Χρηματιστήριο: Ούτε σήμερα κατάφερε να πιάσει τις 800 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ούτε σήμερα κατάφερε να πιάσει τις 800 μονάδες

Ισχυρές αντιστάσεις στην περιοχή των 800 μονάδων συνάντησε και στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας πάνω από τις 790 μονάδες. Το μεγάλο στοίχημα για την εγχώρια αγορά είναι αν θα καταφέρει μέχρι το τέλος του έτους να αναρριχηθεί υψηλότερα υψηλότερα από τις 800 μονάδες. Παράλληλα την Παρασκευή θα λάβει χώρα το triple witching (ταυτόχρονη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών - δεικτών και δικαιωμάτων προαίρεσης δεικτών) που θα οδηγήσει σε έντονη μεταβλητότητα.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 7992,31 μονάδες, με τον τζίρο στα 112,34 εκατ. ευρώ. Άνοδο 0,86% κατέγραψε ο FTSE 25, στις 1.899 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,43% στις 517,23 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 3,24%, της Εθνικής Τράπεζας 0,66% της Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 5,08% και η μετοχή της Eurobank που έκλεισε με θετικό πρόσημο στο 2,08%. Ανοδικά στα μη τραπεζικά blue chips έκλεισαν και οι μετοχές του Ελλάκτωρα στο 4,99% και του ΟΠΑΠ στο 2,6%.

Η Beta Χρηματιστηριακή αναφέρει πως «το Χρηματιστήριο μετά από αρκετό καιρό δείχνει να αφυπνίζεται. Εκτός από την αύξηση του ενδιαφέροντος σε κωδικούς και ρευστότητα υπάρχουν πλέον κινήσεις που υποδηλώνουν ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές υψηλού ειδικού βάρους. Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, οι συναλλαγές του CVC, η εντονότερη παρουσία Ολλανδικών κεφαλαίων στον κατασκευαστικό κλάδο, η πώληση της ΔΕΠΑ, οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των Aegeanκαι Ελλάκτωρ είναι μέρος από τα άμεσα «προσεχώς» του 2021. Σημαντικά ιδιωτικά (Ελληνικό,Καστέλι, FSRU) και Δημόσια (Μετρό 4, Οδικός άξονας 65) έργα βρίσκονται κοντάστηνέναρξη τουςπου θα αλλάξουν το τοπίοτων υποδομών και τηςκατασκευαστικής δραστηριότητας.

Μέσα σε αυτή τη χρονιά οι ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματισμένες συναλλαγές τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων 24 δισ. ευρώ ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα λάβουν χώρα τα τεστ αντοχής. Το αν θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα είναι μόνο συνάρτηση του κλίματος και τις ευχέρειας πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου αλλά και της θέλησης των διοικήσεων για ταχύτερη επιστροφή σε αμιγώς οργανική κανονικότητα.Τέλος, οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα καθώς η πανδημία μπορεί να έφερε σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ άφησε ωστόσο ανέπαφο το απόθεμα ρευστότητας ασφαλείας ενώ το επιτόκιο του δεκαετούς συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά χαμηλές τιμές.Όλα τα παραπάνω βάζουν πολλές εισηγμένες εταιρίες στο στόχαστρο επιλογής για την επόμενη χρονιά. Ξεχωρίζουν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Quest, ΓΕΚΤΕΡΝΑ οι οποίες έχουν λόγους να περιμένουν μια καλύτερη χρονιά από την φετινή έχοντας παράλληλα δείξει τις αντοχές τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Η Εθνική Τράπεζα τέλος από τον τραπεζικό κλάδο απέχει πολύ λίγο από το ένα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα επισφαλειών.Τεχνικά,ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο του Δεκεμβρίου έχει ξεπεράσει το 61,8%της διόρθωσης από τα χαμηλά του Μαρτίου Αυτό δίνει πλέον σοβαρή πιθανότητα μέσα στο 2021 η Αγορά να δει εκ νέου τις 950 μονάδες και να επιχειρήσει εφόσον οι συνθήκες ρευστότητας το επιτρέπουν την υπέρβαση των 1.000 μονάδων. Οι 1.000 μονάδες πάντως δεν αποτελούν κάποιο τεχνικό όριο, είναι απλώς ένα στρογγυλό νούμερο το οποίο έχει περισσότερο ψυχολογική σημασία.Επομένως οι προκλήσεις των βασικών αντιστάσεων βρίσκονται στις950 μονάδες όπου και ολοκληρώνεται ο σχηματισμός αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη.Σε μηνιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη προοπτικήκοιτάζονταςκαι κοντά στα υψηλά του 2014 δηλαδή τις 1.380 μονάδες,ωστόσο το βάθος αυτήςτηςπροοπτικής είναι πιο μακροπρόθεσμο και πιο εξαρτώμενο από τον τραπεζικό κλάδο. Μπαίνοντας στην επόμενη χρονιά ο Γενικός Δείκτης διατηρεί ταμακροπρόθεσμαεβδομαδιαίααγοραστικά σήματα με την αξία των συναλλαγών να λειτουργεί υποστηρικτικά στην προσπάθεια ανακατάληψης του χαμένου εδάφουςτων αρχών του 2020.

Συμπερασματικά,η άνοδος που ξεκίνησε το Νοέμβριο ήταν καταλυτική για την μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα και ο συνδυασμός της αύξησης των μέσων ημερήσιων τζίρων δίνει πλέον καθαρό προβάδισμα στους αγοραστές στην μεγάλη εικόνα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider