«Μαύρη» Πέμπτη στο Χρηματιστήριο - Σε χαμηλά έξι μηνών η αγορά

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρη» Πέμπτη στο Χρηματιστήριο - Σε χαμηλά έξι μηνών η αγορά
Καταστροφικό τοπίο αφήνει πίσω του o φόβος για την επιβολή ενός νέου lockdown στο Χρηματιστήριο, με την αβεβαιότητα να κορυφώνεται. Επιθετικές πωλήσεις καταγράφηκαν στο ταμπλό, με τον τραπεζικό δείκτη να «προσγειώνεται» στις 232,93 μονάδες.

Ισχυρό «σφυροκόπημα -το δεύτερο κατά σειρά στην εβδομάδα- δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη «σκιά» του χθεσινού sell off των διεθνών αγορών, σε μια ετεροχρονισμένη επίθεση των πωλητών, μετά και την χθεσινή αργία. Οι φόβοι για ένα νέο γενικευμένο lockdown, αλλά και την «άνευρη» αντίδραση Wall Street, μετά τη βίαιη διόρθωση της Τετάρτης προκάλεσαν ένα ισχυρό sell off στο Χρηματιστήριο, φτάνοντας σε χαμηλά έξι μηνών.

Το «σήμα» που έστειλε προς τις αγορές η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με την εργαλειοθήκη που είναι έτοιμη να επεκτείνει η Φρανκφούρτη διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία που υπάρχει γύρω από τα προγράμμα, δεν ήταν αρκετό, με τον Γενικό Δείκτη να ανακτά απλά τις 560 μονάδες, που είχαν χαθεί τη στιγμή που έφτανε στις 557,72 μονάδες με απώλειες 6,2%.

Έτσι την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 5,08% στις 564,93 μονάδες με υψηλό τζίρο που εκτοξεύθηκε στα 82,4 εκατ. ευρώ. Ισχυρή πτώση 5,32% κατέγραψε και ο FTSE 25, στις 1.322,98 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να «γλιτώνει» από τη μία το -7,04% κλείνοντας ωστόσο με ισχυρές απώλειες της τάξεως του 5,66% στις 232,93 μονάδες.

Ισχυρά και κερδοφόρα χαρτιά στον FTSE25 όπως είναι αυτό της ΔΕΗ και της Τέρνα Ενεργειακή δέχθηκαν εξίσου ισχυρές πιέσεις που άγγιξαν το 8% στην πρώτη και το 5,7% στη δεύτερη διαμορφώνοντας ωστόσο ελκυστικότερες αποτιμήσεις. Παράλληλα κρίσιμα στηρίγματα χάθηκαν εκ νέου στις τράπεζες, που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από τις αρχές του έτους. Οι επιθετικές κινήσεις που καταγράφηκαν σε όλο το ταμπλό αλλά και τα margin calls, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά, ενώ οι ισχυρές πιέσεις της Δευτέρας αρχίζουν πλέον να μεταφέρονται και σε «αμυντικές» μετοχές με χαμηλό ρίσκο.

Με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να κινείται χαμηλότερα των 0,90 ευρώ καταγράφεται σημαντικό κλείσιμο σε θέσεις long, με την μετοχή να έχει χάσει άλλο ένα κρίσιμο στήριγμα μετά τη ζώνη των 0,97 - 0,96 ευρώ με πτώση 4,84%. Στη μετοχή της Eurobank χάθηκε και το στήριγμα των 0,30 ευρώ με την μετοχή να διαπραγματεύεται στα 0,279 ευρώ με πτώση 3,78%. Σε ότι αφορά την Alpha Bank δεν εντοπίζονται ουσιώδη στηρίγματα, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τα 0,42 ευρώ με απώλειες 7,31%, ενώ η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από τις αρχές της εβδομάδας φτάνοντας στα 0,65 ευρώ με πτώση 9,6% την Πέμπτη.

Από τις αρχές του Οκτωβρίου οι τράπεζες έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» των πωλητών, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να καταγράφει απώλειες 21,26% της Τράπεζας Πειραιώς 38,97%, της Eurobank 23,9% και της Alpha Bank 16,63%. Παράλληλα στο ίδιο χρονικά διάστημα ο τραπεζικό δείκτης έχει καταγράψει απώλειες της τάξεως του 21,51% στις 236,38 μονάδες, «οδεύοντας» προς νέα χαμηλά.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Lamda Development που μετά την αύξηση κεφαλαίου που έγινε στα 6,7 ευρώ (μετοχή) έχει πέσει κάτω από τα 5 ευρώ, «χωρίς ανάσα». Ανάλογη πορεία διαγράφει και η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Φυσικά τα μεγάλα ερωτήματα περιστρέφονται γύρω από που θα φτάσει η αγορά και τι αντιστάσεις θα βγάλει αν υπάρξει ένα δεύτερο lockdown, από τη στιγμή που κλάδοι όπως οι τράπεζες και οι κατασκευές «σφυροκοπούνται» εντόνως και δείχνουν ευάλωτοι σε νέα μέτρα, καθώς από τη μία θα πάρει παράταση ο σχεδιασμός των τραπεζών γύρω από τις τιτλοποιήσεις, με τον όγκο των «κόκκινων» δανείων να αυξάνεται, και από την άλλη αναμένεται να καθυστερήσουν οι διαγωνισμοί που είχαν μπει στις «ράγες» και συμμετέχουν μεγάλοι όμιλοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider