Προβληματισμός και αποστάσεις από το Χρηματιστήριο - Τι θα δούμε το επόμενο διάστημα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προβληματισμός και αποστάσεις από το Χρηματιστήριο - Τι θα δούμε το επόμενο διάστημα
Αποστάσεις κρατούν οι επενδυτές από το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς επανέρχεται η αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της ενεργοποίησης νέων ισχυρότερων περιοριστικών μέτρων. Έμφαση στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων με αυστηρό stock picking. Ποιοι τίτλοι άντεξαν στην πανδημία και θα επωφεληθούν από το «recovery plan».

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η «θερινή ραστώνη» που επικρατεί από τις αρχές της φετινής χρονιάς στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δημιουργώντας ισχυρά ερωτηματικά για το τι θα επακολουθήσει. Το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργείται, από τις μεταλλάξεις του στελέχους του κορονοϊού, την ενεργοποίηση νέων αυστηρότερων μέτρων με βασικούς κλάδους της οικονομίας να παραμένουν στον «πάγο», και το μεγάλο άγνωστο στην πολυπαραγοντική εξίσωση να παραμένει το μέγεθος των νέων εισροών NPLs στους ισολογισμούς των τραπεζών, κρατά μακριά τους επενδυτές από την εγχώρια αγορά.

Σε αυτό συντείνει η ρηχότητά της, η έλλειψη επενδυτικού story που όντας μια περιφερειακή/αναδυόμενη αγορά κρίνεται αναγκαίο, αλλά και η αβεβαιότητα και κίνδυνοι που ελλοχεύουν γύρω από τον τουρισμό που καλύπτει το 1/3 των εσόδων της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ξένοι οίκοι και αναλυτές μιλούν για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς από το δεύτερο μισό της χρονιάς εάν το εμβολιαστικό πρόγραμμα ανεβάσει ταχύτητα και ξεκινήσουν οι εισροές πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κρούοντας παράλληλα των κώδωνα του κινδύνου για τον τουρισμό που εξαρτάται τόσο από τους διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς όσο και από την πορεία ανοσίας των χωρών που στηρίζουν το ελληνικό προϊόν. Έτσι οι περιορισμένες κινήσεις στο ταμπλό και η συσσώρευση που καταγράφεται θεωρούνται δικαιολογημένες καθώς δεν υπάρχει ορατότητα και βάθος.

Παράλληλα, εξακολουθεί να εκλείπει ο καταλύτης που θα δώσει ώθηση και «πάτημα» σε ισχυρά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια να ασχοληθούν με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα υψηλά discount (άνω του 40%) σε EV/EBITDA με τα οποία διαπραγματεύονται οι ελληνικοί τίτλοι (εκτός τραπεζών) έναντι των ευρωπαϊκών αλλά και η στροφή που επιχειρείται σε value μετοχές δεν βρίσκουν προς το παρόν αντίκρισμα εφόσον η εγχώρια αγορά έχει ελλιπή παρουσία στα διεθνή «ραντάρ» και σε δείκτες όπως ο MSCI.

Έτσι σε αυτό το ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο insider.gr πως έμφαση θα πρέπει να δοθεί το επόμενο διάστημα σε ένα πλαίσιο «σφικτού» stock picking, εξετάζοντας κλάδους που έβγαλαν «άμυνες» στις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο την επόμενη μέρα.

Τεχνικά αξίζει να σημειώσουμε πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται χαμηλότερα από τις 771 μονάδες, που αποτελούν τον ΚΜΟ 20, με τα πρώτα σημεία στήριξης να εντοπίζονται στις 750 και 712 μονάδες (ΚΜΟ 200), ενώ θα χρειαστούν σημαντικά «καύσιμα» για τη διάσπαση των 790 και των 800 μονάδων που θα αλλάξουν την τάση και την ψυχολογία της αγοράς.

Έτσι τίτλοι που μπορούν να κινηθούν υψηλότερα το επόμενο διάστημα με διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων είναι:

Utilities (μετοχές υπηρεσιών κοινής ωφέλειας): H μετοχή του ΑΔΜΗΕ που διαπραγματεύεται στα 2,44 ευρώ με P/E στο 11x έναντι 18,5x του ευρωπαϊκού κλάδου, μπορεί να κερδίσει σημαντικό έδαφος, έχοντας ως αιχμή τους δόρατος τα έργα δεκαετούς πλάνου συνολικού προϋπολογισμού 4,1 δισ. ευρώ, ενώ η εισηγμένη διπλασίασε τις επενδύσεις της στα 231,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2020 έναντι 117,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με καθαρό δανεισμό στα 334,8 εκατ. ευρώ. Το σήμα αγοράς παραμένει για τη μετοχή που κινείται υψηλότερα του ΚΜΟ 200 στα 2,35 ευρώ, ενώ η διάσπαση του ΚΜΟ 20 μπορεί να οδηγήσει τη μετοχή στα 2,60- 2,70 ευρώ. Παράλληλα, διαφορά μπορούν να κάνουν και οι «αμυντικοί» τίτλοι της ΕΥΔΑΠ με ταμείο το 63,7% της κεφαλαιοποίησης των 692,3 εκατ. ευρώ και της ΕΥΑΘ (4,19 ευρώ) με 48,6%, που διαπραγματεύονται με discount έναντι του κλάδου αλλά και των αντίστοιχων εταιρειών του εξωτερικού, προσφέροντας από την άλλη υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Πέριξ των 6,50 ευρώ ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ δίνει τη δυνατότητα εισόδου στους μακροπρόθεσμες επενδυτές ώστε να ακολουθήσουν την κίνηση προς τα 7 και τα 7,59 ευρώ (επίπεδο αντίστασης), ένα εύρος διακύμανσης που έχει επαναληφθεί. Από την άλλη ο τίτλος της ΕΥΑΘ κινείται υψηλότερα του ΚΜΟ 200 έχοντας τη δυνατότητα να διαφύγει προς την δύσκολη ωστόσο περιοχή των 4,40 - 4,50 ευρώ, στην οποία «ενεργοποιούνται» οι πωλητές.

Jumbo: H ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει εν μέσω πανδημίας η εταιρεία και υπό το πρίσμα του ανοίγματος της οικονομίας, μπορούν να προσδώσουν μια ισχυρή δυναμική στον τίτλο (13,73 ευρώ), τη στιγμή που έχει μείνει μακριά από τα υψηλά 52 εβδομάδων (26,34%) και συγκαταλέγεται στις τρεις μετοχές του δείκτη MSCI Greece, με συμμετοχή 22,45%. Επιπλέον μια επιτάχυνση στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, σκέλος το οποίο υστερεί η εισηγμένη, θα μπορούσε να προσφέρει μια περαιτέρω ανοδική κίνηση στις πωλήσεις της, κάτι που θα αποτυπωθεί και στη μετοχή. Στους σημαντικούς «οδηγούς» για την Jumbo συγκαταλέγονται η έναρξη online λειτουργειών στη Ρουμανία το 2021, και η υπογραφή συμφωνίας franchise με τη Fox Group. Σε όρους P/E η αποτίμηση της εταιρείας είναι 8,8x έναντι 16,9x του ευρωπαϊκού retail, και με discount 15% στο 12μηνο P/E forward στο 10,9x. Η μετοχή κινείται υψηλότερα από τον ΚΜΟ 20 και 50, και το σήμα αγοράς παραμένει -και από τον ταλαντωτή RSI- καλλιεργώντας το σενάριο μιας νέας ανηφορικής κίνησης προς την περιοχή των 14,95 - 15,20 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Από το reopening που έχει ως επίκεντρο τον καταναλωτή θα επωφεληθεί σημαντικά και ο ΟΠΑΠ με τη μετοχή να διαπραγματεύεται στα 10,60 ευρώ και με premium έναντι της εγχώριας αγοράς σε όρους P/E. Σημαντικά «χαρτιά» για την εισηγμένη αποτελούν η προπληρωμή φόρων GGR (gross gaming tax) ύψους 1,83 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2030 που θα μπορούσε «ξεκλειδώσει» ένα πρόσθετο value, η στρατηγική επένδυση στη Stoiximan (ποσοστό 84,49%) και η ωρίμανση των VLTs. Το σήμα αγοράς παραμένει για τη μετοχή που κινείται υψηλότερα από τον ΚΜΟ 20, 50 200, με πρώτη ζώνη αντίστασης να εντοπίζεται πέριξ των 11,20 ευρώ και μετέπειτα στα 12 - 12,30 ευρώ.

Μυτιληναίος: Το μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, η σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, η μεγάλη «βεντάλια» ανεκτέλεστων έργων και με «δύναμη πυρός» που ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, δίνουν μια ξεχωριστή νότα για τον τίτλο της Μυτιληναίος. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 12,21 ευρώ υψηλότερα από τους ΚΜΟ 20, 50, 200 ξεκινώντας την πλαγιοανοδική κίνηση ήδη από τα τέλη καλοκαιριού. Παράλληλα, η ανοδική τμήση της περιοχής των 12,50 - 12,64 ευρώ, στην οποία δίνεται μάχη για διατήρησή της εκ μέρους των πωλητών, μπορεί να οδηγήσει τον τίτλο στα 12,86 ευρώ, ειδικά αν βγει άλλος ένας «άσσος από το μανίκι» της εισηγμένης με είσοδο της μετοχής στον MSCI Greece.

Aegean: Στο μεγάλο στοίχημα της επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας και του τουρισμού που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία, ποντάρει και η Aegean, η οποία έχει μπροστά της και την μικρής τάξεως ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ με περιορισμένο dilution και με επιπλέον στήριξη 120 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Ο τίτλος της αεροπορικής έχοντας απωλέσει σχεδόν το μισό της αξίας της σε ετήσια βάση, διαπραγματεύεται στα 4,35 ευρώ, κινούμενος προς τη διάσπαση των ΚΜΟ 20, 50 που μπορεί να δώσει σήμα για αναρρίχηση προς τα 5 ευρώ. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως η μετοχή της Aegean καταγράφει υψηλότερη μεταβλητότητα (9% σε εβδομαδιαία βάση) το τελευταίο τρίμηνο από το 75% των τίτλων της εγχώριας αγοράς.

ΕΧΑΕ: Στη δυναμική επάνοδο της εγχώριας αγοράς στηρίζεται ο τίτλος της ΕΧΑΕ που διαπραγματεύεται στα 3,54 ευρώ. Η εταιρεία διατηρεί ένα προφίλ μηδενικού δανεισμού, υψηλού free float και λειτουργικής μόχλευσης, που επωφελείται σημαντικά από την αύξηση του όγκου συναλλαγών, της κεφαλαιοποίησης, αλλά και ευρύτερα από τη θετική προοπτική μιας αναπτυξιακής δυναμικής. Ο τίτλος της ΕΧΑΕ ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο «year end rally» του 2020 «χτυπώντας» πολλάκις τη ζώνη των 4 ευρώ. Η αδυναμία διάσπασης αλλά και η αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης οδήγησαν τον τίτλο στα 3,40 ευρώ (ΚΜΟ200) με πρωταρχικό στόχο πλέον την υπέρβαση των 3,64 ευρώ, ώστε να επαναπροσεγγίσει σε πρώτο βαθμό τη ζώνη των 3,70 - 3,95 ευρώ με επόμενη αντίσταση τα 4,10 ευρώ. Αξίζει να επισημάνουμε πως η Goldman Sachs συμμετέχει με ποσοστό 5,07%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider