Ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο με «απογείωση» των τραπεζών

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο με «απογείωση» των τραπεζών
«Άλμα» 9,94% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης την Τρίτη, μπαίνοντας με τους καλύτερους οιωνούς στο Δεκέμβριο, λίγο πριν το φινάλε του έτους. Ισχυρή άνοδο και για το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το «νήμα» από το Νοέμβριο έπιασε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική διόρθωση, με βασικό οδηγό τις τράπεζες.

Το μομέντουμ και το ανοδικό τραπεζικό ξέσπασμα οδήγησαν το Γενικό Δείκτη στη διάσπαση της ισχυρής αντίστασης των 740 μονάδων καταγράφοντας άνοδο 2,89% στις 758,20 μονάδες, με «έκρηξη» του τζίρου στα 140,60 εκατ. ευρώ. Από την άλλη ο FTSE 25 ενισχύθηκε 3,07% στις 1.807,32 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να αποδεικνύεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής καταγράφοντας «άλμα» 9,94% στις 440,30 μονάδες, «μπαίνοντας» στη ζώνη αντίστασης των 440-450 μονάδων. Επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στη ζώνη των 455 - 461 μονάδων.

Ήδη οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank οδεύουν προς τη δημιουργία του golden cross, δηλαδή την ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών από αυτόν των 50 ημερών, κάτι που συνεπάγεται μια αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης, με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν. Η μετοχή της της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε «ράλι» 15,36% στα 1,75 ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς 7,14% στα 1,20 ευρώ, της Eurobank 7% στα 0,52 ευρώ και της Alpha Bank 9,97% στα 0,79 ευρώ. Παράλληλα, ο όγκος ήταν καθαρός καθώς δεν υπήρχαν πακέτα, ενώ το 45% σχεδόν του τζίρου (63,95 εκατ. ευρώ) το έκαναν οι τραπεζες κάτι που αποτυπώνει ένα ουσιαστικο αγοραστικό ενδιαφέρον, με τα χαρτοφυλακια να δηλωνουν «παρών» στην ανάκαμψη του κλάδου.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής, οι τράπεζες αποτελούν τα penny stocks του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με το τοπίο να παραμένει σε ένα βαθμό αχαρτογράφητο για τον κλάδο, όσο αναφορά τις τις εισροές NPEs από την άρση των αναστολών πληρωμής, τις τιτλοποιήσεις, και τις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να προκύψουν νέα επενδυτικά stories. Ο έμπειρος χρηματιστής σημειώνει πως η θεαματική κίνηση από τον τραπεζικό κλάδο που ξεκίνησε από το Νοέμβριο, οφείλεται εν πολλοίς στην ψυχολογία και στην ανάγκη της εγχώριας αγοράς για ένα ξέσπασμα μετά από 6 μήνες «ανομβρίας».

Παράλληλα, αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι δίνουν και θα δώσουν μια ξεχωριστή νότα στην εγχώρια αγορά, κάτι που οφείλεται από τη μία στα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν, και από την άλλη στα project που αναμένεται να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα. Έτσι αρκετά σημαντικά χαρτοφυλάκια αρχίζουν εισέρχονται στην αγορά να «χτίζοντας» σημαντικές θέσεις σε ορισμένους εξ αυτών, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να ξεχωρίζει τη μετοχή του ΟΠΑΠ (2,43%), της Μυτιληναίος (0,64) της Τέρνας Ενεργειακής (0,15%), των ΕΛΠΕ (4,28%), της Motor Oil (6,63%), και της Τιτάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider