«Κόκκινο 3x3» για το πετρέλαιο στην σκιά των OPEC και Τραμπ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Κόκκινο 3x3» για το πετρέλαιο στην σκιά των OPEC και Τραμπ
Πετρέλαιο / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ειδικότερα, τα futures του πετρελαίου Brent διολίσθησαν 1,36% στα 68,72 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε 1,66% στα 66,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα αμφότερα υποχωρούσαν ως και πάνω από 2%.

«Τρίτωσε» το... κακό για για τις τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, αφού ο ΟPEC συμφώνησε σε μια ακόμη μεγάλη αύξηση της παραγωγής τον Σεπτέμβριο, ενώ αυξάνεται η επενδυτική ανησυχία για επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στη Μόσχα.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα ότι θα αυξήσει σημαντικά τους δασμούς 25% που σχεδιάζει να επιβάλει στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ινδία, κατηγορώντας το Νέο Δελχί ότι αγοράζει «μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου».

«Η Ινδία δεν αγοράζει μόνο τεράστιες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, αλλά στη συνέχεια, μεγάλο μέρος του πετρελαίου που αγοράζει, το πουλάει στην Ανοιχτή Αγορά αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη. Δεν τους νοιάζει πόσοι άνθρωποι στην Ουκρανία σκοτώνονται από τη Ρωσική Πολεμική Μηχανή», δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτηση στο Truth Social.

«Εξαιτίας αυτού, θα αυξήσω σημαντικά τους δασμούς που καταβάλλει η Ινδία στις ΗΠΑ», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το νέο ύψος του δασμολογικού συντελεστή.

Ως παράλογη και αδικαιολόγητη χαρακτήρισε το Νέο Δελχί τη «στοχοθέτηση» από τις ΗΠΑ. «Όπως κάθε μεγάλη οικονομία, η Ινδία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα και την οικονομική της ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών όπως μεταδίδει το Reuters.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα futures του πετρελαίου Brent διολίσθησαν 1,3% στα 68,76 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε 1,5% στα 66,29 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται πως ο OPEC άναψε το πράσινο φως για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 547.000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο, όπως άλλωστε κάνει εδώ και αρκετούς μήνες με στόχο την ανάκτηση μεριδίου αγοράς.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι η πραγματική αύξηση της προσφοράς από τις οκτώ χώρες του ΟPEC που έχουν αυξήσει την παραγωγή από τον Μάρτιο θα είναι 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επειδή άλλα μέλη του ομίλου έχουν μειώσει την παραγωγή τους αφού προηγουμένως υπερπαρήγαγαν.

Οι επενδυτές συνεχίζουν ταυτόχρονα να αφομοιώνουν τον αντίκτυπο των τελευταίων αμερικανικών δασμών στις εξαγωγές από δεκάδες εμπορικούς εταίρους ενώ στρέφουν το βλέμμα στη Μόσχα, καθώς ο Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε Ρώσους αγοραστές αργού πετρελαίου, καθώς επιδιώκει να πιέσει το Κρεμλίνο να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μεσοπρόθεσμα, οι τιμές του πετρελαίου θα διαμορφώνονται από ένα μείγμα δασμών και γεωπολιτικής. Οποιαδήποτε αύξηση τιμών που προκαλείται από ενεργειακές κυρώσεις αναμένεται να είναι εφήμερη», εκτίμησε ο αναλυτής της PVM, Τάμας Βάργκα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Δημογραφικό: Ποιοι δήμοι προσφέρουν επιδόματα και παροχές για να ενισχύσουν τις γεννήσεις

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ: 25 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης

Έρχεται νομοσχέδιο - σκούπα για πιο εύκολες και γρήγορες επενδύσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider