Άλμα άνω του 13% για το «μαύρο χρυσό»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλμα άνω του 13% για το «μαύρο χρυσό»
Υπάρχουν αποθέματα, δηλώνει η Ρωσία.

Άνοδο άνω του 10% καταγράφει το πετρέλαιο τη Δευτέρα ύστερα από το χτύπημα στις πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας.

Την Δευτέρα (20.00 ώρα Ελλάδος), το αργό διαπραγματεύεται στα 62,25 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο 13,53% και το μπρεντ στα 68,46 δολάρια καταγράφοντας άνοδο άνω του 13,7%.

Η επίθεση με drones κατά των εγκαταστάσεων της Saudi Aramco, που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού, οδήγησε στο μεγαλύτερο άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού από το 1991, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα.

Την ευθύνη για την επίθεση, που έπληξε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου, ανέλαβε η οργάνωση των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης. Το Ιράν αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνο για το χτύπημα και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο για έναν κανονικό πόλεμο.

Δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Saudi Aramco δήλωσαν στο Reuters ότι ίσως χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εβδομάδες.

Ρωσία: Υπάρχει αρκετό πετρέλαιο στα παγκόσμια αποθέματα

Υπάρχει αρκετό πετρέλαιο στα παγκόσμια αποθέματα για να αντικαταστήσει την παραγωγή που έχασε προσωρινά η Σαουδική Αραβία λόγω των επιθέσεων στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, σύμμαχος του Ριάντ στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή, ο Νόβακ δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα πρέπει πρώτα να δώσει τη δική της εκτίμηση για τις επιπτώσεις της επίθεσης.

«Ωστόσο επί του παρόντος, αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος έχει αρκετά εμπορικά αποθέματα για να καλύψει την έλλειψη…μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Νόβακ, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον προσφάτως διορισθέντα Σαουδάραβα ομόλογό του, τον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Ο Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία εμμένει στις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου και ότι είναι πρώιμο να μιλά κανείς για πιθανές αλλαγές στα επίπεδα παραγωγής.

Η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν στρατηγικά αποθέματα εκατοντάδων εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα δώσει το ‘πράσινο φως’ για τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Η ΕΕ καλεί σε αυτοσυγκράτηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε η Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης έπειτα από την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

«Η χθεσινή επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον δύο πετρελαϊκών εγκασταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία συνιστά μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Την ώρα που οι εντάσεις στην περιοχή επιδεινώνονται, αυτή η επίθεση θέτει σε κίνδυνο την τρέχουσα εργασία αποκλιμάκωσης και διαλόγου», είπε.

«Είναι σημαντικό να εγκαθιδρυθούν με σαφήνεια τα γεγονότα και να προσδιοριστεί σε ποιον ανήκει η ευθύνη για αυτή τη λυπηρή επίθεση. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider