Η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ προσφέρει κάποια ανακούφιση στις αγορές, καθώς αποτρέπεται πλέον μια επιζήμια κλιμάκωση του εμπορικού ανταγωνισμού, ενώ και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα έχουν πλέον μια καλύτερη βάση για τον προγραμματισμό τους, σχολιάζουν οι αναλυτές της UBS.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, όσο δεν υπάρχει κοινή δήλωση τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, «παραμένουμε κάπως ανήσυχοι για τις ασάφειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαφορετικές ερμηνείες του τι έχει συμφωνηθεί».
Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία μειώνει την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την ουσιαστική επιδείνωση των όρων εξαγωγής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
Συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ - Στο 15% οι δασμοί - «Το μεγαλύτερο deal που έχει γίνει ποτέ»
Χειρότερη των εκτιμήσεων
Η UBS επισημαίνει ότι το βασικό της σενάριο προέβλεπε έναν σταθμισμένο μέσο δασμό περίπου 11%, «συνεπώς η σημερινή εμπορική συμφωνία, η οποία υποδεικνύει δασμούς της τάξης του 15%, είναι χειρότερη από τις εκτιμήσεις μας». Σε προηγούμενη ανάλυσή τους, οι αναλυτές της UBS υπολόγιζαν ότι δασμοί της τάξης του 10%, 20% ή 30% θα οδηγούσαν σε μείωση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης κατά 0,2, 0,4 ή 0,6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα (σωρευτικά σε διάστημα τεσσάρων τριμήνων.
«Η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει μια συμφωνία» αναφέρει ο οίκος, και το αποτέλεσμα ήταν ότι μετοχές που είναι ευάλωτες απέναντι σε δασμούς (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία, κεφαλαιουχικά αγαθά, πολυτελή και διαρκή καταναλωτικά αγαθά) είχαν ήδη ανακτήσει την προηγούμενη υποαπόδοση τους (περίπου 12%). Οι επενδυτές ανέμεναν συμφωνία κοντά ή και χαμηλότερα από τον προσωρινό συντελεστή 10% που ίσχυε τους τελευταίους τρεις μήνες.
«Όμως το 15% είναι χειρότερο από τις προσδοκίες της αγοράς: Ένας δασμός 10% θα είχε ήδη σημαντικές επιπτώσεις στη ζήτηση και στα περιθώρια κέρδους από τις πωλήσεις στις ΗΠΑ. Η συμφωνία στο 15% είναι συνεπώς απογοητευτική για τους ευρωπαίους εξαγωγείς (αν και πάντα μια συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία). Πιστεύουμε ότι οι δασμοί έχουν μη γραμμική επίδραση στα κέρδη, καθώς όσο αυξάνονται, περιορίζεται η δυνατότητα απορρόφησης του κόστους στα περιθώρια και επιδεινώνεται η ζήτηση» εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.
Αγορές μετοχών και κύμα υποβαθμίσεων
Σύμφωνα με τη UBS, οι αγορές είναι πιθανό να ανακάμψουν προσωρινά λόγω της μείωσης του πολιτικού και εμπορικού ρίσκου, όπως συνέβη και με τη συμφωνία της Ιαπωνίας, «αλλά πιστεύουμε ότι η ανακοίνωση συμφωνίας με δασμούς 15% θα εντείνει περαιτέρω τη διάκριση μεταξύ εταιρειών εξαγωγών/βιομηχανικών αγαθών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται κυρίως στις εγχώριες αγορές και τις υπηρεσίες».
Ο οίκος στην ανάλυσή του υπογραμμίζει ότι αναμένονται νέες υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εισηγμένων. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει η UBS, οι προσαρμογές στις εκτιμήσεις κερδών ήταν περιορισμένες και οφείλονταν κυρίως στην ενίσχυση του ευρώ και όχι τόσο λόγω δασμών.
«Πλέον, με τη συμφωνία αυτή, περιμένουμε νέο κύμα υποβαθμίσεων, που θα οδηγήσει τις εκτιμήσεις για την αύξηση των ευρωπαϊκών κερδών στους επόμενους 12 μήνες κάτω από το μηδέν (αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο μηδέν). Κάθε αύξηση δασμών κατά 10% κόβει περίπου 5% από τα κέρδη του ευρωπαϊκού δείκτη SXXP. Δεν είναι σαφές αν η συμφωνία προβλέπει χαμηλότερους δασμούς σε κάποιους τομείς, αλλά πιθανόν κάποιοι κλάδοι, όπως οι εξαγωγές χάλυβα, να υπόκεινται ακόμη και σε άνω του 15%».
«Ορισμένοι τομείς παραμένουν ευάλωτοι: Η συμφωνία καλύπτει πολλούς τομείς, αλλά υπάρχουν ακόμη ασάφειες όσον αφορά κομμάτια της ευρωπαϊκής τεχνολογίας και της υγείας/φαρμακευτικής. Αυτοί οι κλάδοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κινδύνους» καταλήγει η UBS.