Η πολιτική του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να ρίξει το πετρέλαιο στα 40 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πολιτική του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να ρίξει το πετρέλαιο στα 40 δολάρια
Απαιτούνται μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή, εκτιμά η Rystad Energy.

Το πετρέλαιο θα μπορούσε να πέσει ακόμη και στα 40 δολάρια αν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του που συναντώνται στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στη Βιέννη δεν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε ακόμη πιο γενναίες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου. Αυτή την εκτίμηση διατύπωσε η εταιρεία συμβούλων, Rystad Energy η οποία για το 2020 προβλέπει σημαντική αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού πετρελαίου και αντίστοιχη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

«Έχουμε ένα σαφές μήνυμα προς τις χώρες του ΟΠΕΚ +: Μια" ανατροπή "της τρέχουσας συμφωνίας παραγωγής δεν αρκεί για να διατηρηθεί μια ισορροπημένη αγορά και να εξασφαλιστεί ένα σταθερό περιβάλλον τιμών πετρελαίου το 2020», λέει ο Bjørnar Tonhaugen, επικεφαλής έρευνας αγοράς πετρελαίου στην Rystad Energy. «Οι προοπτικές θα είναι ζοφερές αν ο ΟΠΕΚ + δεν καταφέρει να συμφωνήσει για πρόσθετες περικοπές».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rystad Energy, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 0,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Εμπειρικά στοιχεία κατέδειξαν ότι πλεονασματική ποσότητα πετρελαίου ύψους 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα αναμένεται να προκαλέσει μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά περίπου 5% μηνιαίως, πράγμα που συνεπάγεται πιθανή πτώση κατά 30% σε διάστημα έξι μηνών.

«Αν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δεν επεκτείνουν και εμβαθύνουν τις περικοπές τους, θα μπορούσαμε να δούμε το μπεντ να βυθίζεται στα 40 δολάρια το επόμενο έτος», δήλωσε ο Tonhaugen.

«Για να διασφαλίσουμε μια ισορροπημένη αγορά, η έρευνά μας δείχνει ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή αργού σε 28,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για μία πτώση ύψους 0,8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από το επίπεδο που παρατηρήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019», πρόσθεσε ο Tonhaugen.

Με πληροφορίες από το oilprice.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider