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη διασφάλιση της προσωρινότητας του αντίκτυπου της πανδημίας και της επιτυχής αντιμετώπισης των ανισορροπίων και των χρόνιων αγκυλώσεων της ελληνικής οικονομίας (από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009) που δεν είναι άλλα από το υψηλό δημόσιο χρέος, την ανεργία, τα NPLs και μεγάλο επενδυτικό κενό.
  • Η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στη συνεχή «μάχη» που δίνουν ενάντια στον υψηλό όγκο των NPEs, καθώς και στην περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων εξαιτίας της πανδημίας και της χαμηλής ικανότητας δημιουργίας κεφαλαίων λόγω της χαμηλής λειτουργικής κερδοφορίας. Σε αυτήν την προσπάθεια, ο «Ηρακλής I» είναι πολύτιμος σύμμαχος, ενώ πρόσθετες πρωτοβουλίες όπως o «Ηρακλής II» ή / και μια καλά σχεδιασμένη «bad bank» θα μπορέσουν σίγουρα να βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των NPEs αποκαθιστώντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Από την άλλη, όπως σημειώνει η Euroxx η αναζωπύρωση της πανδημίας και η εκ νέου ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων περιορίζουν την αναπτυξιακή δυναμική προς το παρόν, ενισχύοντας την αστάθεια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος θα οδηγήσει σε μια σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού και η εισροή των πρώτων δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης φανερώνουν μια οικονομική επιτάχυνση πέρα από το α' εξάμηνο του 2021.

Έτσι, το σκηνικό ώστε να υπάρξουν θετικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές το β' εξάμηνο του έτους παραμένει ευνοϊκό κατά τη Euroxx, υποστηριζόμενο επίσης από μια καλή δυναμική αύξησης των εταιρικών κερδών και λογικές, ή ακόμη και ελκυστικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτιμήσεις. Βραχυπρόθεσμα παρ'όλα αυτά, η έλλειψη σημαντικού καταλύτη περιορίζει την κίνηση της εγχώριας αγοράς γύρω από τις 800 μονάδες, με αυστηρό stock picking.

Ευρύτερα, στο βασικό σενάριο της Euroxx, αν αποκλειστεί μια σοβαρή διαταραχή από ένα νέο κύμα της πανδημίας, οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια ελκυστική μεσοπρόθεσμη προοπτική αποδόσεων. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή συνιστά διαφοροποίηση των χαρτοφυλακιών, καθώς δεν αναμένεται πως όλοι οι κλάδοι και οι εταιρείες θα «επουλώσουν» σίγουρα και με τον ίδιο ρυθμό τις «πληγές» τους από την πανδημία.

insider

Στα top picks της Χρηματιστηριακής για εφέτος συγκαταλέγονται εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον υποσχόμενο ενεργειακό τομέα (Μυτιληναίος/τιμή στόχος 14 ευρώ, ΔΕΗ/τιμή στόχος 13 ευρώ, Tέρνα Ενεργειακή/τιμή στόχος 15,80 ευρώ), καλύπτοντας σημαντικές πτυχές όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και ο μετασχηματισμός.

Πέραν αυτών, στις κορυφαίες επιλογές συγκραταλέγονται και δύο μεγάλες σε κινητικότητα μετοχές με καλά θεμελιώδη, ισχυρές ταμειακές ροές και διατηρήσιμα μερίσματα (ΟΠΑΠ τιμή στόχος/14,50 ευρώ, ΟΤΕ/τιμή στόχος 16,50 ευρώ). Όσον αφορά τις τράπεζες, η κορυφαία επιλογή της Euroxx για το 2021 είναι ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας (τιμή στόχος 3,40 ευρώ) χάρη στην ισχυρή κεφαλαιακή θέση, την καλύτερη θέση ρευστότητας στον κλάδο και τα κορυφαία επίπεδα κάλυψης.

insider

Διαβάστε επίσης:

Προβληματισμός και αποστάσεις από το Χρηματιστήριο - Τι θα δούμε το επόμενο διάστημα

 

Φωτογραφία: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider