Απώλειες άνω του 2% στο Χρηματιστήριο - «Σφυροκόπημα» στις τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες άνω του 2% στο Χρηματιστήριο - «Σφυροκόπημα» στις τράπεζες
Κάτω από τις 620 μονάδες έπεσε ο Γενικός Δείκτης την Πέμπτη. Έντονο «σφυροκόπημα στις τράπεζες, με το δείκτη να καταγράφει απώλειες 5,31%.

Δυναμική ήταν η επιστροφή των πωλητών στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, με τον Γενικό Δείκτη να δέχεται ισχυρότατους κλυδωνισμούς εν μέσω διεθνούς κλίματος αβεβαιότητας.

Την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε ξεπερνώντας το 2% στο 2,14% και φτάνοντας στις 618,86 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα 41,49 εκατ. ευρώ, λίγο πριν την έλευση του Αυγούστου.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 2,12% στις 1.493,32 μονάδες, με τον Mid Cap να συγκεντρώνει απώλειες 1,82% στις 815,34 μονάδες.

Βαριές απώλειες κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης που που έκλεισε με «βουτιά» 5,31% στις 306,38 μονάδες. Στις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank στο 6,14%, η Alpha Bank στο 5,62% η Εθνική Τράπεζα στο 4,40% και η Τράπεζα Πειραιώς στο 4,07%.

Βαριές απώλειες καταγράφουν και τα διεθνή χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά τα αρνητικά οικονομικά και πολιτικά δεδομένα που έρχονται από τις ΗΠΑ.

Ύφεση και Τραμπ «τρομάζουν» τις αγορές

Η ιστορική βουτιά 32,9% του αμερικανικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε οικονομίες και επιχειρήσεις, στοιχειώνουν τα χρηματιστήρια, προκαλώντας ανησυχία και στην εγχώρια αγορά. Σε σύγκριση την κρίση του 2008 που είχε καταγραφεί πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4% στο δ' τρίμηνο της χρονιάς, παρατηρήθηκε τώρα μια «τρομακτική» ύφεση εξαιτίας του lockdown που εφαρμόστηκε, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

Παράλληλα, αρνητικός πρωταγωνιστής των αγορών παραμένει ο Αμερικανός πρόεδρος που ζήτησε την Πέμπτη την αναβολή διεξαγωγής των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο, αλλά εξαιτίας της πανδημίας που «σαρώνει» κυρίως τις ΗΠΑ, ο Τραμπ ζήτησε να πάνε πίσω, μέχρις ότου οι Αμερικανοί πολίτες νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ώστε να προσέλθουν στις κάλπες.

Να αναφέρουμε πως αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προηγείται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο η «αιμορραγία» για την αμερικανική οικονομία δεν μένει εκεί καθώς οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 12.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου, «σπάζοντας ξανά το όριο του 1 εκατ. φτάνοντας στο 1,434 εκατ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider