Πραγματικότητα και «εντυπώσεις» απογειώνουν το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πραγματικότητα και «εντυπώσεις» απογειώνουν το πετρέλαιο

Η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων και οι βλέψεις της Σαουδικής Αραβίας να δώσει ώθηση στην αποτίμηση της Aramco, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί αν ο «μαύρος χρυσός» σκαρφάλωνε στα 80 ή ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι απογείωσαν την τιμή του πετρελαίου σε υψηλό τριετίας.

Το μπρεντ ξεπέρασε τα 74 δολάρια ανά βαρέλι και το WTI τα 69 ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων στις ΗΠΑ τα οποία έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού κατέγραψαν απροσδόκητη μείωση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια κατά την προηγούμενη εβδομάδα ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της S&P Global Platts είχαν κάνει λόγο για άνοδο της τάξεως των 625.000 βαρελιών.

Σαφώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επερχόμενη συνάντηση των κρατών μελών του ΟΠΕΚ και άλλων κρατών εκτός του καρτέλ την Παρασκευή, 20 Απριλίου. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού το Δεκέμβριο του 2017 καταγράφτηκε συμμόρφωση στη συμφωνία για μείωση παραγωγής η οποία έφθασε στο 129%. Ενισχυτικά στην τιμή του πετρελαίου λειτουργεί όπως υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές και η διάθεση της Σαουδικής Αραβίας να «σπρώξει» το πετρέλαιο άνω των 80 δολαρίων και ίσως και άνω των 100 σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters με απώτερο στόχο να να υποστηρίξει την αποτίμηση του ενεργειακού κολοσσού Saudi Aramco πριν από μια υποβολή αρχικής δημόσιας προσφοράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, το Ριάντ θα ήταν ικανοποιημένο αν οι τιμές κατέγραφαν περαιτέρω άνοδο ακόμη και σύμφωνα με τα στοιχεία ο ΟΠΕΚ φαίνεται να πετυχαίνει το στόχο του για μείωση των αποθεμάτων και ενίσχυση της τιμής του «μαύρου χρυσού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider