«Κοκκίνισαν» στο φίνις οι ευρωαγορές μετά το deal με Τραμπ - Χάθηκε το υψηλό 4 μηνών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Κοκκίνισαν» στο φίνις οι ευρωαγορές μετά το deal με Τραμπ - Χάθηκε το υψηλό 4 μηνών
Μικρής διάρκειας αποδείχθηκε η αισιοδοξία στις ευρωαγορές

Μικρής διάρκειας αποδείχθηκε η αισιοδοξία για υψηλό 4 μηνών στις ευρωαγορές την Δευτέρα σχετικά με το κρίσιμο deal των HΠΑ με την ΕΕ για τους δασμούς πριν την D-Day της 1ης Αυγούστου, με τους επενδυτές να ερμηνεύουν την συμφωνία ως «αποφυγή των χειρότερων» και όχι με πραγματικά οφέλη για τη Γηραιά Ήπειρο ενώ πτωτικά κινήθηκε και το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αν και σίγουρα το γεγονός ότι υπάρχει πλέον συμφωνία, αφαιρεί σημαντικό μέρος της εμπορικής αβεβαιότητας ενώ οι δασμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τις αρχικές απειλές Τραμπ τον Απρίλιο, ωστόσο οι δεσμεύσεις και οι συμβιβασμοί της ΕΕ κάνουν το deal ασύμμετρο και όχι τόσο καλό για την Ευρώπη. Επιπλέον, οι ασάφειες είναι πολλές, όπως αναφέρουν στις πρώτες τους αναλύσεις οι διεθνείς οίκοι.

Πολλές ασάφειες στη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ και πλήγμα για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ανέγνωσε η Commerzbank. Για χειρότερη των εκτιμήσεων συμφωνία και κύμα υποβαθμίσεων κερδοφορίας προειδοποίησε η UBS. Παραχωρήσεις της ΕΕ «είδε» η Deutsche Bank με την UniCredit να υποστηρίζει πως η ασύμμετρη συμφωνία είναι καλύτερη από το no deal. «Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερη η συμφωνία για την Ευρώπη» εξήγησε η Berenberg.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,23% στις 548,66 μονάδες, ενώ ο EuroStoxx 50 έχασε 0,28% στις 5.337 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να διολισθαίνει 1,13% στις 23.944 μονάδες (ως «πρόκληση» περιέγραψε τους νέους δασμούς για τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ η υπουργός Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε ενώ μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 0,15% εντός ενός έτους και απώλειες ύψους 6,5 δισ. ευρώ θα προκαλέσουν οι δασμοί όπως εκτιμά το Ινστιτούτο του Κιέλου, τη στιγμή που το Βερολίνο πάει από… μηδέν σε έλλειμμα 172 δισ. ευρώ μέχρι το 2029. Ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,43% στις 7.800 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στο -0,43% στις 9.081 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε οριακά 0,01% στις 40.732 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,16% στις 14.241 μονάδες.

ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία, τερματίζοντας μια αντιπαράθεση μηνών μεταξύ δύο από τους μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους στον κόσμο. Μετά από καθοριστικής σημασίας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σκωτία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε επιβολή δασμών 15% από τις ΗΠΑ σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Το ποσοστό αυτό είναι το μισό από τον δασμό 30% που είχε απειλήσει να επιβάλει ο Τραμπ από την Παρασκευή. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ΕΕ θα ανοίξει τις αγορές της σε Αμερικανούς εξαγωγείς με μηδενικούς δασμούς σε ορισμένα προϊόντα. Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι θα φέρει σταθερότητα και για τις δύο πλευρές, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Συντάξεις: Πού θα «κλειδώσει» η αύξηση του 2026 - Πόσα κερδίζουν όσοι έχουν προσωπική διαφορά

Ανανεώσιμες πηγές: «Kόπωση» στην αδειοδότηση νέων έργων – Στροφή στην αποθήκευση

Τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα επιτόκια - Οι εκτιμήσεις αναλυτών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider